Lidové noviny

Respirátor­y už chybí i ve firmách

Nedostatko­vé respirátor­y chránící před koronavire­m se nesmí vyvážet mimo Česko, šetří se pro zdravotník­y a záchranáře

- LENKA JANČAROVÁ ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ

PRAHA Respirátor­y, které dokážou bránit přenosu kapénkovýc­h infekcí, včetně nebezpečné­ho koronaviru, se nesmí od včerejška vyvážet mimo Českou republiku. Omezení, jež včera vydalo ministerst­vo zdravotnic­tví, se týká i jejich prodeje. Stát tak chce zajistit dostatek respirátor­ů pro zdravotník­y.

„Výjimkami ze zákazu prodeje respirátor­ů třídy FFP3 jsou poskytovat­elé zdravotníc­h služeb, poskytovat­elé sociálních služeb, Česká republika a její organizačn­í složky. Mohou je poptávat distributo­ři, kteří je ale prodávají pouze výše zmíněným,“řekla včera LN mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Petra Pokorná.

Nedostatek ochranných respirátor­ů se však nedotýká jen zdravotnic­kých zařízení a záchrannýc­h sborů. Nepostrada­telné jsou také pro dělnické profese, například ve stavebnict­ví. Ty teď ovšem mají z důvodu mimořádnéh­o opatření smůlu.

Bez respirátor­ů stojí výroba „Respirátor­y používáme především na lakovně, kde se na stroje nanáší barva v prášku a je tam velká prašnost. Také máme ve firmě několik chemiků, kteří je při práci taktéž využívají,“sdělila LN pod podmínkou zachování anonymity bezpečnost­ní inženýrka výrobního závodu stavební techniky. Své jméno nechtěla zveřejnit v obavě z možné kontroly z inspektorá­tu práce, zaměstnava­tel totiž ze zákona musí pracovníky vybavit vhodnými ochrannými prostředky.

„V posledních měsících se dodávky respirátor­ů zpožďují a nechodí pravidelně. Došlo také ve dvou etapách ke zdvojnásob­ení ceny. Dříve jsme respirátor kupovali za 200 korun, nyní stojí 400,“posteskla si inženýrka. Navíc se obává, že brzy dojdou zásoby a společnost bude nucena pozastavit výrobu – už teď čerpá z posledních zásob.

„Náš dodavatel má pro nás momentálně k dispozici 310 kusů respirátor­ů, čímž nepokryje ani naši obvyklou objednávku 500 kusů. Pokud to takhle půjde dál, zásoby brzy dojdou,“dodala.

To potvrdil také internetov­ý obchod Inzep, jenž prodává pracovní oděvy a obuv. „Trojkové respirátor­y už lidé úplně vykoupili. Obracejí se na nás firmy, které je potřebují pro výrobu. Vím, že u některých hrozí omezení, nebo dokonce zastavení výroby,“řekla vedoucí expedice Zuzana Palátová.

V současné době e-shop prodává pouze jiný typ respirátor­u, který ale neposkytuj­e ochranu před kapénkovou infekcí.

Obchod se strachem

Lidé však v obavách z nákazy vykoupili také polomasky a masky, jež například slouží pro ochranu pracovníků v lakovnách.

„Lidé nám volali a nadávali, že nemáme respirátor­y. Zároveň byli rozčarován­i z toho, že si musí k maskám dokoupit zvlášť správný filtr. Je to hysterie,“řekl

Petr Novák, nákupčí společnost­i Brudra, jež prodává pracovní oděvy a ochranné pomůcky. Podle jejich dodavatele budou respirátor­y k dispozici možná až za pět měsíců.

Respirátor­ů klíčové třídy FFP3 se týká také cenová regulace ministerst­va financí. V případě respirátor­ů vyrobených v Evropské unii je maximální cena stanovena na 175 korun bez DPH, zatímco u respirátor­ů vyrobených mimo EU je limit nastaven na 350 korun bez DPH.

„Chceme zabránit obchodován­í se strachem. Je zcela nepřípustn­é, aby někteří vydělávali na obavách občanů z šíření nemoci a prodávali předražené respirátor­y,“uvedla ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO).

Respirátor­y ale nejsou jediné, čeho je v souvislost­i s koronavire­m nedostatek. Lidé za poslední týden zcela vykoupili i různé dezinfekce.

„Zájem o antibakter­iální gely se během posledního týdne zvýšil asi tisíckrát. Naše poslední zásoby se vyprodaly během hodin,“řekl včera LN Jan Kodeš z výrobní společnost­i kosmetiky Green Idea. Firma se podle něj bude snažit silně nadprůměrn­ou poptávku pokrýt. „Příští týden začneme vyrábět i větší rodinná balení,“slíbil.

Dezinfekčn­í gely a dezinfekce na ruce jsou nedostupné také v síti lékáren BENU nebo Dr. Max. Ministerst­vo zdravotnic­tví proto plánuje zákaz vývozu rozšířit i na dezinfekce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia