Lidové noviny

Snížením těžby proti levné ropě

-

VÍDEŇ/MOSKVA Organizace zemí vyvážející­ch ropu (OPEC) se včera dohodla na snížení těžby suroviny o 1,5 milionu barelů denně. Snížení je podmíněno souhlasem Ruska, pokud bude schváleno, bude to nejvýrazně­jší redukce těžby od krize v roce 2008. Týká se to skupiny OPEC+, která zahrnuje členské země kartelu i jejich spojence, právě včetně Ruska. Rozhodujíc­í jednání se očekává dnes.

Skupina OPEC+ teď omezuje těžbu asi o 2,1 milionu barelů denně, jejich dohoda platí do konce března. Snížení by ale mělo zůstat v platnosti až do konce roku, což prosazoval­a zejména Saúdská Arábie. Nově dohodnutýc­h 1,5 milionu barelů by platilo nad rámec současných škrtů, a to až do června.

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak včera novinářům v Moskvě řekl, že předpoklád­á, že se k dvoudenním­u jednání ve Vídni připojí v pátek. O postoji Ruska k dalšímu omezování produkce ropy nechtěl mluvit. Saúdská Arábie

a další členové OPEC se už ve středu snažili zajistit si pro další omezení těžby předběžný souhlas Ruska, žádného příslibu se jim ale z Moskvy nedostalo.

Ruský ministr financí Anton Siluanov později upozornil, že Rusko se s kartelem OPEC ještě na ničem nedohodlo a že je připraveno i na pokles cen ropy. Ten by se podle analytiků pravděpodo­bně dostavil, kdyby OPEC a Rusko nakonec dnes žádnou dohodu nestvrdily.

OPEC se omezováním těžby ropy snaží podpořit její cenu. K dalšímu snížení těžby ji vede zejména epidemie nového typu koronaviru, která v mnoha zemích omezila ekonomicko­u aktivitu, a tím i poptávku po ropě. Ceny od začátku roku klesly asi o 20 procent. Severomořs­ký Brent, který je považován za referenční typ ropy pro celý svět, se nyní prodává zhruba za 51 dolarů za barel. Koncem prosince stál asi 68 dolarů a loni na jaře skoro 75 dolarů. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia