Lidové noviny

„Bibi“vyhrál. Bude to stačit?

Předběžné výsledky voleb v Izraeli

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Pondělní parlamentn­í volby v Izraeli, již třetí během necelých 12 měsíců, vyhrála pravicová strana Likud premiéra Netanjahua. Ani se svými spojenci na pravici ale zřejmě nebude mít potřebnou většinu.

TEL AVIV / PRAHA „Je to gigantické vítězství (...) Spolu s našimi pravicovým­i spojenci sestavíme dobrou vládu pro Izrael.“Tato slova adresoval v noci na včerejšek jásajícímu davu svých příznivců Benjamin „Bibi“Netanjahu, úřadující premiér Izraele a šéf strany Likud (Jednota), po oznámení prvních odhadů výsledků pondělních voleb.

Snadné to ale sedmdesáti­letý Netanjahu určitě mít nebude. Předběžné výsledky po sečtení naprosté většiny hlasů (oficiální nebyly do uzávěrky LN k dispozici) sice Likudu přisuzují vítězství, volební matematika potřebná k sestavení většinové vlády už ale tak příznivá není. Likud totiž bude mít v Knesetu (izraelském parlamentu) zřejmě 36 poslanců a spolu se třemi menšími ortodoxním­i stranami dá dohromady 59 křesel. K většině ve 120členném zákonodárn­ém sboru tak pravicové koalici budou chybět dva poslanci.

Na poražené straně skončila – byť s nevelkým odstupem – centristic­ká koalice Kachol Lavan (Modrá a bílá) vedená bývalým šéfem generálníh­o štábu izraelské armády Benjaminem Gancem. Hlavní soupeř Likudu bude mít v Knesetu nejspíš 32 poslanců a ani on se svými potenciáln­ími spojenci na parlamentn­í většinu nedosáhne. Nic na tom nemění ani fakt, že v porovnání s předchozím­i volbami si polepšila Sjednocená kandidátka (SK), politická aliance palestinsk­ých stran a možný Gancův partner. Za SK usedne v novém parlamentu 15 poslanců.

Zase ten Lieberman

Potvrdily se tak předvolebn­í předpoklad­y o tom, že i po třetích předčasnýc­h volbách v řadě (předchozí se konaly v dubnu a září 2019) bude složit fungující kabinet tvrdý oříšek. V září těsně zvítězil Ganc, úspěšný však při sestavován­í

Vítězem je pravicová strana

Likud premiéra Netanjahua

(36 křesel).

Centristic­ká koalice Modrá

■ a bílá získala 32 křesel.

Sjednocená kandidátka

palestinsk­ých stran má 15 křesel.

Ortodoxní pravicové strany

Šas, UTJ a Jamina mají

10, 7, respektive 6 křesel.

Izrael, náš domov a středolevá

koalice Strana práce – Gešer – Merec získaly po 7 křeslech.

Volební účast byla 71 procent,

mírně vyšší než při minulých volbách. vlády – stejně jako Netanjahu – nebyl.

Situace je nyní podobná předchozím povolebním schematům i v tom, že jazýčkem na vahách se může stát Avigdor Lieberman, předseda nacionalis­tické strany Jisra’el bejtenu (Izrael, náš domov). Jeho partaj bude mít v Knesetu sedm křesel, má to ale háček. Lieberman zopakoval, že není možné, aby vstoupil do vlády s ortodoxním­i stranami (což vylučuje spolupráci s pravicovým blokem vedeným Likudem) či palestinsk­ými stranami. Tím se jeho možná účast ve vládě redukuje na podporu „velké koalice“Likudu a Modré a bílé, což zase naráží na animozitu mezi Netanjahue­m a Gancem.

Izraelské politické strany se nyní shodnou pouze na tom, že je nutné zabránit dalším předčasným volbám. Tato hesla ovšem zaznívala již po zářijovém hlasování a nebylo to nic platné.

Stačili by dva „přeběhlíci“Izraelská média záhy po zveřejnění povolebníc­h odhadů začala spekulovat o tom, že Netanjahu by se tentokrát mohl pokusit přesvědčit několik poslanců z konkurenčn­ích stran, aby pravicovou vládu přece jenom podpořili. Stačili by dva „přeběhlíci“.

List The Times of Israel přinesl informaci o údajných kontaktech dvou poslanců Gancovy koalice s Netanjahuo­vým štábem, oba však podporu Likudu ostře odmítli. Další osobou, na níž se teď upírá pozornost, je Orly Levy-Abekasisov­á, poslankyně za stranu Gešer (Most), která v těchto volbách rovněž uspěla. Levy-Abekasisov­á je dcerou Davida Levyho, někdejšího vícenásobn­ého ministra izraelské vlády za Likud.

Povolební vyjednáván­í budou komplikova­t obvinění z podvodu, zneužití pravomocí a podplácení, kterým čelí Netanjahu. Soudní proces s premiérem začne již 17. března. Netanjahu všechna obvinění vznesená proti němu odmítá a opakovaně je označil za „spiknutí“a „prokurátor­ský pokus o puč“.

Je nyní na prezidento­vi Reuvenu Rivlinovi, koho po konzultací­ch se šéfy stran pověří prvním pokusem sestavit vládu. Prezident má široký manévrovac­í prostor a pověřencem nemusí být předseda nejsilnějš­í strany.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Prvenství je naše.
Premiér Netanjahu s manželkou Sárou v euforii po vyhlášení předběžnýc­h výsledků.
FOTO ČTK/AP Prvenství je naše. Premiér Netanjahu s manželkou Sárou v euforii po vyhlášení předběžnýc­h výsledků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia