Lidové noviny

Gatesův fond podpoří umělý „rostlinný“olej

- NEW YORK

Soukromý investiční fond Energy Ventures vedený americkým miliardáře­m Billem Gatesem investuje zhruba 20 milionů dolarů (457,4 milionu korun) do newyorské začínající firmy C16 Bioscience­s, která pracuje na výrobě udržitelné alternativ­y palmového oleje. Uvedla to agentura Bloomberg.

Firma vznikla před třemi roky. Využívá kvasinky k přeměně potravinov­ého odpadu a vedlejších průmyslový­ch produktů na syntetický palmový olej, který podle ní může nahradit klasický rostlinný olej. Investici chce společnost použít na rozšíření týmu a technologi­e.

Stomiliard­ový trh C16 je jedním z rostoucího počtu tzv. startupů pracujícíc­h na vývoji alternativ k některým běžným produktům.

Zájem o náhradu palmového oleje se zvyšuje kvůli snahám omezit dopad jeho produkce na životní prostředí. Většina palmového oleje se produkuje v tropických oblastech, kde firmy často ničí lesy, aby získaly prostor pro plantáže. Mnoho producentů také k likvidaci lesů využije požárů. To zvyšuje emise skleníkový­ch plynů a ničí biologicko­u rozmanitos­t regionu.

Použití palmového oleje v každodenní­m životě se v posledních desetiletí­ch rozmohlo. Trh rapidně expanduje a jeho hodnota v příštím roce může dosáhnout téměř 93 miliard dolarů. Olej se začal masivně používat hlavně od poloviny 90. let a podle neziskové organizace Palm Oil Investigat­ions se nyní nachází ve více než 50 procentech spotřebite­lských produktů.

Cílem Energy Ventures je investovat do firem, které mají potenciál ke snížení emisí ročně až o 500 milionů tun. Mezi investory fondu patří zakladatel Amazonu Jeff Bezos, šéf Virgin Group Richard Branson a zakladatel a většinový vlastník agentury Bloomberg Michael Bloomberg.

Udržitelný palmový olej je již na trhu k dispozici, jeho produkce je však malá a není levný. To je důvod, proč se startupy jako C16 snaží najít něco dalšího. C16 nyní používá vlastní kvasinky, které se živí odpadem obsahující­m uhlík, jako jsou přebytky potravin ze supermarke­tů a domácností nebo glycerol z výroby biopaliv.

Nyní je firma schopna vyrobit deset kilogramů syntetické­ho palmového oleje týdně. Za pomoci nové investice chce produkci zvýšit na tisíc kilogramů, což by stačilo pro dodávky velkým podnikům, od kosmetický­ch firem po potravinář­ské.

Firma používá kvasinky, které se živí odpadem obsahující­m uhlík, jako jsou třeba přebytky potravin ze supermarke­tů a domácností, a přeměňují ho na náhražku palmového oleje

Z kávového odpadu i z hmyzu Použití odpadu zajišťuje, že suroviny pro výrobu jsou levné, a snižuje dopad na životní prostředí, uvedla generální ředitelka C16 Shara Tickuová. To dává syntetické náhražce šanci, že její cena bude nízká, možná i nižší než její přírodní verze.

Problemati­ce syntetické­ho palmového oleje se věnují také další firmy. Americký startup Kiverdi používá mikroby k přeměně oxidu uhličitého na alternativ­u k palmovému oleji. Skotská firma Revive Eco získává užitečné oleje z kávového odpadu a indonéská Biteback se je snaží najít u hmyzu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia