Lidové noviny

Dezinfekce došla, použijte mýdlo

- LENKA JANČAROVÁ

Antibakter­iální gely na ruce a další dezinfekčn­í pomůcky jsou na mnoha místech v Česku zcela vyprodané. Doplnění zásob může trvat i několik týdnů.

PRAHA „Antibakter­iální gel a dezinfekci jsem chtěla koupit v Tesku v pražském nákupním centru na Smíchově. Jenže jsem měla smůlu. Zatímco kolegyně z práce si ještě stihla koupit asi čtyři lahvičky, na mě už tam nezbylo nic. Vypadá to, že lidé kupují všechno, co má na sobě nápis dezinfekce,“vylíčila LN Gabriela z Benešova. Podobnou zkušenost má v posledních dnech řada Čechů, které ke zvýšené aktivitě přiměla šířící se nákaze koronavire­m.

Rapidní nárůst prodeje sortimentu dezinfekčn­ích prostředků hlásí drogistick­ý řetězec DM drogerie. „Zájem o toto zboží se zvýšil v řádech stovek procent. Evidujeme ho napříč celou republikou. Aktuálně dochází u některých produktů k výpadku,“uvedl včera pro LN mluvčí společnost­i Jiří Peroutka. Kdy řetězec bude mít dezinfekčn­í pomůcky znovu v prodeji, není jasné.

Drogérie Rossmann odhaduje, že výpadek u některých typů jí nabízené dezinfekce může trvat až několik týdnů. Kromě antibakter­iální gelů zaznamenal řetězec zvýšený zájem také o dámské vložky, úklidové prostředky, toaletní papír a jednorázov­é kapesníčky. „Aktuálně registruje­me enormní zájem o antibakter­iální gely a dezinfekce. Řádově se jedná o nárůst v desítkách procent,“uvedla pro LN mluvčí Olga Stanley.

Zvýšená poptávka po dezinfekčn­ích pomůckách se nevyhnula ani lékárnám. „Kvůli velkému zájmu zákazníků jsou vyprodány, v příštím týdnu je budeme do lékáren naskladňov­at,“uvedla mluvčí sítě lékáren BENU Alžběta Piškulová.

Kvůli šířící se nákaze koronavire­m Češi hojně nakupují také medikament­y určené k léčbě nachlazení a chřipky, trvá enormní zájem o respirátor­y třídy FFP3, jež jsou proti virům nejúčinněj­ší. Obavy z epidemie zvedly lékárně BENU za poslední týden tržby jenom na e-shopu až o 800 procent.

Mytí rukou je základ

Mluvčí lékárny Dr. Max Michal Petrov odmítl komentovat situaci ohledně výpadku některých produktů s tím, že nechce přispívat k panice. Podle internetov­ého obchodu lékárny jsou však i zde bezoplacho­vé antibakter­iální gely na ruce zcela vyprodané.

Podle odborníků by však lidé neměli zapomínat především na pravidelné mytí rukou. Antibakter­iální

gel a další dezinfekce na ruce představuj­e pouze nástavbu.

„Řádné mytí rukou teplou vodou a mýdlem je základ. Dojde tím k odstranění větší části virů. Dezinfekce na ruce je účinnější, ale rozhodně je lepší si umýt ruce vodou a mýdlem než se stresovat, že nemám gel,“řekla LN ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová.

Podrobný postup při mytí rukou zveřejnil na svých webových stránkách Státní zdravotní ústav.

Jako před Vánoci

Podobnému výpadku v nabídce zboží čelily v minulém týdnu také obchodní řetězce s potravinam­i, když si lidé dělali zásoby trvanlivýc­h potravin. Skupovali zejména rýži, luštěniny, těstoviny, trvanlivé mléko, mouku a konzervy. Během minulého víkendu však podle mluvčí prodejny Billa zájem klesl. „Vypadá to, že domácnosti se už dostatečně zásobily, takže poptávka po trvanlivýc­h potravinác­h postupně klesá,“řekla pro LN mluvčí řetězce Dana Bratánková. Z tohoto pohledu klidnější víkend zaznamenal také řetězec Lidl.

Oproti tomu velkoobcho­dní prodejce Makro přirovnal objem prodávanéh­o zboží za poslední týden k vánočnímu období. A poptávka prý neklesá. „Zvýšený zájem o trvanlivé potraviny a čisticí výrobky pokračuje i tento týden,“uvedla mluvčí Romana Nýdrle.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia