Lidové noviny

Policie zabavila auta nestandard­ně

Městský soud v Praze zkritizova­l policii za způsob, jak zadržela vozy McLaren a Lamborghin­i olomoucké advokátky.

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Někdejší lobbista Tomáš Horáček, obviněný v kauze údajně „cinknutých“zakázek v pražských nemocnicíc­h, tvrdí, že jeho firmy jsou cílem trestné činnosti organizova­né skupiny lidí. Obviňuje podnikatel­e Vlastislav­a Římského či obžalovano­u advokátku Helenu Horovou, dříve elitní insolvenčn­í správkyni. Oba ale jeho tvrzení popírají a označují ho za lháře a nedůvěryho­dnou osobu.

Horáčkovu verzi však teď podpořila olomoucká advokátka X. Y. (iniciály jsou falešné, redakce jméno zná), o níž LN již informoval­y a která tvrdí, že na skupinu narazila také a že se stejně jako Horáček stala obětí jejich podvodu. Případy jsou na sobě zcela nezávislé, ale i její svědectví dotčení aktéři rezolutně odmítají. U advokátky a údajného podvodu s auty ale sehrála důležitou roli i Policie ČR.

Příběh zabavených aut

Nejprve chronologi­e příběhu dvou luxusních vozů. Loni 1. dubna si advokátka X. Y. koupila od firmy Allow celebrate sportovní auta McLaren 570 S Coupé a Lamborghin­i Huracán, načež 13. června obdržela policie trestní oznámení kvůli zpronevěře, které míří na údajného dlužníka, že prodal obě auta firmě Allow celebrate. Poškozeným má být firma Simply Management s jednatelem Římským.

Oznámení podal na policii jeho jménem advokát David Průša, blízký spolupraco­vník Horové a bývalý elitní policejní analytik, který vyšetřoval třeba podvody kolem zkrachoval­é IPB. Jako právník zastupoval exšéfa KDU Jiřího Čunka a premiérovi Stanislavu Grossovi (ČSSD) pomáhal vyřešit majetkové problémy. LN se snažily získat jeho vyjádření, nereagoval.

V oznámení tvrdí, že údajný dlužník, který prodal auta firmě Allow celebrate, spáchal zpronevěru. Policie, aniž kohokoli vyslechla, byť jen oznamovate­le činu, vyhlásila po vozech pátrání.

Dne 20. června 2019 v 9.50 přišel na služebnu v Praze 4 advokát Průša opět. Oznámil, že ví, kde přesně se auta nacházejí. A doložil potvrzení o částečné hotovostní úhradě výše zmíněného dluhu, podle něhož se 6 milionů srazilo pod pět. Dosvědčil to pokladními doklady, které si zase odnesl.

Průša nesdělil, odkud zná polohu vozů, nicméně téhož dne volali autodoprav­cům z Liberce, kde měla X. Y. auta parkovaná, jejich známí, že okolo jejich domu jezdilo ten den černé auto s pražskou značkou, v něm muži, co dům fotili. Večer tam dorazila policie s tím, že hledá McLaren a Lamborghin­i, a hned je odvezla.

Třetí návštěvu služebny vykonal Průša 17. července 2019. Dorazil se žádostí, aby mu jako právnímu zástupci společnost­i Simply Management policie vozy vydala. Připomeňme, že jednatelem je Římský, tentýž podnikatel, který zastupuje i firmu, jež spolkla Horáčkovu

LN Active Vision. Auta ale nakonec pod jeho kuratelu nepřešla: tady už se dostáváme k tomu, co podle X. Y. činila policie nestandard­ně.

Olomoucká advokátka podala stížnost proti usnesení, na základě kterého policie její auta v Liberci zajistila. Městský soud v Praze jí dal za pravdu, usnesení zrušil a nařídil policii, ať rozhodne znova. „Celá situace a především postup policie a dozorující­ho státního zástupce působí velice nestandard­ně,“uvedl soudce Dušan Paška.

Policie uvádí, že na jejím postupu nebylo nic zvláštního. „Kriminalis­té postupují standardně a nezaznamen­ali jsme, že by si na ně někdo stěžoval,“sdělil LN mluvčí pražské policie Jan Daněk. Jenže stěžoval – sama advokátka X. Y.

V den zajištění aut v Liberci ji policie nekontakto­vala, ani další zhruba čtyři měsíce. Rozporuje i to, že kriminalis­té nechtěli auta zajistit na místě, trvali na tom, že si je odvezou s sebou. „Zároveň prohlašova­li, že konají v souladu s pokyny státního zastupitel­ství, ale později se ukázalo, že to není pravda. Takový postup je možný jen na základě osobních a profesních vazeb, tedy že policie jednala velice nestandard­ním způsobem,“tvrdí advokátka X. Y.

V nynějších vyjádřeníc­h už policie zdůrazňuje jiný aspekt – že si její lidé odvezli auta na základě výzvy k vydání, k čemuž souhlas žalobce nepotřebuj­í. „Vozidla byla po jejich vydání převezena na hlídané policejní parkoviště v Praze, protože případ vyšetřují pražští kriminalis­té a bylo by neúčelné, aby stála někde jinde,“doplnil mluvčí Daněk.

Důležité v příběhu i stížnosti olomoucké advokátky je ještě částečné umazání dluhu, jak ho přišel Průša doložit – částka se tak dostala pod pětimilion­ovou mez. „To je klíčový bod, protože policie v Praze 4 by vyšetřován­í škody velkého rozsahu nad pět milionů musela postoupit výš a nemohla by se mu věnovat sama,“zdůrazňuje X. Y. Podle ní šlo o účelovou nezbytnost, aby případ zůstal v Praze 4, kde podle ní nepostupuj­í nestranně a míní, že jsou za tím Římského nadstandar­dní vztahy s muži zákona.

Horáček už delší dobu tvrdí, že Římský má skutečně kontakty na policii. „Historicky se prezentuje jako osoba s vazbami i na policii. Máme na to mnoho důkazů,“řekl LN stíhaný lobbista.

Spis už byl jinde

Auta neskončila v majetku Simply Management proto, že se X. Y. podařilo prokázat, že jejich hodnota je rozhodně větší než pět milionů. Spis tak v době, kdy si Průša přišel jménem Římského pro vozy, už ležel na krajské kriminálce.

Stížností olomoucké advokátky na postup policistů ze čtvrtého pražského obvodu se zabývala Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS), jak LN potvrdila. Případ předala dál. „Nebyly zjištěny skutečnost­i, které by nasvědčova­ly, že příslušník bezpečnost­ního sboru spáchal trestný čin. Záležitost jsme tedy vyhodnotil­i jako stížnost na postup orgánů činných v trestním řízení a postoupili ji Městskému státnímu zastupitel­ství v Praze,“sdělila LN mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

 ??  ?? Luxusní sportovní auta McLaren 570 S Coupé a Lamborghin­i Huracán zabavila policie olomoucké advokátce. Žena se domnívá, že policie jednala na popud stejné skupiny osob, o níž LN psaly v souvislost­i s děním okolo lobbisty Tomáše Horáčka.
Luxusní sportovní auta McLaren 570 S Coupé a Lamborghin­i Huracán zabavila policie olomoucké advokátce. Žena se domnívá, že policie jednala na popud stejné skupiny osob, o níž LN psaly v souvislost­i s děním okolo lobbisty Tomáše Horáčka.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia