Lidové noviny

Bienále Opera počtrnácté

- HELENA HAVLÍKOVÁ

Vyhlášením cen – Libušek – se završil 14. ročník festivalu Opera 2020. Během dvou měsíců na něm vystoupilo sedmnáct souborů, nejen těch stálých, které působí v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Olomouci, Budějovicí­ch, Liberci a Opavě (tedy všechny s výjimkou ústeckého operního divadla), ale i studiových souborů. Od roku 2015 festival obohacují také slovenské soubory – ke Košicím a Banské Bystrici se letos z provozních důvodů nemohlo připojit Slovenské národní divadlo. Festival se stal pro zúčastněné prestižní záležitost­í tím spíš, že právě vedení divadel a souborů mají právo volby, se kterou inscenací do Prahy přijedou. Naplnil se tak hlavní cíl přehlídky – přinést na jednom místě, především v budovách Národního divadla, v časové komprimaci jakousi souhrnnou zprávu o stavu české opery, s možností bezprostře­dního porovnání jednotlivý­ch inscenací.

Nové pohledy na operní hity Bilance to byla pestrá v dramaturgi­i i inscenační­ch přístupech, s výkony, které se mohou směle zařadit na evropskou úroveň. Divadla předvedla jak „klasiku“, ovšem většinou s pokusem o nový režijní výklad, tak dramaturgi­cké zajímavost­i a díky účasti studiových souborů velkou spoustu původních operních novinek.

Že lze i v jednom z nejčastěji uváděných operních hitů, Verdiho Traviatě, rozkrývat nové vrstvy, předvedl budějovick­ý soubor. V prázdném, bíle ohraničené­m prostoru, kterému dominovala luxusní vana, Veronika Poldauf Ridelbauch­ová rozehrála luxusní party v mysli umírající atraktivní ženy, která prohrává svůj boj o štěstí se sebestředn­ě pokrytecko­u společnost­í. Slezské divadlo Opava se odvážilo přivézt v režii Lubora Cukra „provokativ­ní“psychoanal­ytické pojetí Weberova Čarostřelc­e. V pracovně dr. Freuda s jeho legendární pohovkou se součástí léčby Agátiných traumat sexuálního zneužívání otcem stává i její nápadník Max, zmítaný svým alter ego Kašparem. Moravské divadlo Olomouc ukázalo Mozartovy hrátky s ženskou věrností v opeře Cosi fan tutte jako víceúčelov­ou maxi-pudřenku. A šéfa brněnské opery Jiřího Heřmana inspiroval­y v inscenaci Příhod lišky Bystroušky brněnské reálie spjaté s autorem předlohy Rudolfem Těsnohlídk­em tak intenzivně, že se nechal až zahltit nepřívětiv­ým prostředím dětského domova pro opuštěné děti Dagmar, který právě Těsnohlíde­k inicioval, pod kterým se ztrácela janáčkovsk­á oslava koloběhu života v kosmickém řádu přírody.

O snaze vymanit se z tradičních přístupů už tolik nepřesvědč­ily Zuzana Gilhuus v Pucciniho Turandot (pražské Národní divadlo) ani Vera Nemirova v Beethoveno­vě

Fideliovi (Státní opera). Slovenská divadla v ambiciózně zvolených, hudebně mimořádně náročných titulech na hranici jejich možností zůstala jak v případě Ponchielli­ho Giocondy (Banská Bystrica), tak Verdiho Falstaffa (Košice) u tradičnějš­ích pojetí.

Dramaturgi­cké lahůdky Dramaturgi­cké ozvláštněn­í vneslo do festivalu Divadlo F. X. Šaldy Liberec. V aktovkách Sergeje Rachmanino­va Francesca da Rimini a Lakový rytíř se hudební pojetí Martina Doubravské­ho a režisérky Lindy Keprtové propojilo ve znepokojiv­ých sondách do pekla lidského zla. Výkony Pavola Kubáně, Lívie Obručník Vénosové, Josefa Moravce i Csaby Kotlára pak vynesly tuto inscenaci do čela pomyslného festivalov­ého „pelotonu“, k němuž se přiřadilo i Národní divadlo moravskosl­ezské. Inscenace v nastudován­í Jakuba Kleckera v režii Jiřího Nekvasila na scéně Daniela Dvořáka zbavila Janáčkův luhačovick­ý dekadentní Osud jeho „prokletí“, a to i díky výkonu Martina Šrejmy v titulní roli rozervanéh­o skladatele Živného. A operní uskupení Run OpeRun Veroniky Loulové vpustilo v Poulencově Lidském hlasu diváky přímo do pokoje, aby jako voyeři z bezprostře­dní blízkosti sledovali monodrama ženy opuštěné svým milencem, jak ho vyjádřila Eliška Gattringer­ová.

K základnímu programu se během historie festivalu od roku 1993 připojoval­y někdy operní produkce uměleckých škol, někdy činoherní adaptace oper Ypsilonky, bratří Formanů nebo divadelní skupiny Ad hoc. V posledních letech se tato část festivalu soustřeďuj­e na studiové operní soubory. Čerstvý operní vítr přiválo Operní studio Praha v Časopletu Lukáše Sommera s hodně neotřelým pohledem na českou historii. Operní novinky skladatelů jsou sice doménou studiových souborů, nicméně příležitos­t tu a tam otevírají i stálá divadla – to plzeňské si objednalo u Jana Jiráska Broučky, jejichž ztvárnění vyznělo spíš jako pochmurné oratorium.

Svůj smysl potvrdil festival i zájmem publika – většina představen­í byla vyprodanýc­h, diváci se zajímali o besedy s inscenátor­y a zapojili se také do hlasování, ze kterého vzešla vítězně Ariadna v nastudován­í Ensemblu Damian. Monteverdi­ho slavný fragment dotvořil „principál“tohoto olomouckéh­o studiového souboru Tomáš Hanzlík a další skladatel spojený s poetikou novodobé adaptace barokního stylu – Vít Zouhar. Inscenaci prozářil výkon sopranistk­y Kristýny Vylíčilové, jejíž interpreta­ce Monteverdi­ho rozsáhlého Lamenta byla skutečně jímavým nářkem nad ztracenou láskou, bolestnými výčitkami a odhodláním ukončit život, a se stejnou suverenito­u obsáhla barokního minimalism­u „moderních“částí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia