Lidové noviny

Ošidná trikolora

- ADAM JUNEK

Jste hrdí na svou vlast? A chcete to dokázat i svým oblečením? Není nic jednodušší­ho než sáhnout po národních barvách, které se skví na vlajce. Ale také nic ošemetnějš­ího. Jednoduše se obléknout do státní vlajky totiž skoro nikdy nedopadne dobře.

Důkazem budiž nejnovější módní počin europoslan­ce Hynka Blaška. Ten se rozhodl vzdorovat nařízení, že národní vlajky nemají na zasedání unijního parlamentu co dělat. Nechal si ušít oblekovou vestu vyhlížejíc­í jako česká vlajka. Národoveck­é pohnutky stranou, z módního hlediska je to kousek, který prostě nejde rozumně zkombinova­t, aby to nepůsobilo jako kýč.

Své o tom ví třeba známá „kolotočářk­a“zpěvačka Sisa Sklovská. Ta si v roce 2011 nechala ušít v barvách slovenské vlajky róbu posetou flitry, když zpívala hymnu na mistrovstv­í světa v hokeji. Její pěvecký výkon tehdy podrobili Slováci tvrdé kritice a model patřil snad do každého výběru „to nejhorší za poslední rok“.

Rozdíl oproti prostému sešití látky do tvaru vlajky je v tom, že většinou špičkoví módní tvůrci přistupují k dekonstruk­ci. Na oblečení se objevují (třeba opakovaně) kusy vlajky. Její jednotlivé části. Proměňují se barvy. Výsledek dává jasně na srozuměnou, že jde o hru s tímto symbolem, ale ne o jeho přímočaré překlopení.

To by mělo zůstat vyhrazeno doplňkům pro fanoušky sportovníc­h klání. Tam naopak klobouky či bundy přesně kopírující vlajku vypadají tak nějak patřičně. A když ještě třeba na hokejovém utkání i zahřejí, je to jistě skvělý bonus.

Autor je redaktorem Seznam Zpráv

 ?? FOTO ČTK, TWITTER H. BLAŠKA ?? Prapor kýče.
Jestli někdo v česko-slovenském showbyznys­u aspiruje na královnu okázalého kolotoče, je to rozhodně operní zpěvačka Sisa Sklovská. Její róba v barvách trikolory, kterou si nechala ušít pro hokejové mistrovstv­í světa v roce 2011, budiž toho důkazem. Nejnovější­m příkladem okázalého užití trikolory je oděv českého europoslan­ce Hynka Blaška, kterým se chlubí na sociální síti Twitter.
FOTO ČTK, TWITTER H. BLAŠKA Prapor kýče. Jestli někdo v česko-slovenském showbyznys­u aspiruje na královnu okázalého kolotoče, je to rozhodně operní zpěvačka Sisa Sklovská. Její róba v barvách trikolory, kterou si nechala ušít pro hokejové mistrovstv­í světa v roce 2011, budiž toho důkazem. Nejnovější­m příkladem okázalého užití trikolory je oděv českého europoslan­ce Hynka Blaška, kterým se chlubí na sociální síti Twitter.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia