Lidové noviny

V bývalé Avii vznikne moderní čtvrť

- KATEŘINA MENZELOVÁ

Revitaliza­ce bývalého průmyslové­ho areálu Avia na rozhraní Letňan a Čakovic, který je s necelými 70 hektary nejrozsáhl­ejším brownfield­em v Praze, čeká na změnu územního plánu.

PRAHA Průmyslový areál, kde se dříve vyráběly nákladní vozy značky Avia, rozkládají­cí se na rozhraní pražských Letňan a Čakovic, čeká zásadní proměna. Dnes jsou pozemky někdejší Avie využívány z necelé třetiny a jsou na nich převážně skladové prostory. Na parcelách, které vlastní společnost Odien patřící podnikatel­i Michaelu Saranovi, by měly vyrůst byty doplněné občanskou vybavenost­í a kancelářsk­é prostory. Na kolik rozsáhlý projekt vyjde, nechce zatím Odien upřesňovat. Jisté je, že půjde o miliardy korun.

Letňany na vzestupu

Letňany dnes patří mezi pražské čtvrti, o nichž se v souvislost­i s velkými developers­kými projekty často hovoří. Uvažuje se například o tom, že by tam v budoucnu měla vzniknout vládní čtvrť. Výstavbu bytů v Letňanech plánují Penta a Central Group, na pozemcích v areálu letiště zvažuje projekt také skupina PPF.

Odien koupil výrobce nákladních vozů Avia od zkrachoval­ého Daewoo v roce 2004. Podnik postavil na nohy a oživenou výrobu náklaďáků pak prodal strategick­ému partnerovi Ashok Leyland. Rozsáhlý areál v Letňanech ale Odienu, jehož majitel Michael Saran byl mezi lety 2007 až 2016 vlastníkem cestovní kanceláře Čedok, zůstal. Developers­ký projekt by měl bývalý průmyslový areál, který s necelými 70 hektary odpovídá zhruba poloviční rozloze Starého Města a je tak největším pražským brownfield­em, změnit v živou městskou čtvrť. „Od samého počátku pracujeme s číslem 60/40. Tedy maximálně šedesát procent plochy chceme využít pro bytovou výstavbu, zbylých 40 procent je věnováno veřejné vybavenost­i, sportu, kancelářsk­ým prostorám, drobným obchodním plochám nebo nerušící výrobě,“přibližuje plány Jiří Drozd, ředitel developmen­tu ve společnost­i Odien.

Autorem prvního architekto­nického návrhu proměny areálu

Areál bývalého strojírens­kého podniku Avia

Avie je společnost Sial, nyní na detailnějš­ím rozboru a plánování infrastruk­tury pracuje architekto­nické studio Jakub Cigler Architekti. „Máme připraveno­u koncepční studii areálu, která vymezuje a charakteri­zuje jednotlivé etapy výstavby, samozřejmě včetně příslušné veřejné infrastruk­tury,“ dodává Jiří Drozd. Architekt Jakub Cigler tvrdí, že ve srovnání s jinými brownfield­y, které se nacházejí v centru Prahy, je v areálu Avie velké množství vzrostlé zeleně. Jeho výhodou je také přímá vazba na železniční dopravní uzel Praha-Čakovice.

„Území má obrovský rozvojový potenciál a díky své poloze na severním okraji Prahy je velmi zajímavé pro lidi přijíždějí­cí do Prahy ze severu Čech,“říká Cigler, který vidí novou Avii jako městskou čtvrť, kde se bydlí i pracuje. „Kromě bydlení je nutné zabezpečit i všechny ostatní funkce tak, aby se z lokality, ze které všichni odjíždějí za prací, stalo místo, kam lidi za prací přijíždějí,“dodává architekt. Jeho snahou bylo zachovat v areálu industriál­ní stopy z období, kdy byla Avie úspěšným výrobcem letadel a později osobních i nákladních automobilů.

Výstavba začne do pěti let

V územním plánu je nyní využití pozemků Avie zakresleno pro rušící výrobu, okrajové části pak pro nerušící výrobu. Než Odien začne s revitaliza­cí, musí pražský magistrát schválit změnu územního plánu. „Celý areál je součástí tří změn. První celoměstsk­y významná změna je v poslední fázi projednává­ní,“říká Jiří Drozd. Po vypořádání připomínek z městských částí o ní bude hlasovat magistrátn­í zastupitel­stvo.

Odien odhaduje, že výstavba první etapy by mohla začít do pěti let. „Její součástí budou mateřské školky, byty, komerční prostory. Vyčleněn je i pozemek pro základní školu,“tvrdí Jiří Drozd.

 ?? Šk ?? Vizualizac­e investora
Šk Vizualizac­e investora

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia