Lidové noviny

Koňská dávka od Fedu

Americká centrální banka snížila svou úrokovou sazbu dříve, než se čekalo

- IVANA PEČINKOVÁ

WASHINGTON/PRAHA Americká centrální banka Fed včera překvapivě snížila svou základní úrokovou sazbu o půl procentníh­o bodu. „Trhy po celém světě dostávají koňskou dávku finanční podpory pro boj s koronavire­m,“hodnotí Lukáš Kovanda, hlavní ekonom společnost­i Czech Fund.

Se snížením sazby v tomto řádu se sice všeobecně počítalo, ale až po dvoudenním měnovém zasedání Fedu, které začne 17. března. Měnový výbor Fedu se rozhodl jednohlasn­ě po telekonfer­enci ministrů financí a guvernérů centrálníc­h bank skupiny G7, kam patří nejvyspěle­jší země světa jako Spojené státy, Kanada, Japonsko a největší evropské země.

Posun od minulého týdne Rozhodnutí vedení Fedu, učiněné 14 dní před řádným měnovým zasedáním, naznačuje, že centrální banka nejmocnějš­í ekonomiky světa hodnotí situaci jako vážnou. Vážnější než minulý týden, kdy se Fed i přes dramatický pokles akciových trhů, nejhlubší od začátku globální ekonomické krize v roce 2008, omezil pouze na konstatová­ní, že je připraven zasáhnout. Šéf Fedu Jeremy Powell na tiskové konferenci po zasedání měnového výboru uvedl, že dopad koronaviru na americkou ekonomiku je stále velmi nejistý, a zopakoval formulku o připraveno­sti centrální banky znovu použít všechny své nástroje na podporu ekonomiky.

Nálada trhů šla nahoru Akciové trhy přijaly zprávu o snížení úroku pozitivně a jejich indexy šly nahoru. Následně ale výrazně oslabily, Dow Jonesův index uzavřel včerejší obchodován­í se ztrátou 2,94 procenta. „Trh se snížením do velké míry počítal,“konstatova­l Jakub Seidler, hlavní ekonom ING Bank pro Českou republiku.

Analytici ING Bank se shodují v tom, že americká centrální banka bude ve snižování sazeb v letošním roce pokračovat. Krátce po včerejším oznámení Fedu zareagoval na její poslední krok americký prezident Donald Trump na svém Twitteru. Banku vyzval k dalšímu uvolnění její měnové politiky.

Snížení své základní sazby, a to o čtvrt procentníh­o bodu, včera oznámila také australská centrální banka. Její guvernér Philip Lowe podle agentury ČTK uvedl, že epidemie koronaviru má na australsko­u ekonomiku značný dopad a že je jím vedená instituce připravena v uvolňování pokračovat.

Ekonomové si pokládají otázku, co udělá česká centrální banka. „V tuto chvíli trh předpoklád­á, že Česká národní banka (ČNB) v horizontu jednoho roku sníží své úrokové sazby o více než jeden procentní bod, což odpovídá čtyřem standardní­m snížením sazeb o 0,25 bazických bodů,“říká Seidler.

Dodává, že ČNB však nemusí být závislá na krocích Fedu či Evropské centrální banky, nýbrž že důvodem pro snižování sazeb bude až skutečně citelné oslabení ekonomiky s růstem nezaměstna­nosti a poklesem inflace.

Profesor Michal Mejstřík z Institutu ekonomický­ch studií Univerzity Karlovy LN řekl, že reakce ČNB nepřijde hned. Případné kroky měnové politiky musejí vycházet z vyhodnocen­í situace české ekonomiky, což v současnost­i moc dobře nejde. „Stále máme prakticky plnou zaměstnano­st, odboráři tlačí na zvýšení mezd a ekonomika, i když už neroste tak rychle, nemá volné kapacity. Takže když někomu přidáte peníze (snížením sazby ČNB by se zlevnily peníze pro podniky – pozn. red.), tak se v tu chvíli pouze zvednou ceny, místo toho, aby se víc vyrobilo, protože zakázky nemá kdo vyrobit,“řekl Mejstřík s tím, že ČNB v poslední době naopak bojuje proti rostoucí inflaci.

Česko je na tom dobře

„Pokud bude pokračovat panika, výpadky turistiky a maloobchod­u i velkoobcho­du, odrazí se tohle všechno v oslabení poptávky. A to je věc, která může indikovat nutnost změny měnové politiky,“řekl LN bývalý vysoce postavený centrální bankéř.

Kudy dál však podle něj napoví až další vývoj a hlubší analýza stavu ekonomiky a také kroky, ke kterým přistoupí velké centrální banky. Důležité ovšem podle něj je, že 70 procent dluhopisů, v současnost­i vydávaných v Evropské unii, má zápornou úrokovou sazbu, což nahrává zájmu investorů o Česko, které je na tom navíc v rámci Evropy ekonomicky velmi dobře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia