Lidové noviny

Záchrana proti juniorům je fakt fér. A co na to Plekanec?

Program 52. kola základní části extraligy

- DAVID AKO

Už když hokejový fanoušek před úterním, předposled­ním extraligov­ým kolem sledoval kurzy na zápas Kladna proti Mladé Boleslavi, tušil ve vzduchu něco podivného. Na výhru posledních Rytířů totiž bookmakeři vypsali kurz 1,62, a pasovali je tak do role jasného favorita v duelu s tehdy ještě druhou Boleslaví. Parta okolo Jaromíra Jágra svůj úděl „předpoklád­aného vítěze“splnila a vítězstvím 3:2 si udržela naději na záchranu v extralize.

Zítra vše od 18.00: Třinec – Plzeň, Litvínov – Kladno, Mladá Boleslav – Zlín, Sparta – Olomouc, Hradec Králové – Vítkovice, Brno – Pardubice, Karlovy Vary – Liberec.

Pořadí: 1. Liberec 99 bodů,

2. Plzeň 92, 3. Třinec 90,

4. Sparta 90, 5. Mladá Boleslav 89, 6. Brno 79, 7. Olomouc 76,

8. K. Vary 71, 9. Hradec Králové 71, 10. Zlín 70, 11. Vítkovice 63,

12. Pardubice 61, 13. Litvínov 60, 14. Kladno 60.

Boj o záchranu: Vítěz přímého duelu Litvínov – Kladno se jistě udrží. Pardubicím v Brně stačí k záchraně bod. Pokud ale prohrají v normální hrací době a zápas v Litvínově skončí výhrou Kladna v prodloužen­í či na nájezdy, spadnou právě ony. Jiné výsledky je ale zachrání. okomentova­l netradiční krok trenér Varů Martin Pešout.

A Karlovy Vary podruhé. Během předloňské baráže o extraligu stačilo západočesk­ému mužstvu k jistotě postupu uhrát proti Litvínovu bod, tomu naopak jakýkoliv bodový zisk z utkání výrazně pomohl k záchraně. Po bezduchém průběhu utkání skončil zápas po základní hrací době 0:0, a oba celky si tak mohly mnout ruce.

Trio ohrožených

Jelikož letos se nehraje skupina o udržení ani baráž, rozhoduje se už v základní části. A v jejím posledním kole zbyde černý Petr na jednoho z tria Pardubice, Litvínov a Kladno, přičemž poslední dva týmy si to mezi sebou rozdají přímo. „Tlak tam je, ale zároveň jak jde o všechno, je to krásné. Můžeme být buď vítězové, nebo poražení. Je v tom adrenalin, nervy. Oba týmy to budou mít stejné, takže to bude vyhrocené, myslím, že to bude krásný zápas. Bude to poslední utkání, takže oba týmy do toho dají všechno a bude to pořádná bitva,“myslí si nečekaný hrdina v kladenském brankovišt­i Adam Brízgala.

Rytířům může k záchraně výrazně pomoct jejich slavný odchovanec Tomáš Plekanec. Pokud jeho Brno doma porazí za plný počet bodů Pardubice, bude Kladnu i Litvínovu k záchraně stačit konkrétní výsledek – výhra Jágrovy družiny po prodloužen­í.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia