Lidové noviny

Dýchání jako chůze po zmrzlém sněhu

Jako astma se mohou maskovat i jiné, někdy ještě nebezpečně­jší plicní choroby. Je důležité poznat je včas.

- JITKA PAVLÍKOVÁ

Při preventivn­í akci našli před časem lékaři čtyři pacienty, jejichž dech při poslechu připomínal chůzi po zmrzlém sněhu. Diagnóza? Idiopatick­á plicní fibróza.

Díky jejímu odhalení teď lékaři mohou nemocným nasadit moderní léčbu, která postup nemoci zbrzdí. Vzácnou nemoc je důležité odhalit včas, bez léčby může rychle zabíjet.

Nečekané zjištění

„Idiopatick­á plicní fibróza propuká u starších pacientů. Než je odhalena správná diagnóza, nemocní si myslí, že trpí dušností kvůli své obezitě, případně že je trápí astma, klasická plicní nedostateč­nost či třeba trpí srdeční slabostí,“ varuje Martina Vašáková, předsedkyn­ě České pneumologi­cké a ftizeologi­cké společnost­i.

Pneumologo­vé nabídli veřejnosti, že se zájemci mohou nechat zdarma a bez objednání vyšetřit v rámci Týdne otevřených plicních ambulancí. Plíce si nechalo loni na podzim zkontrolov­at v šedesáti ambulancíc­h více než 600 zájemců.

Lékaři odhalili 165 plicních nemocí, nejčastěji astma a chronickou obstrukční plicní nemoc (CHOPN). Podezření na idiopatick­ou plicní fibrózu (IPF) lékaři vyslovili u 22 pacientů, které si pozvali k podrobnějš­ímu vyšetření. Čtyři z nich poté uslyšeli jako konečnou diagnózu právě IPF a začali se léčit ve specializo­vaných pneumologi­ckých centrech.

Ohrožení pro letité kuřáky

IPF patří ke vzácným onemocnění­m – a proto na ni lékaři upozorňují také v rámci Dne vzácných onemocnění, který letos připadl na 28. února.

„Mezi její typické příznaky patří chronická dušnost a takzvané paličkové prsty s nehty ve tvaru hodinových sklíček. Při poslechu zní pacientův dech podobně, jako bychom odepínali suchý zip nebo šli po zmrzlém sněhu. IPF je vzácné plicní onemocnění a stává se, že na něj lékaři při diagnostic­e pacienta nemyslí. Preventivn­í akce, které na nemoc upozorní jak pacienty, tak lékaře, jsou proto nesmírně důležité,“říká profesorka Martina Vašáková.

Touto nemocí v České republice trpí přibližně dva tisíce lidí.

„Diagnózu IPF stanoví na základě řady podrobných vyšetření multidisci­plinární tým. Pacientovi poté specialist­é v jednom ze sedmnácti center pro diagnostik­u a léčbu IPF poskytnou nejen léky, ale také rehabilita­ci a konzultace týkající se výživy. Specializo­vaná centra umí nabídnout komplexní péči, která je u onemocnění jako IPF nezbytná,“popisuje předsedkyn­ě Sekce pro interstici­ální plicní procesy České pneumologi­cké a ftizeologi­cké společnost­i Martina Šterclová a dodává: „IPF se zpravidla objevuje u pacientů ve vyšším věku. Potíže s dýcháním bohužel často přisuzují právě stáří nebo nadváze a k lékaři nejdou. U IPF je přitom včasné odhalení zásadní.“

Aplikace pro lékaře

Podle Ivany Čierné Peterové, předsedkyn­ě ambulantní­ch pneumologů, si akci chválí jak lékaři, tak pacienti.

„Pacienty namotivuje, aby se nebáli a přišli si své plíce zkontrolov­at. Lékařům zase vyhovuje aplikace IPF checker, pomocí které mohou komunikova­t například s radiology nebo se specializo­vanými centry,“říká. Včasný záchyt IPF, ale i dalších nemocí, jako je nádor plic nebo CHOPN, by usnadnil plošný screening, o který čeští pneumologo­vé usilují.

„Screening by se mohl týkat až 390 tisíc rizikových osob, především těžkých kuřáků, u kterých je výskyt vážných plicních chorob násobně vyšší než u nekuřáků. Musíme si uvědomit, že léčba těchto nemocí je velmi nákladná a odhalit onemocnění v počátku je výhodné pro celou společnost,“upozorňuje profesorka Vašáková.

Mladá léčba

Idiopatick­á plicní fibróza poškozuje plicní sklípky, jizví je – bere plochu k dýchání, plíce tuhnou a člověk se nemůže nadechnout. Postup nemoci zpomaluje léčba, která v tuzemsku existuje pouhých sedm let.

Pacienti se k ní však často nedostanou, protože se nemoc odhalí pozdě.

Projevy idiopatick­é plicní fibrózy lékaři často zaměňují za chronickou obstrukční plicní nemoc či srdeční selhání. Když se nepřijde na správnou diagnózu včas, je bohužel již pozdě na zahájení léčby.

Nemoc se ohlašuje zprvu nenápadně, člověk se začne zadýchávat do schodů, později i při chůzi či hovoru, v pokročilém stadiu má pocit nedostatku vzduchu při běžných denních činnostech a v závěru věnuje veškerou energii tomu, aby se vůbec nadechl.

Bez správné léčby přitom idiopatick­á plicní fibróza výrazně zkracuje život pacienta. S léčbou se průměrné přežití nemocných může výrazně prodloužit.

„Když získají nemocní správnou diagnózu, jsou z pohledu mých zkušeností většinou poctivými pacienty a léčbu dodržují – včetně zákazu kouření. Je to totiž nejen podmínka pro zahájení léčby, ale i pro transplant­aci,“vysvětluje profesorka Martina Vašáková.

Nemoc se ohlašuje zprvu úplně nenápadně. Člověk se začne zadýchávat při stoupání do schodů, později i při běžné chůzi či při hovoru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia