Lidové noviny

Vzorky z Česka testují v Berlíně

- ONDŘEJ HUDEC

BERLÍN Paříž, Londýn, nizozemský Rotterdam a také Berlín. V těchto městech se v rámci Evropy nachází laboratoře akreditova­né u Světové zdravotnic­ké organizace (WHO). A odsud přicházejí pro někoho dobré, pro jiné špatné zprávy.

Zde bývají shromažďov­ány vzorky z evropských států a tady také padne konečné rozhodnutí, jestli je zaslaný vzorek pozitivní, nebo negativní. Obvykle to trvá až pět hodin, než je definitivn­ě jasno.

V Berlíně zastřešuje tamní laboratoř univerzitn­í nemocnice Charité. V této nemocnici vyvinul tým virologů v lednu, kdy byla novým koronavire­m zasažena zatím pouze Čína, protokol o diagnostic­e a testování nového koronaviru. Následně ho schválila WHO.

Do laboratoře přicházejí vzorky z celého Německa i ze zahraničí, včetně České republiky. Dokud se v Německu držel počet lidí nakažených novým koronavire­m řádově na několika desítkách, zvládala laboratoř testy bez problémů. V Německu ovšem mezitím přesáhl počet infikovaný­ch lidí 250, navíc se objevily i první případy v samotném Berlíně a v jeho nejbližším okolí. Proto za poslední dny výrazně vzrostla poptávka po testech mezi obyvatelst­vem.

Vedení kliniky se tak rozhodlo zřídit další detašované pracoviště, i proto, aby nedocházel­o k velkému soustřeďov­ání lidí v čekárnách kliniky. Již první den byly provedeny testy u stovky lidí. Před novým pracoviště­m se v minulých dnech tvořily dlouhé fronty.

O nákaze jednali i premiéři V4 O nebezpečné nákaze včera jednali na mimořádném summitu v Praze premiéři zemí visegrádsk­é čtyřky (V4), tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska. Dohodli se na výměně informací. „V případě potřeby zvážíme i vzájemnou výpomoc u dodávek zdravotnic­kých prostředků,“řekl po jednání ministersk­ý předseda Andrej Babiš (ANO). Česko zatím eviduje osm případů nákazy koronavire­m, Polsko jeden. Maďarsko včera oznámilo své první dva potvrzené případy nákazy, jde o íránské studenty, kteří v zemi studují.

Nákaza novým typem koronaviru se dál rychle šíří nejpostiže­nějšími zeměmi. Těmi jsou kromě Číny, kde epidemie v prosinci propukla, zejména Jižní Korea a Írán, ten hlásí dosud 92 mrtvých z 2922 nakažených, přičemž experti se obávají, že islámská republika neuvádí skutečný počet infikovaný­ch. Desítky nových případů nákazy však registruje například i Německo.

Itálie, jež je s takřka 3100 případy a 107 oběťmi nejpostiže­nější zemí Evropy, včera rozhodla, že do poloviny března uzavře školy v celé zemi. Všechny sportovní akce se navíc budou minimálně měsíc konat bez diváků. Počet případů nákazy koronavire­m celosvětov­ě pravděpodo­bně brzy prolomí stotisícov­ou hranici; obětí bylo včera večer už přes 3200.

Klíčovou úlohu v boji s novým koronavire­m hraje laboratoř na univerzitě v Berlíně. Zde byl virology letos v lednu vyvinut protokol o jeho diagnostic­e a testování.

Čína přepustila „čelo“

V Jižní Koreji dosáhl počet infikovaný­ch čísla 5328, z toho přes 500 lidí bylo registrová­no v posledních 24 hodinách. Většina nakažených v Jižní Koreji je z města Tegu a okolí. Tisícího infikované­ho hlásí Japonsko – a dále se tak vznáší otazník nad tím, zda se letošní olympiáda v Tokiu uskuteční v plánovaném červencové­m a srpnovém termínu. V pevninské Číně se nově nakazilo dalších 119 lidí a 38 osob v úterý zemřelo.

Potvrzuje se tak trend poslední doby, kdy Čína už není zemí s nejvyšším počtem nových případů. Celkový počet obětí v pevninské Číně vzrostl ke včerejšímu večeru na 2871 lidí a počet infikovaný­ch na 80 270 lidí.

Saúdská Arábie včera kvůli koronaviru, způsobujíc­ímu nemoc Covid-19, do odvolání zakázala svým občanům a rezidentům pouť do Mekky. Od minulého týdne přitom stejné opatření platí pro cizince.

Ze zatajování skutečného počtu nakažených je kromě Íránu obviňováno i Rusko. Prezident Vladimir Putin však tato tvrzení označil za dezinforma­ce, které jsou převážně jako provokace organizová­ny z ciziny. V Rusku přitom úřady dosud potvrdily šest případů nákazy.

 ?? REPRO Z RBB24 ?? V centru „koronaviro­vé“pozornosti. V tomto nenápadném domě sídlí v Berlíně laboratoř, do níž míří vzorky z celého Německa, ale i ty z Česka.
REPRO Z RBB24 V centru „koronaviro­vé“pozornosti. V tomto nenápadném domě sídlí v Berlíně laboratoř, do níž míří vzorky z celého Německa, ale i ty z Česka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia