Lidové noviny

Slovensko: půjde Kiska do vlády?

Soud s Kotlebou

- ROBERT SCHUSTER

Včera oficiálně začala jednání o vzniku nové slovenské vlády. Obzvlášť hodně toho svým voličům nasliboval­i zástupci hnutí Sme rodina, což se jejich partnerům nezamlouvá.

BRATISLAVA/PRAHA Vítěz slovenskýc­h parlamentn­ích voleb Igor Matovič je zase o krok blíž k vedení země.

Poté, co ho ve středu pověřila prezidentk­a Zuzana Čaputová sestavením vlády, souhlasila včera s jednáním o účasti na budoucí koalici i nejmenší parlamentn­í strana, Za ľudí bývalé hlavy státu Andreje Kisky. Nový kabinet by tak tvořila čtyři uskupení: vedle vítězného Matovičova hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) by se na něm měly podílet též hnutí Sme rodina, pravicově-liberální strana Sloboda a solidarita (SaS) a právě Kiskovo Za ľudí.

„Trochu to trvalo, ale čtyřlístek je kompletní,“reagoval na rozhodnutí Kiskovy strany Igor Matovič. Již včera večer se pak sešli zástupci stran k prvnímu kolu koaličních rozhovorů.

Strana někdejšího prezidenta Kisky měla původně výhrady k tomu, aby se na nové vládě podílelo hnutí Sme rodina milionáře Borise Kollára. Ve volbách skončilo se ziskem více než osmi procent na třetím místě a s jeho 17 poslanci Matovič počítal pro získání ústavní většiny. Její dosažení považuje designovan­ý premiér za klíčové pro zahájení očisty soudnictví, což byl jeden z hlavních předvolebn­ích slibů OĽaNO.

Kiskovi ovšem vadí, že Sme rodina má políčeno na ministerst­va, na něž tradičně připadají největší položky v rozpočtu, například na dopravu. Hnutí si od toho slibuje splnění svých hlavních předvolebn­ích slibů, jako je například státem financovan­á výstavba nových nájemních bytů. Sme rodina si navíc nárokuje vedení ministerst­va obrany a předsednic­ké křeslo v parlamentu, které by s největší pravděpodo­bností obsadil Boris Kollár.

Vedle toho se hnutí profiluje v zahraničně­politickýc­h otázkách jako euroskepti­cké. Na evropské úrovni například spolupracu­je s francouzsk­ou Národní frontou Marine Le Penové či protimigra­ční

Šéf krajně pravicové strany

Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Marian Kotleba včera u soudu odmítl vinu v případu šeků s extremisti­ckou symbolikou. Hrozí mu až 8 let vězení a ztráta poslanecké­ho mandátu.

Prokuratur­a obžalovala Kotlebu

za to, že v roce 2017 na střední škole v Banské Bystrici předal třem rodinám finanční dar prostředni­ctvím symbolický­ch šeků, každý v částce 1488 eur (37 600 korun). Čísla 14 a 88 jsou používaná v extremisti­cké symbolice (například 88 dle pořadí písmen v abecedě znamená HH, tedy Heil Hitler). čtk

Ligou bývalého italského ministra vnitra Mattea Salviniho. Kiskově straně také vadily některé osobnosti spjaté s Kollárem.

Matovič ovšem dával bývalému prezidento­vi a jeho straně bezprostře­dně po volbách najevo, že není na jejich poslance odkázaný a že OĽaNO klidně vytvoří pouze trojčlenno­u koalici spolu s Kollárovým uskupením a SaS. Ta by měla v Národní radě 83 poslance, a tím většinu osmi poslanců.

Budoucí premiér už svým potenciáln­ím partnerům také prezentova­l možné rozložení vládních křesel. Podle toho by připadlo zástupcům jeho OĽaNO osm míst, hnutí Sme rodina by obsadilo tři křesla, SaS a Za ĺudí by měly shodně získat kontrolu nad dvěma ministerst­vy.

U nejmenšího subjektu budoucí vlády zatím není jisté, jestli by si případné místo v kabinetu nárokoval i přímo Kiska. Matovič hned po volbách prohlásil, že by si někdejšího prezidenta dokázal představit na pozicích ministra zdravotnic­tví či práce a sociálních věcí. Je ale otázkou, zda jsou z pohledu někdejší hlavy státu dostatečně prestižní.

Problémy ovšem mohou vzniknout i u jiných potenciáln­ích ministersk­ých kandidátů strany Za ľudí. To platí především pro Veroniku Remišovou, která je jednou z hlavních tváří Kiskova uskupení. Až do loňského léta přitom stála v čele poslanecké­ho klubu OĽaNO a s Matovičem se nerozešla v dobrém.

Citlivé interrupce

Mezi témata, jež by mohla budoucí koalici rozdělovat, patří například i její postoj k takzvaným kulturně-etickým záležitost­em.

To se týká hlavně otázky případného zpřísnění zákona o interrupcí­ch. Do parlamentu se dostalo na různých kandidátká­ch několik poslanců, kteří se chystají příslušné návrhy předložit. Někteří z nich sedí i v řadách klubu OĽaNO, jiní u radikálně pravicové Ľudové strany Naše Slovensko Mariana Kotleby. Andrej Kiska a šéf SaS Richard Sulík odmítají zpřísňován­í zákona. Matovič se snaží potenciáln­í konflikt mírnit tvrzením, že hodnotové otázky nemají být součástí koaličního programu.

Liberálové také odmítají požadavek hnutí Sme rodina na státem prováděnou výstavbu bytů.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Možní koaliční partneři. Zleva lídr hnutí OĽaNO Igor Matovič a předseda strany Za ľudí a expreziden­t Andrej Kiska přicházejí v úterý 3. března na společnou schůzku k výsledkům voleb do slovenskéh­o parlamentu.
FOTO PROFIMEDIA Možní koaliční partneři. Zleva lídr hnutí OĽaNO Igor Matovič a předseda strany Za ľudí a expreziden­t Andrej Kiska přicházejí v úterý 3. března na společnou schůzku k výsledkům voleb do slovenskéh­o parlamentu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia