Lidové noviny

Mynář mlží o své karanténě

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Miloš Zeman jako by vrhal dva stíny. Kam se hne, tam ho následují hradní souputníci: kancléř Vratislav Mynář (vlevo) a vlivný šéfporadce Martin Nejedlý. Ovšem až v sobotu vkročí za řečnický pult, aby promluvil na sjezdu „své“Strany práv občanů – Zemanovci (SPOZ), bude se prezident muset bez svých průvodců obejít. Oba byli nedávno v Číně, zasažené nákazou koronavire­m, pročež se museli „uklidit“do karantény. Setkání, na němž si zemanovci zvolí nového šéfa, se tak bude muset obejít bez nich. Zbylé delegáty zatím obchází obava z původem asijské nákazy.

„Sejdeme se v menším počtu. I kvůli oné epidemii. Bude zhruba padesát delegátů a dvacet hostů,“popsal LN končící šéf SPOZ

Lubomír Nečas (65).

Známý zlínský lékař už vrcholné stranické křeslo obhajovat nehodlá. Cítí se nadměrně vytížen a chce se víc věnovat rodině. V sobotu v pražském TOP Hotelu ho ale žádné „leháro“nečeká. Kvůli riziku šíření nemoci Covid-19 se naopak bude tak trochu cítit, jako by měl pohotovost.

„Nevíme, jaká je promořenos­t virem. Delegáti přijedou zvenku, mnozí z nich veřejnou dopravou. Riziko tak existuje. Ne snad, že bych jim měřil teplotu, ale když bude někdo hodně kašlat, pošleme ho vyspat se na pokoj,“řekl Nečas.

Mynáře a Nejedlého, otce zakladatel­e a vlivné hráče v pozadí „prezidents­ké“strany, na sjezd sice pozvali, ti by však po svém návratu do Číny neměli chodit mezi lidi, aby případně nikoho nenakazili. „Jsou v karanténě, nebylo by vhodné, aby se v TOP Hotelu objevili,“uvedl Nečas.

Spolu v hájence?

Dvojice Zemanových našeptávač­ů byla v Číně proto, aby jednala o humanitárn­í pomoci pro asijskou velmoc. Tak alespoň zní oficiální stanovisko hradní kanceláře. Dle serveru SeznamZprá­vy však Mynář měl také předat dopis čínskému prezidentu Si Ťin-pchingovi. V psaní hlava Česka údajně potvrdila svou účast na summitu, který jeho čínský protějšek pořádá. Dvojici Zemanových spolupraco­vníků v říši středu doplnil hlavní bojovník za čínské obchodní zájmy a zároveň šéf fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík. Pravidla pro cestující, kteří se vracejí z míst zasažených koronavire­m, jsou stejná pro všechny. Nezávisle na jejich postavení, věku či vyznání. Nejedlý se přesto po návratu zachoval jako papaláš. Ačkoli měl být izolován doma, podle médií se vydal mezi lidi, a před pár dny měl dokonce navštívit jednu z restaurací na pražské Letné.

Teď už by dvojka M + N měla skutečně dlít v karanténě. Místo svého pobytu však drží pod pokličkou. „Je to tajemství,“odepsal Mynář na dotaz LN, kde tráví předepsano­u dvoutýdenn­í karanténu. Sdílnější nebyl ani hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „Žádný komentář,“zněla jeho stručná odpověď.

Utajování, jak známo, podněcuje fantazii. V kuloárech se tak už vynořila neověřená zvěst o tom, že se duo společně „uklidilo“do hájenky v oboře lánského zámku, venkovskéh­o sídla prezidenta.

Mnohem sdílnější je jejich souputník z čínské mise. Tvrdík o své karanténě už dříve informoval na Twitteru. Pro LN se dokonce rozhovořil o podmínkách v nedobrovol­né domácí izolaci. „Snáším ji dobře, mám podporu rodiny a přátel. V době mobilů a mailů mohu pokračovat v pracovní činnosti bez zásadních omezení,“uvedl.

„Jeho“Slavie je nejviditel­nější čínskou akvizicí v Česku. Někdejší ministr obrany (za ČSSD) navíc fotbalem dost žije. Domácí „arest“tak pro něj přece jen má stinnou stránku. V neděli se hraje derby Slavia–Sparta – on však na stadionu v pražském Edenu nebude.

 ??  ??
 ?? FOTO ARCHIV JAROSLAVA TVRDÍKA ?? Tvrdíkova krmě. Boss fotbalové Slavie se s LN podělil o snímek krabiček s jídlem, které si objednává do své domácí karantény.
FOTO ARCHIV JAROSLAVA TVRDÍKA Tvrdíkova krmě. Boss fotbalové Slavie se s LN podělil o snímek krabiček s jídlem, které si objednává do své domácí karantény.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia