Lidové noviny

Černý Petr pro Kladno, Litvínov, či Pardubice?

- ANTONÍN VAVRDA

PRAHA Předposled­ní extraligov­é kolo o tom, který z týmů na chvostu tabulky spadne do první ligy, nerozhodlo. Případný sestup se ještě před startem 51. kola týkal hned čtyř celků.

V nejlepší pozici byly Vítkovice. Už před zápasem se totiž vědělo, že do Ostravy přijel značně oslabený soupeř.

Karlovy Vary se rozhodly, že nebudou zbytečně vysilovat hráče prvního týmu, a s jistotou postupu do předkola play off nasadily pouze juniory, v bráně pak měly dokonce teprve šestnáctil­etého gólmana Patrika Hamrlu.

Západočeši byli sice ještě ve hře o sedmé místo, vzhledem k tomu, že ale mají lepší úspěšnost na venkovních zápasech, rozhodli se výhodu domácího prostředí pro vyřazovací boje obětovat ve prospěch odpočinku.

Výsledek zápasu také složení sestav odpovídal, Vítkovičtí vyhráli hladce 8:2 a poté, co se dozvěděli výsledky z ostatních stadionů, mohli slavit kolo před koncem základní části jistou záchranu.

Kladno je stále poslední Naopak nejhorší pozici mělo Kladno, které ztrácelo na třinácté místo tři body. Rytíři sice stále extraligov­ý peloton uzavírají, před pátečním, závěrečným kolem si ale svoji pozici vylepšili tak, že vše mají ve svých rukou. Respektive na vlastních hokejkách. Parta vedená osmačtyřic­etiletým veteránem Jaromírem Jágrem se rozloučila s domácím publikem výhrou 3:2 nad Mladou Boleslaví, když rozhodujíc­í trefu zapsal v 51. minutě Brady Austin.

Kladno se bodově dotáhlo na třináctý Litvínov, který přitom mohl už včera být zachráněn. Stačila „maličkost“, vyhrát v Olomouci. Jenže i přes vedoucí gól tento cíl Verva nesplnila, z Hané se domů vrací s prohrou 1:3.

A také s vědomím, že v závěrečném, pátečním kole na domácím ledě bude muset proti Kladnu bodovat. Nakolik? O tom se bude v souběžně hraném střetnutí rozhodovat v Brně, kde bude domácí Kometa, která bez ohledu na výsledek zakončí základní část na šesté příčce, hostit Pardubice.

Také ty mečbol nevyužily, když včera prohrály doma se Spartou 1:2 v prodloužen­í a na oba rivaly mají jednobodov­ý náskok. Co to znamená?

Že vítězové mají vždy jistotu setrvání v extralize, v případě prohry Pardubic za tři body se mohou zachránit Litvínov i Kladno, pokud Středočeši zvítězí za dva body. Litvínov pak má aktivní bilanci vzájemných zápasů s oběma rivaly, Pardubice jsou na tom lépe než Jágrova družina.

Až poslední kolo základní části extraligy rozhodne o sestupujíc­ím do 1. ligy. Ve hře jsou stále tři týmy, Pardubice, Litvínov a Kladno.

■ Pardubice – Sparta 1:2pp

Branky: Svačina – Pech, T. Dvořák

■ Kladno – Ml. Boleslav 3:2

B: 2× Austin, Redlich – 2× L. Kašpar

■ Liberec – Třinec 0:4

B: Růžička, Stránský, Marcinko, Chmielewsk­i

■ Olomouc – Litvínov 3:1

B: 2× Kolouch, Burian – 14. Válek

■ Plzeň – Brno 3:2

B: 3× Kantner – Červený, Střondala

■ Vítkovice – K. Vary 8:2

B: 2× T. Kubalík, 2× J. Hruška, Veselý, Mallet, Roman, Werbik – Tureček, Šik.

■ Zlín – Hr. Králové 3:2

B: Claireaux, Dufek, Honejsek – Pavlík, Lev.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia