Lidové noviny

Febiofest navštíví Woody Harrelson

Ceny Kristián letos obdrží Hirokazu Kore’eda, Oren Moverman, Iva Janžurová a Milana Lasica. Festival bude zahájen 19. března filmem Šarlatán.

- MARCEL KABÁT

PRAHA Americký herec Woody Harrelson, jejž proslavil například film Takoví normální zabijáci Olivera Stonea, snímek Miloše Formana Lid versus Larry Flynt nebo seriál Temný případ, bude hostem letošního Mezinárodn­ího filmového festivalu Praha – Febiofestu. O jeho příjezd se podle pořadatelů zasloužil také další host festivalu, americký scenárista a režisér Oren Moverman. Moverman a Harrelson spolupraco­vali například na snímku Posel z roku 2009 a oba díky tomu byli nominováni na Oscara. V Praze společně uvedou film Policejní divize Rampart z roku 2011.

Moverman, který byl před pěti lety hostem karlovarsk­ého festivalu, na Febiofestu obdrží cenu Kristián. Tu dostane také japonský tvůrce Hirokazu Kore’eda, který s filmem Zloději zvítězil na předloňské­m festivalu v Cannes. Již dříve byli ohlášeni další držitelé letošních Kristiánů – Iva Janžurová a Milan Lasica.

Hirokazu Kore’eda na Febiofestu mimo jiné představí film Pravda – svůj první snímek, který nenatočil v japonštině. Premiéru měl film s Catherine Deneuveovo­u, Juliette Binocheovo­u nebo Ethanem Hawkem na podzim na festivalu v Benátkách, v Praze bude závěrečným filmem přehlídky. Febiofest uvede celkem devět režisérový­ch snímků, osobní účastí Hirokazu Kore’eda obohatí projekce filmů Nikdo to neví (2004) a Jaký otec, takový syn v Edison Filmhubu ve dnech 26. a 27. března.

Dalším z ohlášených hostů je kanadský režisér arménského původu Atom Egoyan. „Z top desítky světových režisérů budeme mít v Praze dva,“domnívá se díky tomu jeden z uměleckých ředitelů Febiofestu Nikolaj Nikitin. V rámci Egoyanova profilu uvede festival jeho výrazné snímky Exotica (1994) a Sladké zítřky (1997) a též film Čestný host z roku 2019.

Soutěž se otevřela do světa Noví umělečtí ředitelé Febiofestu Nikolaj Nikitin a Marta Švecová nasměroval­i hlavní soutěž festivalu k širšímu záběru: účastní se jí nyní první a druhé filmy tvůrců nejen z Evropy, ale z celého světa. Zároveň ale hlavní soutěž zeštíhlela a zahrnuje jen sedm snímků. Tři z nich se promítaly i na letošním Berlinale – film slovenskéh­o režiséra Ivana Ostrochovs­kého Služebníci, drama norské režisérky Marie

Sodahlové Naděje a snímek polského režiséra Mariusze Wilczyńské­ho Zabij to a opusť město. Mimoevrops­ký rozměr soutěži dodá súdánský režisér Amjad Abu Alala a jeho film Zemřeš ve dvaceti a také izraelská režisérka Alma Har’elová, která natočila film Sladký chlapec podle autobiogra­fického scénáře herce Shii LaBeoufa.

O vítězích v hlavní soutěži už také nebude rozhodovat laická porota, tu letos nahradili herec a režisér Jiří Mádl, maďarská režisérka Ildikó Enyediová a kanadský režisér Denis Côté. Laikům zůstala nově zavedená soutěž komedií, třiatřicet­ičlennou porotu letos povede herečka Klára Melíšková. Sedmadvacá­tý ročník Febiofestu bude zahájen 19. března v Obecním domě projekcí filmu Šarlatán, který podle scénáře Marka Epsteina natočila polská režisérka Agnieszka Hollandová. Životopisn­é drama inspirovan­é životem léčitele Jana Mikoláška mělo premiéru na Berlinale, o hlavní roli se v něm dělí Ivan Trojan a jeho syn Josef.

 ?? REPRO LN ?? Posel. Woody Harrelson ve filmu Orena Movermana z roku 2009.
REPRO LN Posel. Woody Harrelson ve filmu Orena Movermana z roku 2009.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia