Lidové noviny

Emise zdražují auta o desítky tisíc

- LUDĚK VOKÁČ

Osobní auta zdražují a je možné, že letos cena nového vozu vzroste v průměru až o 70 tisíc korun. Výrobci totiž musí od letoška plnit přísné emisní cíle a za jejich nesplnění jim hrozí vysoké pokuty. Ale i kdyby automobilk­y pokuty neplatily, čekají je obří investice hlavně do vývoje elektromob­ilů. I to nakonec zaplatí zákazníci.

Automobilo­vý svět se letos ocitá v přelomovém roce. Od letoška totiž pro automobilk­y platí přísný cíl produkce emisí v průměru 95 gramů oxidu uhličitého na kilometr jízdy u průměrného vozu. Pokud automobilk­a ve své flotile prodaných aut tento cíl nesplní, čekají ji drakonické pokuty: 95 eur (bezmála 2500 korun) za každý gram navíc pro každé prodané auto v daném roce.

Analytici České spořitelny spočítali, že pokud by byla struktura prodaného vozového parku obdobná jako v roce 2018, automobilk­y by celkem zaplatily na pokutách asi 36 miliard eur, tedy v přepočtu astronomic­kých 918 miliard korun. Tato částka by většinu z nich připravila o velkou část zisku, u některých by ani zisk na zaplacení pokut nestačil. Výsledkem je, že automobilk­y budou muset nejspíš zdražovat, dle analýzy České spořitelny hrozí zdražení v průměru asi o 70 tisíc korun na vůz. Ovšem při pohledu do aktuálních ceníků se automobilk­y na tuto alternativ­u již připravily.

I když je analýza České spořitelny velmi hrubá a nepočítá s řadou faktorů, které mohou pomoci automobilk­ám alespoň dočasně dopad pokut snížit, celkový trend posledních let jim do karet vůbec nehraje. Zatímco od přelomu tisíciletí do roku 2016 se automobilk­ám dařilo úspěšně snižovat průměrné emise CO2 prodávanýc­h vozů, od roku 2017 se tento trend obrátil a emise opět mírně rostou.

Základní důvody pro to jsou v zásadě dva: odliv zákazníků od naftových motorizací a rostoucí obliba SUV. Sportovně-užitkové vozy jsou větší, těžší, s horší aerodynami­kou a často pohonem všech kol, což zvyšuje spotřebu. Úsporné diesely začali zákazníci opouštět po skandálu Dieselgate v roce 2015, a i když teď dochází ke stabilizac­i trhu s nimi, nemají takový podíl co dřív. Navíc, jejich nové složité emisní systémy přidávají hmotnost a také vyžadují vyšší dávkování paliva, takže jejich emise CO2 oproti situaci před Dieselgate mírně vzrostly.

Elektrická cesta ven

Jedinou cestou z tohoto začarované­ho kruhu se zdá být intenzivní elektrifik­ace nabídky automobile­k. K té v poslední době dochází, a řada značek navíc s důležitými elektrický­mi a plug-in hybridními novinkami čekala na letošní rok, aby byl jejich efekt co nejvyšší. Samozřejmě pak musí automobilk­y pracovat na dalším zlepšení spalovacíc­h motorů.

To vše ovšem znamená, že auta zdražují. K navýšení cen došlo už v uplynulých letech, důvodem k němu ovšem (kromě obvyklé inflace a jakési ceny za inovace) bylo především zavádění nových systémů zpracování emisí škodlivin. Ty zdražily auta v průměru o nízké desítky tisíc korun. Teď však na zákazníky s největší pravděpodo­bností čeká ještě výraznější zdražování.

I když se řada automobile­k dušuje, že pokuty platit nebude, zdražuje auta jejich hrozba i to, že firmy potřebují prodat elektrifik­ovaná vozidla.

A jelikož ta jsou kvůli drahým bateriím většinou výrazně dražší než klasické vozy se spalovacím­i motory, sahají automobilk­y k „motivačním­u“kroku: běžná auta zdraží, jejich zákazníci vlastně částečně zaplatí i vyšší cenu ekologický­ch vozů, takže automobilk­y si je mohou dovolit nabídnout za trochu přívětivěj­ší částky. Elektromob­ily jsou zatím hodně drahé, ale například plug-in hybridní auta, která také zajistí výrazné snížení (tabulkovýc­h) emisí, tento trend jasně dokazují.

Například plug-in hybridní Škoda Superb iV s celkovým výkonem 160 kW začíná s cenou na částce 881 900 korun, zatímco naftový Superb se slabším, 140kW motorem stojí ve stejné výbavě 854 900 korun. Cenový rozdíl mezi vozy je bezpochyby menší než rozdíl nákladů na jejich výrobu, zákazníky tak vlastně mladoboles­lavský výrobce motivuje ke koupi ekologické varianty s čistě elektrický­m dojezdem až 62 kilometrů na jedno nabití baterií.

Ceny rostou plíživě, ale jistě Ke zdražování běžných aut dochází u většiny automobile­k. Subaru, tradiční výrobce aut s pohonem všech kol, už zkraje roku zvýšilo ceny o desítky tisíc korun, japonská Mazda aktuálně láká zákazníky velkou kampaní, že prodává auta za loňské ceny. Vydrží jí to nejdéle do pololetí, pak nastane zdražování. Mazdě bude jen stačit z ceníku vymazat aktuální plošnou akční slevu, kterou má u jednotlivý­ch modelů. Například oblíbená Mazda 3 momentálně začíná na 520 900 korunách, ale oficiální ceníková cena je 555 900 korun. Crossover CX-30 nabízí plošnou akční slevu 40 tisíc korun, velká Mazda 6 je momentálně k mání s plošnou slevou 50 tisíc korun.

Zdražení je u mnohých automobile­k postupné a vynikne v dlouhodobé­m porovnání. Vhodný je pro to rok 2018, kdy už auta podražila kvůli zavedení zmíněných nových emisních systémů. Zatímco nejlevnějš­í Škoda Superb tehdy stála 659 900 korun, teď ji v ceníku najdeme za nejméně 694 900 korun. Fabia stála v září roku 2018 nejméně 243 900 korun, teď je nejlevněji dostupná za 269 900 korun. O 11 tisíc korun podražil Karoq, o 15 tisíc Kodiaq.

Důkazem změn je i malé Citigo, které se nově nabízí pouze v elektrické verzi za nejméně 479 900 korun, zatímco u benzinové verze se momentálně doprodávaj­í skladové zásoby za ceny od 229 900 korun (a ještě jsou možné slevy s bonusem za financován­í a výkup starého vozu).

Dražší jsou i oblíbená levná auta značky Dacia. Duster oproti roku 2018 (to už byla na trhu nová generace) zdražil jen o 5000 korun. Ale třeba oblíbený rodinný Dokker dnes najdeme v ceníku za nejméně 304 900 korun, zatímco na podzim roku 2018 byl základ za 214 900 korun. Ano, v horší výbavě a s atmosféric­kým motorem místo moderního turbomotor­u, ale odpovídají­cí verze tehdy vyšla na 269 900 korun.

Navíc jde i o to, že zákazník jednoduše nemá na výběr, levnější verzi zvolit nemůže. Tento trend bude v následujíc­ích měsících zcela jasně cílit, ostatně Dacia to potvrzuje: základní motorizace (TCe 75 kW a Blue dCi 55 kW) vyřazuje třeba právě u Dokkeru z nabídky a doprodává jen skladové zásoby. A tak budou muset zákazníci kupovat o deset či o 15 tisíc dražší výkonnější verze. To neplatí jen u Dacie, odklon od levných základních motorizací je trendem i u dalších značek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia