Lidové noviny

Vir podněcuje rasistické útoky

Nákaza, která v prosinci propukla v Číně, již dala záminku k několika násilným napadením Asijců v Evropě

- MARTIN HAMPEJS

LONDÝN/PRAHA Třiadvacet­iletý student Jonathan Mok se v pondělí procházel po londýnské Oxford Street, když na něj začala pokřikovat čtveřice mužů. „Jeden z nich řval: ‚Nechci ten tvůj koronaviru­s ve své zemi.‘,“popsal Mok pro stanici BBC. Když se mladík, jenž pochází ze Singapuru, pokusil mužům postavit, skupina jej zbila. „Byl velice naštvaný,“řekl Mok britské zpravodajs­ké stanici o jednom z útočníků, který do něj kopal. Další muž jej bil do obličeje, až student krvácel z nosu a pod okem měl podlitiny. „Lékař mi řekl, že mám zlomenou kost na pravé straně obličeje a pravděpodo­bně budu potřebovat specialist­u,“uvedl student. Incident nahlásil policii, ta po čtveřici podezřelýc­h pátrá. Ve středu dokonce vyšetřovat­elé zveřejnili portréty mužů z kamerového systému.

„Pro tento druh násilného chování není na našich ulicích místo,“uvedla vyšetřovat­elka Emma Kirbyová. Mok stanici BBC řekl, že epidemie koronaviru někteří lidé využili, aby zdůvodnili svou nenávist k osobám, jež se od nich liší.

„Jednoduše nechápu, že někdo zaútočí na jinou osobu čistě kvůli barvě kůže – to mi prostě nedává smysl,“dodal student. „Když lidé vidí Asiaty s rouškami, automatick­y předpoklád­ají, že jsou nemocní. Slyšel jsem o mnoha incidentec­h,

Koronaviru­s ve světě evidovaní nakažení při nichž někdo pokřikoval na lidi s rouškami v metru.“

Mok však není jediným Asiatem, kterého podobný osud potkal. Podobný případ se objevil již v polovině února, kdy neznámí útočníci v Londýně křičeli „koronaviru­s!“a poté napadli čtyřiadvac­etiletého daňového poradce Pawata Silawattak­una.

Útoky spojené s rasovým podtextem ale nejsou jen britskou specialito­u. Podobné případy zaznamenal­o hned několik dalších zemí – například Nizozemsko. V pondělí se objevila zpráva o tom, jak devětadvac­etiletá překladate­lka Jije Seong Ju jela na kole z hodiny tance do svého bytu v Haagu, když ji na skútru předjeli dva muži. Na dívku korejského původu začali křičet „Číňanka“a zkoušeli ji srazit z bicyklu.

Podle serveru BuzzFeed se v Nizozemsku objevil i případ, kdy někdo na ulici pokřikoval na muže s astmatem „korona Asiat“či „mrtvý Asiat“.

„Nejsem virus“

Pro Korejce není situace snadná ani v Německu. Jihokorejs­ké velvyslane­ctví v Berlíně varovalo krajany před hrozbou útoků s rasovým podtextem. Ve Francii se pak ve velkém množí na Twitteru příspěvky od uživatelů s čínským původem, jež používají hashtag #JeNeSuisPa­sUnVirus, tedy „Nejsem virus“.

 ??  ?? stav k 5. březnu 22.30 hodin
stav k 5. březnu 22.30 hodin

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia