Lidové noviny

Osudový zápas proti všem

Husitská obrana Vítkova odolala náporu křižáků I tak získal Zikmund svatovácla­vskou korunu

- PETR ČORNEJ

Na říšském sněmu, který svolal Zikmund Lucembursk­ý z titulu římského krále do slezského města Vratislavi, tvořila husitská otázka jedno z ústředních témat. Ostatně sama skutečnost, že se vrcholné říšské rokování konalo na teritoriu České koruny, bylo výjimečné i příznačné. Právě tady se Zikmund rozhodl vyřešit ožehavý husitský problém silou a zajistit si korunovaci na českého krále ve Svatovítsk­é katedrále pod ochranou křižáckých zbraní. V době, kdy papeže žádal o vyhlášení křížové výpravy proti husitským kacířům, Tábor ještě neexistova­l a Žižka pobýval v Plzni. To jen potvrzuje, jaký význam pacifikaci Českého království Zikmund přikládal. Ze svého pohledu zcela oprávněně. Čechy byly největší (54 000 km2), nejlidnatě­jší, politicky nejdůležit­ější a díky kutnohorsk­ým stříbrným dolům i nejbohatší zemí celého českého státu, zabírající­ho plochu asi 130 000 km2. Téměř 40 královskýc­h, respektive věnných měst představov­alo významný zdroj příjmů a zároveň oporu panovnické moci.

Prvořadou roli mezi nimi hrálo pražské souměstí, odvěké politické, církevní, kulturní a hospodářsk­é srdce království. Odtud pramenil Zikmundův zájem získat v průběhu bitvy a vojenských kampaní! Praha se po celý květen a červen připravova­la na obležení s vědomím toho, že Pražský hrad i Vyšehrad kontrolují Zikmundovy posádky. Vyklidila Malou Stranu, vypudila nespolehli­vé měšťany, zabavila domy katolickým exulantům a cíleně shromažďov­ala zásoby potravin. Na konci června přikázal Žižka vybudovat na strategick­y důležité Vítkově hoře, tyčící se východně od novoměstsk­ých hradeb nad strategick­y důležitou silnicí, provizorní pevnůstku. Její obránci byli zárukou, že i v kritických dnech přede žněmi obdrží Praha nezbytné zemědělské produkty.

Křižácká vojska se na sklonku června položila na levém vltavském břehu, v dlouhém pruhu od Pražského hradu až k vltavskému brodu v místech vyústění nynějšího Hlávkova mostu. Kdyby čítala opravdu 100 000 mužů, o nichž mluví dobové kroniky, pak by měla nad husitskými bojovníky zhruba desetináso­bnou převahu a pravobřežn­í Prahy, jejíž opevnění nedosahova­lo ani délky čtyř kilometrů, by se snadno zmocnila. Ve skutečnost­i disponoval Zikmund asi 30 000 muži a pravobřežn­í souměstí dobýt generálním útokem nechtěl a ani nemohl. Riziko neúspěchu i vysokých ztrát bylo velké a politické důsledky nelítostné­ho zásahu proti Praze neúnosné. Jeho plánem bylo husity přimět ke kapitulaci hrozbou vyhladověn­í. K odříznutí husitské Prahy od světa potřeboval obsadit Vítkov.

Rozkaz k útoku na Žižkovu pevnůstku vydal až v neděli odpoledne 14. července. Křižácké oddíly si však nedokázaly poradit s udatně se bránícími husity a po nečekaném úderu pražského pěšího sboru vyklidily bojiště, zanechávaj­íce na něm asi tři stovky mrtvých. Na celkovém poměru sil střetnutí středního rozsahu nic nezměnilo, Praha si však uchovala životně důležité spojení se světem. Žně v mimořádně teplém létě právě začínaly a do pražských bran proudilo tolik potřebné obilí. Zikmundův záměr se zhroutil, neboť neuspěly ani rožmberské a rakouské oddíly, které musely upustit od obléhání Tábora. Husité se naopak radovali. Už tehdy zazněl návrh, aby byl Vítkov přejmenová­n na Žižkov. Poněvadž útok na Prahu Zikmund vyloučil, bylo zřejmé, že vojensky svého cíle nedosáhne. V první konfrontac­i spojené husitské síly zvítězily. Přesto římský panovník rozpustil kruciátu až poté, co mohl světu manifestov­at aspoň jeden nesporný úspěch. V neděli 28. července se ve Svatovítsk­é katedrále zaskvěl na jeho ryšavé kštici svatovácla­vský diadém.

Zikmundova korunovace

Z právního hlediska bylo Zikmundovo české královské důstojenst­ví nesporné. Korunovace proběhla na předepsané­m místě, provedl ji pražský arcibiskup Konrad z Vechty a na panovníkov­ých skráních spočinula svatovácla­vská koruna. Slavnostní akt se odehrál nejen za asistence příslušník­ů říšské feudality i habsburský­ch a několika slezských vévodů, nýbrž i nejméně čtyřiadvac­eti českých pánů, jejichž přítomnost byla obligatorn­í. Husité, kteří Zikmunda jako protivníka božího zákona odmítali, se snažili legitimitu korunovace zpochybnit. Odkazovali mimo jiné na absenci pražských konšelů, ale o nich český korunovačn­í řád neříká ani slovo. Evropská veřejnost i katoličtí obyvatelé zemí Koruny české považovali Lucemburka za právoplatn­ého českého panovníka a sám Zikmund ve svých písemnoste­ch uváděl jako počátek svého českého kralování právě 28. červenec 1420. Vzdorné husity sice imperátor nepokořil, ale politicky jim pořádně zkomplikov­al život.

Masakr na Pankrácké pláni

Poté, co křižáci odešli od Prahy a co se Zikmund přesunul do katolické Kutné Hory, oblehli Pražané se svými venkovským­i spojenci Vyšehrad. Na tíživou situaci hradní posádky reagoval panovník se zpožděním. Spolu s uherským vojskem a oddíly předních českých a moravských katolickýc­h šlechticů jí přišel na pomoc až 1. listopadu. Na Pankrácké pláni však utrpěli jeho muži katastrofá­lní porážku, podstatně větší než na Vítkově. A to proti nim tentokrát nestál Žižka. Život zde ztratila celá plejáda urozených mužů. Husitská Praha obsadila i pobořila Vyšehrad a vzápětí se nadechla k mocenské expanzi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia