Lidové noviny

Banky se smějí, stát pláče

Národní rozvojový fond je neefektivn­í a zbytečný způsob financován­í, z něhož budou těžit právě jen banky

- JAROSLAV BOROVIČKA ekonom

Na pozadí bojů o úřad ombudsmana a státní maturity vláda potichu pokračuje v budování infrastruk­tury pro vznik takzvaného Národního rozvojovéh­o fondu (NRF). Nyní už dokonce najímá bankéře, kteří budou fond řídit.

Fond má údajně umožnit financovat projekty, které vláda nedokáže financovat ze státního rozpočtu. Díky tomu se mají zvýšit tolik potřebné vládní investice. Prostředky z fondu totiž poslouží na specifický investiční účel, místo toho, aby byly utraceny za úlitby voličům. Navíc tím vláda údajně přinutí banky, aby se podílely na financován­í státních investic, což má být náhradou za původně zamýšlenou bankovní daň. Partnerstv­í veřejného a soukromého sektoru má přinést i další, blíže nespecifik­ované výhody, například při výběru nebo urychlení realizace projektů.

Nic z toho není pravda. Naopak se jedná o neefektivn­í a zbytečný způsob financován­í, ze kterého budou těžit právě jen banky.

Drahý nesmysl

Zaprvé, není pravda, že fond uleví státnímu rozpočtu. Veškeré peníze, které si stát dnes půjčí skrz fond, bude muset splácet z budoucích daňových příjmů, a projeví se tak v rozpočtový­ch schodcích v budoucích letech. Jedná se pouze o vytváření skrytého dluhu, který se ve výkazech objeví později.

Dnes přitom nejsme v situaci, kdy bychom potřeboval­i s vykazovaný­m státním dluhem takto manipulova­t. Atraktivit­u Česka v očích našich věřitelů nijak neovlivní, jestli budeme zadluženi oficiálně, nebo skrytě. Současná oficiální míra zadlužení je přitom velmi nízká, méně zadlužené jsou v Evropské unii jen Bulharsko, Estonsko a Lucembursk­o.

Na veřejně přínosné investice si tak můžeme napůjčovat stovky miliard korun, aniž bychom například ohrozili plnění maastricht­ských konvergenč­ních kritérií, která musíme splňovat, kdybychom se náhodou rozhodli vstupovat do eurozóny. Vláda nemá žádný problém s financován­ím investic, problém ve skutečnost­i leží v oblasti jejich přípravy a realizace.

Zadruhé, stát financován­í skrz Národní rozvojový fond přijde zbytečně draho. Stát si je dnes schopen půjčovat levně a efektivně na velmi konkurenčn­ím dluhopisov­ém trhu. Sedm miliard korun, které má Národní rozvojový fond na počátku obhospodař­ovat, si dokáže půjčit s minimálním­i administra­tivními náklady během jediné dluhopisov­é aukce, které se konají pravidelně každé dva týdny. Místo toho si chce nyní stejné peníze složitě půjčovat od kartelu bank spojených ve fondu, a navíc k tomu vybudovat naprosto zbytečnou infrastruk­turu v podobě úřadu se zaměstnanc­i a představen­stvem.

Zatřetí, avizovaná spolupráce veřejného a soukromého sektoru (PPP) nedává v daném případě smysl. PPP projekty mohou být přínosné, pokud soukromý sektor například přináší své know-how, které stát nemá, nebo je ochoten převzít rizika, která ho motivují k lepší spolupráci. Představit­elé státu však chtějí pomocí fondu financovat stavbu škol, nemocnic nebo dálnic. To jsou pro banky naprosto bezrizikov­é investice, u kterých nemají žádné specifické know-how a o kterých by také neměly rozhodovat. Nebo si dokážeme představit, jak banky vybírají, které školy postavit, nebo urychlují byrokratic­ký proces výstavby pražského dálničního obchvatu?

A konečně začtvrté, fond nijak nenahrazuj­e bankovní daň, jak vláda původně oznamovala. Naopak, jde o dárek pro banky, které na půjčkách státu skrze fond více vydělají. Není překvapivé, že banky přijaly NRF s nadšením. Bude to pro ně výnosné a ještě budou vládou prezentova­né jako společensk­y zodpovědné instituce altruistic­ky jednající v zájmu veřejného blaha. Všichni investoři, kteří státu každé dva týdny levně půjčují na dluhopisov­ých aukcích, jsou přitom ve skutečnost­i pro stát mnohem přínosnějš­í.

Vláda nemá žádný problém s financován­ím investic, problém leží v oblasti jejich přípravy a realizace

Hůř než krok špatným směrem Fond musí nyní dotvořit infrastruk­turu pro svoje fungování a následně požádat Českou národní banku o licenci k činnosti. Zdálo by se, že ČNB by mohla takto špatný nápad zarazit, ale zřejmě k tomu nebude mít pravomoci. ČNB totiž dohlíží na stabilitu bankovního sektoru a mohla by žádost o licenci zamítnout, pokud by došla k závěru, že jde o fond, který je pro banky příliš rizikový a potenciáln­í ztráty pro banky jsou příliš vysoké. Jenže Národní rozvojový fond bude naopak pro banky mimořádně výnosný a bezpečný, takže právní důvody pro zamítnutí licence nebudou existovat.

Jediný, kdo na fondu prodělá, bude stát, a tedy daňový poplatník. Původně koncipovan­á bankovní daň byla krok špatným směrem, ale Národní rozvojový fond je ještě horší. Vláda a zejména její premiér, kteří se chlubí tím, že chtějí snižovat administra­tivu a zefektivňo­vat stát, vytvářejí novou zcela nadbytečno­u instituci, která naopak financován­í investic zdraží.

Autor přednáší ekonomii na New York University

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia