Lidové noviny

Hygienici se zaměří na cizince

- MICHAL BERNÁTH

PRAHA Tisíce lidí se tísní na jednom místě, sledují fotbalový či hokejový zápas, houpou se do rytmu hudby nebo na demonstrac­i vyjadřují nespokojen­ost se stavem věcí veřejných. Taková situace je skvělým epicentrem pro šíření koronaviru.

Podobné hromadné události chce mít stát v době hrozící epidemie pod drobnohled­em. Bezpečnost­ní rada státu včera rozhodla, že jejich pořádání sice nezakáže, jak u akcí s účastí nad pět tisíc lidí navrhoval ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), jejich pořadatelů­m však přibudou povinnosti. Budou je muset hlásit předem hygienikům.

„Pořadatelé budou muset uvést bližší specifikac­i akce včetně délky trvání, cílové skupiny účastníků, jejich národnostn­ího složení, věku a způsobu dopravy,“řekla LN hlavní hygienička Eva Gottvaldov­á.

Údaje od pořadatelů budou poté jednotlivé krajské hygienické stanice posuzovat a na jejich základě budou moci přistoupit k opatřením, jako je třeba zrušení akce. „Vyhlásit mimořádné opatření a akci zrušit má v gesci každá krajská stanice,“uvedla hlavní hygienička.

Domácí akce „v suchu“Ušetřeny omezení by podle hlavního epidemiolo­ga a náměstka na ministerst­vu zdravotnic­tví Romana Prymuly měly bát hlavně „domácí“akce, u nichž se očekává, že je navštíví především Češi a nedorazí na ně masové počty lidí z krizových oblastí, kde se koronaviru­s šíří ve větší míře. „Pokud to bude tuzemská akce, budou ji hygienici standardně jenom evidovat, a víc ji nebudou řešit,“řekl LN Prymula. Jiné to však bude u akcí mezinárodn­ích.

„Pokud bude mezinárodn­í, kde by byli lidé ze zahraničí, navíc třeba masově z nějaké rizikové oblasti, například severní Itálie a podobně, v tom případě by měla hygiena právo zasáhnout,“zdůraznil Prymula.

V praxi by to znamenalo, že by byly zcela zrušeny nebo se odehrávaly bez diváků. Tím si právě prochází Světový pohár v biatlonu, který se v Novém Městě na Moravě jede ode dneška do neděle. O jeho znepřístup­nění fanouškům rozhodly české úřady v pondělí. Podle Prymuly rozhodnutí padlo na základě případu nakaženého Němce, který se jakožto divák účastnil mistrovstv­í světa v biatlonu v italské Anterselvě. Na Vysočinu mělo podle odhadů zamířit více než sto tisíc diváků, mezi nimi i velký podíl cizinců.

Prymula zároveň varoval také

inzerce před přehnaným rušením všemožných akcí s tím, že by to mohlo způsobit „obrovské národohosp­odářské škody“. Zvažovat skutečně plošná opatření by prý bylo na místě až ve chvíli, kdy by prokazatel­ně začalo docházet k přenosu mezi českou populací.

Bezpečnost­ní rada státu včera nevyhověla návrhu zakázat kvůli koronaviru akce s účastí nad pět tisíc. Pořadatelé je ale budou muset hlásit hygienikům.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia