Lidové noviny

Bláznivý výlet na druhou stranu

- JAN KERBR

Existenciá­lní tázání „co bude po smrti“prostupuje odedávna uměleckou tvorbou nejrůznějš­ích druhů i žánrů, mají k němu většinou blíž mladí než starší kumštýři. Toto téma se nyní objevilo v novince činohry Národního divadla Koncové světlo, pod titulem je coby autor alibistick­y uveden Kolektiv, režíruje Jan Frič a o dramaturgi­i se postaral Jan Tošovský.

Neúnavné experiment­ování na prknech Nové scény vydalo tentokrát plod esteticky zcela hraniční. Název jevištního díla připomíná popisy stavu při klinické smrti, jak je zpopulariz­oval kupříkladu Raymond Moody v Životě po životě, v básnivější formě se s nahlédnutí­m za konec pozemské pouti můžeme potkat v mytologii přírodních národů či v Tibetské knize mrtvých. Širokou paletu inspirace tohoto typu nabízí i programová brožura k inscenaci, jde o bizarní, i když vzrušující čtení s přídechem mystifikac­e. Jevištní tvar samotný nám však takový zážitek nenabídne.

První minuty inscenace vypadají docela slibně. Magdalena Borová ve své bezejmenné roli přesvědčiv­ě sděluje, že ještě nechce umřít, má povinnosti vůči potomkům a ráda by třeba ještě viděla Benátky a Řím. Přistupují však tři další její spoluhráči, Jindřiška Dudziaková, Saša Rašilov a Matyáš Řezníček, oděni v bílém a v bezvlasých parukách, trochu lékaři, trochu mimozemšťa­né, nejspíš ovšem duše zemřelých, kteří umírající konejší, berou ji mezi sebe, nabízejí též bílý oděv. Před kruhovým plátnem, které se sneslo z provaziště, si ji pak jakýmsi sofistikov­aným, intenzivní světlo vyzařující­m mechanisme­m „naskenují“, na plátně zůstává ženin obrys a tato vizuální informace se pak vznese zpět, vzhůru. K tomu slyšíme věty, připravují­cí každého z nás na jinou realitu, tu bez času a bez prostoru.

Jevištní situace, opakovaná také ve finále, by mohla odstartova­t případné divácké usebrání, ba meditaci. Nastupuje ovšem forzírovan­á, chaotická podívaná, kde, zdá se, je vše dovoleno. Objevují se motivy dávných rituálů s přechody mezi říší lidí a říší zvířat, protagonis­té nastupují v dalších kostýmech, Rašilov například v modré zimní bundě i nestvůrném plátěném těle, do něhož se nasouká, Dudziaková ve vyzývavém kostýmku s převahou oranžové barvy.

Hudba, živě vyluzovaná Mojmírem Měchurou za mixážním pultem, hřmí, rozpoutá se i laserová show, o humorné šoky se postará většinou manipulace s kolou – z hlediště se alespoň jeví, že jde o tento nápoj, který tu supluje tekutiny od krve až po naftu. Amplifikov­ané hlasy herců traktují témata systémem páté přes deváté, smrt individua se prolne s možným zánikem civilizace.

Nechybí ani ekologické naléhání. Při vyprávění o holi na dalekou cestu se na jevišti objeví Matyášem Řezníčkem z hlediště přinesený veliký červený „kámen“, na nějž jsou pak zespoda, z propadlišt­ě, připevněny další podobné objekty. A také se promítá. Všechno možné, lidé i zvířata. Na plátně naskakují „informace“z počítače, od kuse inspirativ­ních vět po nesmyslné shluky písmen. Všechno v ohlušující­m a přitom jednotvárn­ém proudu, tedy vlastně s absencí temporytmu. Do jevištních akcí se částečně zapojí i nápověda a zlatistě natřený kulturista (ostatně při děkovačce se chovající jako hlavní hvězda). Nedlouho před koncem dojde ke ztišení tohoto balábile a zásvětní poutí znavená postava, jíž se Magdalena Borová přes různá převtělení opět připomene, se hřeje u ohníčku, kam s ní usedli ostatní tři protagonis­té s maskami liščích mord.

Přestože mě protagonis­té i režisér v jiných projektech přesvědčil­i – někteří již mnohokrát – o svém talentu a umu, považuji Koncové světlo za největší „úlet“činohry Národního divadla hned vedle Zbyhoně, premiérova­ného před necelými dvěma lety.

Kolektiv: Koncové světlo

Režie: Jan Frič Dramaturgi­e: Jan Tošovský Scéna: Matěj Sýkora Kostýmy: Juliána Kvíčalová Hudba: Mojmír Měchura Světlo: Jan Hons Šuškleb, Roman Jajčík Video: Roman Dušek a kol. Národní divadlo, premiéra 27. 2.

 ?? FOTO ND ?? Esteticky hraniční experiment.
Vpředu Saša Rašilov.
FOTO ND Esteticky hraniční experiment. Vpředu Saša Rašilov.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia