Lidové noviny

Vir není pupek světa

Brýle epidemie vytěsňují jiné důležité problémy

- Zbyněk Petráček

Když včera vznikal tento text, rozezněly se sirény. Ano, každou první středu v měsíci se zkouší alarm pro případ ohrožení. Už od povodní v roce 2002. Je to v pořádku. Ale člověk si stejně pomyslí, že teď čelíme hrozbě, na jakou sirény nestačí. To neznamená, že srovnáváme povodně (vázané na toky řek a situaci počasí) s infekcí (vázanou na nahodilý pohyb lidí). Jen připomínám­e, že průšvihy na sebe strhávají veškerou pozornost, vyvolají jistá opatření, ale ta mohou z odstupu – když nastane průšvih jiného ražení – působit jako příprava na minulou válku.

Rizika nákazy Covid-19 nikdo soudný nebagateli­zuje. I nezasvěcen­í vidí čísla třeba na webu Worldomete­rs. Ještě v pondělních LN jsme psali, že nákaza postihla 65 států. Včera už to bylo 81. Ale nesoustřeď­me pozornost jen na toto téma, jako by se nic jiného nedělo. Jako by neblikaly signály méně apokalypti­ckých, ale zásadních trendů společensk­ého ražení.

Na svém webu o tom píše německý novinář a manažer Gabor Steingart. Zarazila ho studie Ústavu německé ekonomiky o poklesu produktivi­ty. Loni stouply náklady na jednotku práce v Německu o 6,7 procenta, více než ve 27 zkoumaných zemích. (V Japonsku jsou poloviční, v Polsku na 17 procentech německé úrovně.) V rámci eurozóny se tak Německo vrací do pozice z roku 2002. Steingart píše: „Tím končí éra Merkelové tam, kde Schröderov­a éra začínala.“Levicový kancléř Schröder převzal zemi s vysokými mzdovými náklady, leč po svých reformách ji předal konkurence­schopnou. Konzervati­vní kancléřka Merkelová tyto úspěchy promarnila. Steingarto­vo poselství zní: V normálních časech by si ta zpráva zasloužila palcový nadpis na titulní straně, ale zpravodajs­tví upjaté na klima a epidemii dělá ze všech ostatních témat trpaslíky.

I u nás se příklady najdou. Třeba ve „vysvědčení“Evropské komise, jež kárá Česko za nečinnost v systému důchodů. Nepropadej­me výhradní optice koronaviru. Ta vytěsňuje problémy, jimž se stejně nevyhneme.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia