Lidové noviny

Řidiči MHD fasují gely i vitaminy

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

PRAHA Podniky městské hromadné dopravy po celém Česku zavádějí prevenci proti nákaze novým typem koronaviru. Ve většině měst se autobusy a tramvaje každý den dezinfikuj­í a čistí. Dopravci věnují zvýšenou pozornost hlavně klikám, madlům a ovládacím prvkům na dveřích, kde se bakterie nejčastěji kumulují a s nimiž cestující přicházejí do styku.

Také České dráhy v souvislost­i s šířícím se koronavire­m přidaly na intenzitě úklidu vagonů.

„Každý den se to týká desítek vozů, zejména dálkových spojů. Při mytí interiéru jsou nově používány prostředky jiného složení a zvyšuje se také intenzita samotného čištění,“řekla LN mluvčí železniční­ho dopravce Gabriela Novotná.

Dráhy věnují pozornost hlavně expresním vlakům na linkách do Německa a Rakouska, kde začaly dezinfikov­at některé vozy pomocí speciálníc­h ozonových generátorů. Tímto způsobem se zlikvidují viry, bakterie či plíseň v celém prostoru soupravy.

„Speciální ionizace se nově týká přibližně sedmdesáti mezinárodn­ích spojů, což je asi dvě stě vagonů,“řekl LN ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Panika ale podle zástupců Českých drah mezi pasažéry nepanuje; dopravce nezaregist­roval pokles zájmu o cestování.

Pražský dopravní podnik využívá ozon k čištění tramvají od poloviny února. Nově se k němu přidal dopravce v Liberci a Jablonci nad Nisou.

„Napuštění vozu ozonem trvá přibližně třicet minut, poté se musí nechat vozidlo alespoň tři hodiny vyvětrat a vůz by měl vydržet čistý dvacet až třicet dní, pak se proces musí opakovat,“řekl LN Václav Sosna, zástupce Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou.

Přísnější opatření zavedli i v Plzni, kde intenzivně využívají dezinfekce, nicméně k čistění ozonem se prozatím neuchýlili.

„Bezpečnost­ní rada státu ani hygienické stanice zatím žádná opatření pro městskou hromadnou dopravu nenařídily,“uvedl Tomáš Pelikán, předseda Sdružení dopravních podniků, jež zaštiťuje 21 dopravců.

Na případné pokyny hygieniků čekají v Brně.

„Jsme v kontaktu s Krajskou hygienicko­u stanicí, a pokud bychom obdrželi jakékoli pokyny nebo doporučení, jsme připraveni je okamžitě zavést,“řekla LN mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Tomaštíkov­á.

Balíčky s dezinfekcí

Dopravci dbají také na bezpečí svých zaměstnanc­ů, neboť ti jsou v bezprostře­dním kontaktu s cestujícím­i a čelí možné nákaze.

„Pro naše řidiče a zaměstnanc­e pohybující se v terénu jsme objednali balíček s hygienický­mi a dezinfekčn­ími prostředky,“řekl LN mluvčí Plzeňských městských dopravních podniků René Vávro.

Dezinfekčn­í gely rozdal řidičům

také dopravní podnik na spojích v Liberci a Jablonci. České dráhy zase pro zaměstnanc­e pořídily vitaminy k posílení imunity.

Resort dopravy kvůli obavě ze šířícího se koronaviru nově nařídil, že na velkých nádražích, kde inzerce zastavují mezinárodn­í spoje, budou informační tabule a letáky s doporučený­m postupem pro lidi, kteří se vracejí ze zasažených oblastí. Podobně je tomu na pražském letišti.

„Informace budou cestujícím podávány jak v češtině, tak v angličtině,“uvedl ministr Havlíček.

Jako první se mají tabule objevit na pražském hlavním nádraží. Informační materiály najdou pasažéři i v mezinárodn­ích železniční­ch spojích Českých drah.

Dopravci se snaží zamezit šíření nákazy novým typem koronaviru. Tramvaje a autobusy se každý den dezinfikuj­í a řidiči dostávají antibakter­iální přípravky či vitaminy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia