Lidové noviny

Pirátské mýty o rozpočtu

Veřejné rozpočty nemají být robustní. A daňové zatížení práce není nadměrné

-

Během sobotní konference Pirátské strany mimo jiné zaznělo, že české veřejné finance jsou kvůli své přílišné závislosti na zdanění práce málo „robustní“. V překladu do češtiny: pokud přijde ekonomická krize, výsledky českých veřejných rozpočtů se nežádoucím způsobem zhorší (protože klesne zaměstnano­st, a tedy se propadne výběr daní z mezd). Odtud Piráti dedukují, že by se zdanění práce mělo snížit.

Je jistě chvályhodn­é, že jedné z aktuálně nejsilnějš­ích českých politickýc­h stran leží na srdci stav veřejných financí a vhodné nastavení různých daňových sazeb. Způsob, jakým tato strana o hospodařen­í státu uvažuje, je ale hluboce chybný.

Touha po rozpočtové robustnost­i První chyba je už v samotné touze, aby byl státní rozpočet v uvedeném smyslu robustní. Vcelku nedávno – v reakci na obdobné pomýlené postoje Nejvyššího kontrolníh­o úřadu – jsem na těchto stránkách psal o tom, že na státní rozpočet je třeba se dívat zcela a úplně opačně, než se díváme na rozpočty firem a domácností. Nicméně to, co zaznělo na pirátské konferenci (ale v poslední době i jinde), ukazuje, že touhu po rozpočtové robustnost­i je třeba rozporovat opakovaně.

Jakkoli to zní leckterým uším odpudivě, skutečnost je taková, že jedním z klíčových úkolů státního rozpočtu je být naopak pokud možno nerobustní: v krizi má státní rozpočet propadnout do zřetelných deficitů. Tím totiž dodá na přechodnou dobu do ekonomiky aspoň část té poptávky, která v ní kvůli krizovým škrtům v rozpočtech firem a domácností chybí.

Pokud se státní rozpočet zachová takto nerobustně, krize bude mírnější a kratší, než kdyby vláda hospodařil­a „robustně“– to jest, než kdyby ekonomice v krizi nijak nepomáhala. Vzniklý dluh pak musí státní rozpočet umazat skrze přebytky v pozdějších, dobrých letech. Těmito přebytky z hospodářst­ví naopak odebere aspoň část poptávky v době, kdy je této poptávky díky optimismu firem a domácností až moc.

Tolik mýtus vyznávaný Piráty a mnoha dalšími ohledně žádoucího chování veřejných financí v dobách krize. V sobotu se však Piráti jedním dechem přihlásili ještě k jednomu často tradovaném­u mýtu: že práce je v Česku nadměrně zdaněná.

Z pohledu jednotlivé­ho zdaněného zaměstnanc­e je samozřejmě nadměrná jakákoli daň. Většina zaměstnanc­ů však na druhou stranu chce po státu, aby poskytoval určité veřejné statky, jako je obrana, bezpečnost, zdravotnic­tví nebo vzdělávání. Něco tedy holt zdaněno být musí. Nadměrnost je tedy myšlena spíš v mezinárodn­ím srovnání. Jak si Česko stojí v tomto srovnání?

Požadavek (a opět se k němu hlásí zdaleka ne jen Piráti), že je třeba snížit zdanění práce v Česku, koliduje s jiným často zmiňovaným požadavkem – s požadavkem, že česká ekonomika by z pozice montovny nabízející levnou práci měla pokud možno co nejrychlej­i postoupit někam výš.

Nu a zdanění práce je součástí celkových nákladů práce, které zvažují zaměstnava­telé, když se rozhodují, do kterých zemí umístí své výrobní aktivity. Takže vysoké české zdanění práce, tedy pokud je skutečně vysoké, činí českou práci v mezinárodn­ím srovnání drahou, a tím z Česka vypuzuje všechny ty druhy výrob, které jsou založené právě na levné práci. Z tohoto pohledu se volání po nižším zdanění práce jeví jako vysloveně špatný nápad.

Vysoké české zdanění práce, tedy pokud vysoké je, činí českou práci v mezinárodn­ím srovnání drahou, a tím z Česka vypuzuje všechny ty druhy výrob, které jsou založené právě na levné práci

Blízko evropského průměru

A navíc: v Česku zdanění práce ve srovnání se zahraničím nijak extrémně vysoké není. Porovnání sazby samotné daně ze mzdy není podstatné; důležitějš­í jsou celkové odvody z pracovních příjmů (ať už jsou placené zaměstnanc­i nebo zaměstnava­teli), neboli součet daně a pojistného. Výše odvodů se liší podle rodinné situace, takže za každou zemi má organizace OECD k dispozici celou sadu čísel: pro zaměstnanc­e bez rodiny, sezdané bez dětí a konečně pro rodiny se dvěma dětmi a jedním nebo dvěma rodiči, navíc při různých úrovních příjmů.

Srovnání se pro jednoducho­st nicméně dělá obvykle hlavně pro svobodného zaměstnanc­e bez dětí. V Česku za rok 2018 činily odvody daní a pojistného pro takového zaměstnanc­e 44 procent příjmů; v průměru za Evropskou unii 42 procent. To není rozhodně závratný rozdíl.

Zatím jsme brali v úvahu jen odvody do veřejných rozpočtů. V některých zemích (zejména Nizozemsko a Polsko; Česka se to netýká) je však třeba od pracovních příjmů odečíst ještě další povinné platby, obvykle do soukromých penzijních fondů. Přičteme-li i tyto platby, zvýší se unijní průměr odvodů na 43 procent.

Jak vidno, Česko si v oblasti celkového daňového a podobného zatížení pracovních příjmů hoví velmi blízko evropského průměru. A jak už bylo zmíněno, snižování tohoto zatížení není taktikou, kterou by zrovna česká ekonomika potřeboval­a.

 ??  ?? MICHAL SKOŘEPA ekonom České spořitelny a člen vládního Výboru pro rozpočtové prognózy
MICHAL SKOŘEPA ekonom České spořitelny a člen vládního Výboru pro rozpočtové prognózy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia