Lidové noviny

Stát spustil domácí testy. Případů přibývá

Počet nakažených v Česku stoupl o čtyři na 12 včetně lékaře Nárůst lze čekat i po víkendu, kdy se tisíce lidí vrátí z lyžování v Itálii Zdravotníc­i začali brát vzorky přímo u pacientů doma

- VERONIKA KREJČÍ

PRAHA Česko má další čtyři nakažené koronavire­m, celkem jich bylo ke včerejšímu večeru 12. Pozitivně vyšly testy u dvou lidí, kteří přišli do kontaktu s již infikovaný­mi, a u dvou mužů – Itala a Čecha – vrátivších se z Itálie.

Jedním z nakažených je partner ženy z Prahy 6, která se nechala testovat soukromě. Oba jsou v izolaci v pražské Nemocnici Na Bulovce. V její péči je i nakažený lékař pracující v Praze, který se vrátil ze severní Itálie.

Podle mluvčího pražských hygieniků Zbyňka Boublíka připravuje zdravotní sestra z lékařovy ordinace seznam pacientů, s nimiž přišel do styku během dvou dnů, kdy měl jen lehké zdravotní potíže. Všichni budou kontaktová­ni a hygienici je poučí o tom, že mají sledovat svůj zdravotní stav. „Podle momentální­ch informací s většinou pacientů daný lékař neměl těsný kontakt,“doplnil Boublík.

Mezi novými případy je i matka muže z Děčína, který se léčí v Praze. „Je hospitaliz­ována v ústecké Masarykově nemocnici,“uvedla mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Gabriela Štěpanyová.

Jeden z nově nakažených mužů se, stejně jako žena z Prahy 6, vrátil z lyžařského střediska Passo Tonale, které nefigurova­lo na seznamu rizikových oblastí. Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) včera uvedl, že lokalita riziková je. „Lidé by měli zvážit, jestli tam jezdit,“řekl.

Doposud si všichni pacienti přivezli nákazu ze zahraničí.

Vzhledem ke končícím prázdninám v Praze, Plzni, Hradci Králové či Teplicích a Zlínském kraji očekává náměstek ministra zdravotnic­tví Roman Prymula další nárůst počtu nakažených. „Návrat takovéto masy lidí povede k tomu, že bude importován­o několik dalších případů,“uvedl pro LN.

Nově úřady změnily pravidla pro testy na nákazu. Rozhodne-li lékař a hygienik, absolvují je i navrátilci z nerizikový­ch oblastí.

Doposud zdejší hygienici otestovali 407 lidí, podobný počet je podle Prymuly v současnost­i v domácí karanténě. Náměstek také uvedl, že pokuta za její porušení může být až půl milionu korun.

Domácí testování

Od včerejška začalo platit domácí testování v Praze i Ostravě, ode dneška se rozšíří do dalších krajských měst. Pokud lékař či hygienik stanoví, že pacient může být infekční, vyšle k němu domů sanitku se zdravotní sestrou vybavenou ochrannými pomůckami a ta vzorky tkáně na místě odebere.

Služba je dostupná denně od sedmi do 19 hodin ve spolupráci se záchranáři. „Jediné město, které zůstává bez domácího testování, je Zlín, protože nemá infekční oddělení,“uvedl pro LN Prymula s tím, že se poptávka pokryje v okolních regionech.

ROZHOVOR

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Mobilní odběry.
K lidem, které k testu na přítomnost koronaviru určí hygienická stanice, vyjíždí od včerejška v Praze odběrová sanitka se sestrou či lékařem z infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce.
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Mobilní odběry. K lidem, které k testu na přítomnost koronaviru určí hygienická stanice, vyjíždí od včerejška v Praze odběrová sanitka se sestrou či lékařem z infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia