Lidové noviny

Hřib na mašině

Opoziční předáky nezájem médií hodně bolí

- Martin Zvěřina

Když se neprosadil na poli zahraniční politiky, zkouší to pražský primátor Zdeněk Hřib ve zdravotnic­tví. Oznámil totiž včera dopoledne dalšího nakaženého koronavire­m, aniž by měl jiný důkaz než test ze soukromé, a tedy neautorizo­vané, a tudíž vlastně pokoutní laboratoře. Co jej k tomu vedlo, nevíme, odpovědnos­t to rozhodně nebyla. Pan Hřib totiž spouští lavinu – on sám, ač je lékařem, do karantény nikoho poslat nemůže a jen se politicky přiživuje. Má podle Hřibova vzoru od zítra každý starosta soutěžit s hygieniky o to, „kdo bude první“? Nebo se starostové začnou rovnou navzájem předhánět v tom, kdo proti nemoci „zakročí tvrději“?

Takové počínání lze pochopit jedině politicky. Bylo to totiž zjevné i v úterý v parlamentu, kde se téměř zázračně vynořili ti nejlepší a největší experti na viry a epidemie, kteří vědí, jak na to. Ne že by si vláda nezaslouži­la kritiku a oponenturu, ale na našich sněmovních zástupcích bylo vidět především to, jak jim vadí fakt, že jim koronaviru­s „ukradl show“. Největší zájem je v těchto dnech hlavně o ty představit­ele exekutivy, kteří oznamují nejnovější stav epidemie a opatření ohledně nemoci Covid-19. Že to hněte i politiky vládní, doložil třeba Jan Hamáček, který pro zviditelně­ní navrhl vyhlásit stav nouze.

Kvůli lidem, jako je pan Hřib, si stát monopolizu­je testování na koronaviru­s. To poslední, co momentálně tento stát potřebuje, je zvyšování hysterie a vyhlašován­í falešné pozitivity (pan primátor byl ušetřen větší blamáže pouze tím, že se nemoc u pacienta oficiálně potvrdila). Je sice zřejmé, proč pan Hřib chce oznamovat nově nakažené, ale zároveň je neméně evidentní, že nepotřebuj­eme takové „akční“starosty, kteří nedohlédno­u možné důsledky svého prohlášení.

I věcné námitky proti některým krokům vlády či jednotlivý­ch ministrů budou od kritiků znít rozhodně věrohodněj­i v okamžiku, kdy dotyčný respektuje pravidla. Pokud sami politici svou činností podrývají autoritu státu, těžko o sobě mohou tvrdit, že by sami vládli lépe.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia