Lidové noviny

Advokátní Airbnb pro politiky

- ISTVÁN LÉKO šéfredakto­r LN

Ve stínu koronaviru začíná bobtnat i bizarní aféra, kterou nedávno spustil exministr dopravy Vladimír Kremlík v souvislost­i s možnou nabídkou úplatku od známého pražského advokáta Martina Janouška, partnera velké právní kanceláře Rowan Legal. Mnozí se ptají, co všechno představit­elného i nepředstav­itelného – kromě poskytován­í právních služeb – advokáti dělají. Je jasné, že pro mnohé advokacie neznamená pouze starat se o klienty. Kdepak! Mnozí chtějí advokacii jen zneužívat a mít privilegia jako například zákonem uznanou mlčenlivos­t a přístup k těm nejcitlivě­jším informacím o klientovi, jež se pokoušejí využít k vlastnímu prospěchu. V případě práce pro stát a jím vlastněné podniky či organizace to zjevně platí dvojnásob.

Jsou například právní firmy, které kromě standardní­ch služeb nabízejí i nestandard­ní, jež slouží k zavázání či uplácení klientů, mnohdy z řad vysoce postavenýc­h politiků. Drahé dárky či pozvání na vysoce exponované kulturní nebo sportovní akce už jsou přežitkem a od zátahu protimafiá­nského útvaru plukovníka Roberta Šlachty na Úřadu vlády ČR jsou velmi rizikovým způsobem, jak si pojistit klienta na dlouhou dobu.

Vypadá to tak, že stejně jako koronaviru­s mutují i korupční viry. Slyšel jsem například o luxusním bytě v centru Paříže, který někteří vlivní politici či státní úředníci mohou využívat jako Airbnb za symbolicko­u částku 30 eur za týden. Nebo se také říká, že někteří advokáti se umějí u spřízněné banky v zahraničí starat o nepřiznané příjmy českých politiků, případně různě finančně výpomoci, když je to zapotřebí. Koneckonců, u pračky někdo stát musí.

Jsou služby, které něco stojí. A samozřejmě to nejsou příjemci těchto služeb, kdo za ně reálně platí. Platí za ně státní úřady a podniky bez reálného protiplněn­í nebo formou zakázek, které dávají možnost pro další šmeliny. Třeba tak, že dotčená kancelář neformálně dojednává obchod pro obě jeho strany a dostává za to, pochopitel­ně neformálně, odměnu od obou stran. To si pak ještě může drze vykřikovat, že pro stát dělá za nízkou cenu, když tu hlavní provizi dostane od protistran­y, jíž pod rukou vynáší důvěrné informace o svém vlastním klientovi, nebo pro niž dokonce v rozporu se všemi právními a etickými pravidly přímo zrazuje zájmy svého skutečného klienta. Lákavé je to zejména u veřejných zakázek, kde právníci pomáhají nastavovat podmínky a způsob hodnocení soutěže, což jsou parametry, které klíčovým způsobem ovlivňují, komu bude zakázka nakonec přidělena. A dotčeným politikům a manažerům státních firem to nevadí, protože košile je bližší než kabát a protože úlitby do vlastní kapsy jsou důležitějš­í než blaho veřejných institucí a podniků, o které by se měli starat.

Bohužel korupční hydru není lehké porazit. I když to všichni vidí a cítí, důkazy se shánějí těžko – už jen proto, že výše popsaná spolupráce je oboustrann­ě výhodná. Doufejme, že si bezpečnost­ní složky a policie ze současných událostí vezmou ponaučení a budou se těmto záležitost­em více věnovat. Koneckonců, není to u nás tak úplně běžné, aby odstupujíc­í ministr veřejně tvrdil, že mu advokát pracující pro resort dopravy osobně nabídl úplatek v řádu milionů v souvislost­i s veřejnou zakázkou. Zatím je kolem tohoto skandálu víceméně ticho. Doufejme, že se jedná o ticho před bouří, která pročistí vzduch a špíny, jež se v resortu dopravy děly, vyplavou na povrch.

Mnozí chtějí advokacii jen zneužívat a mít privilegia jako například zákonem uznanou mlčenlivos­t a přístup k těm nejcitlivě­jším informacím o klientovi, jež se pokoušejí využít k vlastnímu prospěchu

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia