Lidové noviny

„Turecko nás vydírat nebude“

-

Situace u řeckých hranic tak zůstává napjatá. Podle Mezinárodn­í organizace pro migraci (IOM) dorazilo do sobotního večera k řecké hranici v Turecku nejméně 13 tisíc migrantů a jejich počet neustále narůstá. Spolehlivé údaje však nejsou k dispozici. Podle Ankary je u hranic až desetináso­bek lidí.

Řecko posílilo počty policistů i vojáků již v pátek odpoledne, aby se jim podařilo hranici Evropské unie udržet. Zatýkání migrantů probíhá na denním pořádku a podle úřadů jsou zadrženi Afghánci, Pákistánci, Maročané i Bangladéša­né. Kontrola hranic je přitom kritická nejen pro Řecko.

„Mohu zaručit jednu věc: pokud nebudou fungovat vnější hranice EU, pak Evropa bez (vnitřních) hranic zůstane historií,“dodal Kurz, který současnou situaci vnímá jako test, zda Unie dokáže ochránit své hranice. Rakousko je podle něj připravené podpořit Řecko stejně jako kterýkoliv jiný stát čelící tomuto „prudkému přívalu“migrantů.

Pomoc podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) nabídne na pátečním summitu i Česko, a pokud to bude třeba, vyšle na řecko-tureckou hranici i policisty.

Informační válka

Příběhy uprchlíků již teď vyvolávají řadu emocí a turecká strana se je snaží šířit i skrze prezidenta Erdogana. „Řečtí vojáci dnes zabili dva migranty a jednoho těžce zranili,“prohlásil turecký prezident na tiskové konferenci v Bulharsku a jeho informace potvrdila i turecká média, která informoval­a, že řecká policie na hranici zastřelila syrského běžence.

Jen o pár hodin později však tyto zprávy vyvracel mluvčí řecké

vlády Stelios Petsas s tím, že video se smrtí migranta je podvrh a i Erdoganova obvinění nejsou pravdivá. Na řecko-turecké hranici se podle mluvčího vůbec nestřílelo.

Zprávy o zemřelých migrantech se ale neustále množí. Například podle amerického deníku The New York Times se v pondělí v Egejském moři utopilo dítě, když se společně s rodiči a dalšími 45 migranty snažilo dostat v malém člunu z tureckého pobřeží na řecký ostrov Lesbos. Tuto zprávu se zatím nepodařilo potvrdit.

Erdoganovo rozhodnutí uvolnit hranice přišlo krátce poté, co v pátek u syrského Idlibu zemřelo 33 tureckých vojáků. Kvůli pokračujíc­ím bojům v Sýrii se totiž pravděpodo­bně zvedne další vlna migrantů, aby prchla do bezpečnějš­ího Turecka, a Ankara se obává, že by již další nápor běženců nezvládla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia