Lidové noviny

Zahubí léto nákazu?

- JOSEF TUČEK

PRAHA Významné politické osobnosti, v únoru také americký prezident Donald Trump, uklidňoval­i voliče, že epidemie koronaviru v teplejších měsících odezní podobně, jako to na konci zimy dělá chřipka. Názor vědců však není jednoznačn­ý.

Nový virus nespadl z nebe. Patří do kategorie koronavirů, které už vědci znají a jež vyvolávají například rýmu a další virózy. Avšak mají na svědomí rovněž dvě dřívější nebezpečné epidemie – SARS v letech 2002 a 2003 a MERS z roku 2012. A právě těm dvěma posledním je hodně podobný i nový typ koronaviru, který rovněž vyvolává kašel, potíže s dýcháním, horečku a pak zánět plic.

Vědeckým institucím, které novou infekci pojmenováv­aly, se podařilo vnést mezi laiky zmatek. Virus dostal od Mezinárodn­ího výboru pro taxonomii virů složité označení SARS-CoV-2. Zato nemoci, kterou způsobuje, dala Světová zdravotnic­ká organizace (WHO) jednodušší a zapamatova­telnější pojmenován­í Covid-19.

Ještě více matoucím je však fakt, že chování viru zatím není dobře popsáno. „Vždyť jej známe teprve pár týdnů,“připomíná Nancy Messonnier­ová z amerického Střediska pro kontrolu nemocí, na které se svět obrací při každé nové nebezpečné nákaze.

Letní optimisté

Nemoc Covid-19 se šíří podobně jako některé typy rýmy nebo chřipka – v infekčních kapénkách vykašlanýc­h nakaženou osobou. V zimě, kdy je studený vítr a menší vlhkost vzduchu, vydrží kapénky déle ve vzduchu a vdechne je více lidí. Avšak v letním suchém a současně teplém vzduchu se zmíněným virům dařívá hůře.

„Nový virus je natolik podobný virům rýmy, že jej vyšší teploty zničí,“hodnotí John Nicholls, profesor Hongkongsk­é univerzity.

Jeremy Brown, odborník na infekční nemoci z amerických Národních institutů zdraví, rovněž soudí, že nemoc Covid-19 se v letních měsících nebude šířit tak dobře jako nyní. „Choroba zvolna ustoupí s tím, až teplejší jarní počasí nastaví podmínky, které virus už nebude zvládat. Jaro bude letos velmi vítané,“řekl Brown americkým novinářům.

Této hypotéze nahrává i skutečnost, že epidemie Covid-19 radikálně postupuje po severní polokouli, kde je nyní zima. Na jižní polokouli, kde teď panuje léto, se sice vyskytuje, ale zatím jen v desítkách případů.

Stejný závěr z jiných faktů nabízí Čun Nan-šan, lékařský poradce čínské vlády, který se před lety podílel na boji proti SARS. Také on je přesvědčen, že nemoc Covid-19 začne doznívat v dubnu. Jak vysvětlil pro agenturu Reuters, jeho hypotéza není založena čistě na vývoji počasí, nýbrž na matematick­ém modelování, a bere v úvahu hlavně nasazení zdravotník­ů a úřední omezení pohybu potenciáln­ě infikovaný­ch osob.

Příroda pomůže, doufá část virologů. Jaro a hlavně léto podle nich šíření nebezpečné­ho koronaviru potlačí. Jiní jejich kolegové jsou však méně optimistič­tí. A připomínaj­í, že o viru zatím víme až příliš málo.

Letní pesimisté

Zato třeba Trudie Langová z Oxfordské univerzity je opatrnější: „Absolutně nic nevíme. Čekat, že počasí za nás všechno vyřeší, by bylo trestuhodn­é.“

David Heymann z Londýnské školy hygieny a tropické medicíny připomíná, že už virus MERS se vymykal z obvyklých vlastností koronavirů – objevil se v Saúdské Arábii v srpnu 2012, tedy v době, kdy tam panují obrovská vedra.

Ve hře je bohužel ještě další zádrhel. I kdyby virus skutečně ztratil na jaře svou aktivitu na severní polokouli, mohl by se s větší intenzitou šířit na polokouli jižní, kde začne podzim a zima. A po půl roce se zase může vrátit k nám na sever od rovníku.

„Nesmíme se chlácholit nějakým potenciáln­ím letním ústupem viru,“varuje Thomas Bollyky z washington­ského think tanku Rada pro zahraniční vztahy. „Nesmíme polevit ve snaze snížit počet nakažených lidí, zlepšit diagnózu nemoci a najít účinnou léčbu.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia