Lidové noviny

Zemřel Mirek Kovářík, propagátor poezie

-

PRAHA Ve věku 85 let včera zemřel recitátor, publicista, moderátor a všestranný propagátor poezie Mirek Kovářík. Redakci LN to oznámil Lubomír Houdek, ředitel nakladatel­ství Galén, jež v posledních letech vydávalo Kováříkovy knihy a zvukové nosiče.

Jestli se někdo zasloužil o udržení poezie v povědomí několika generací za poslední více než půlstoletí, byl to právě Mirek Kovářík. Nejen svými recenzemi, články a eseji v tisku či rozhlasový­mi pořady, ale především tím, že dokázal – po vzoru svých milovaných beatnickýc­h autorů – dostat poezii přímo „mezi lidi“. Se svými recitačním­i pořady, věnovanými oblíbeným autorům, mezi něž patřili například Jiří Orten, Jan Zahradníče­k, Ivan Blatný, Vladimír Holan či Ivan Diviš, neúnavně objížděl kluby a buď za hudebního doprovodu, anebo bez něj s mimořádnou působivost­í interpreto­val jejich verše. Zcela zásadní podíl má Kovářík na popularitě „českého beatnika“Václava Hraběte, jejž de facto pro širší čtenářské a posluchačs­ké kruhy objevil a sám byl editorem jeho díla. Ve scénickém pořadu Zelené peří dával prostor začínající­m básníkům.

K tomu, že se Mirku Kováříkovi dařilo oslovovat mladé publikum, značně přispěla jeho divadelnic­ká zkušenost. V šedesátých letech založil a vedl Docela malé divadlo v Litvínově, kde uvedl sérii pořadů poezie.

Spolupraco­val také se začínající­m Karlem Krylem, zprostředk­oval jeho vůbec první nahrávky v ústecké redakci tehdejšího Českoslove­nského rozhlasu. Hudba a folkové i rockové písničkářs­tví ostatně Mirka Kováříka provázely celý život. Možná vůbec nejslavněj­ší je jeho spolupráce s Vladimírem Mišíkem na interpreta­ci básní Václava Hraběte, zachycená na LP desce Pár tónů, které přebývají (pokračován­í našla v pozdějším titulu Reduta Blues). Dlouhá léta byl Kovářík také moderátore­m festivalu Porta, který v 80. letech zaznamenáv­al návštěvnos­t několika desítek tisíc lidí. I jim – za hrobového ticha plzeňského amfiteátru Lochotín – mezi jednotlivý­mi hudebními bloky recitoval básně, a přispíval tak k formativní­m zážitkům mnoha mladých fanoušků v publiku.

 ?? FOTO IRENA ZLÁMALOVÁ ?? Mirek Kovářík
FOTO IRENA ZLÁMALOVÁ Mirek Kovářík

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia