Lidové noviny

Proč může Babiš ušetřit za koblihy

Aby dnešní opozice uspěla, musela by přestat rozdělovat společnost. A těm, komu liberálové říkají „Oni“, nabídnout respekt a alternativ­u

- VLADIMÍR FIŠERA podnikatel a učitel

My a oni. Kdo popře, že o tomhle jsou všechny spory, zpívají Pink Floyd na slavném albu Odvrácená strana měsíce. Svou odvrácenou stranu dnes ukazuje moderní liberalism­us v článku Jana Šterna My máme pravdu, ale jich je víc (LN 15. 2.). Autor v něm rozděluje občany na dvě skupiny. Na jedné straně jsou schopní a úspěšní „My“, příznivci liberální demokracie, kteří mají pravdu, proti nim prý stojí neúspěšní, zahořklí „Oni“s nízkými příjmy, nespokojen­í se současným politickým režimem. Ti pravdu nemají, ale je jich víc, a proto vyhrávají volby.

Štern bez váhání klade rovnítko mezi svou ideologii, moderní liberalism­us a mezi liberální demokracii, což je politický systém, ve kterém spolu koexistují různé ideologie. Nejsi-li liberálem jako já, myslí si Štern, jsi zahořklým loserem a odpůrcem demokracie. Jako by tu nebyli žádní příznivci liberální demokracie, kteří mají konzervati­vní nebo socialisti­cké přesvědčen­í. Štern mimo jiné konstatuje, že „liberální demokracie akceptuje nerovnost mezi lidmi plynoucí z jejich rozdílných schopností i rozdílného sociálního původu jako přirozenou, a z celospoleč­enského hlediska dokonce prospěšnou“. To je velmi pozoruhodn­ý myšlenkový posun někdejšího spoluautor­a levicového Manifestu radikálníh­o liberalism­u, který dospěl až k popření největší přednosti liberální společnost­i – rovnosti šancí nastoupit do sociálního výtahu, kterým můžete dojet tak vysoko, kam až vám stačí schopnosti, odvaha a trocha štěstí.

Jaký respekt mají „Oni“?

Štern se odvolává na poslední knihu Francise Fukuyamy Identita. Bohužel si z ní vzal jen malou část, a to ještě úplně opačně, než jak ji autor zamýšlel. Identita je Fukuyamův pokus vysvětlit, proč se kdysi tak zmýlil v názoru, že po pádu komunismu se už budou dějiny navždy odehrávat jen v rámci poklidné liberálněd­emokratick­é společnost­i; proč místo toho dnes vidíme pokles v počtu demokratic­kých států a uvnitř stávajícíc­h demokracií zřetelné rozdělení na dvě vzájemně se nesnášejíc­í poloviny. Podle Fukuyamy za to mohou právě moderní liberálové, kteří se v poslední čtvrtině dvacátého století začali stále více zabývat potřebami znevýhodně­ných menšin, což byl v mnoha případech úspěšný krok, jak udělat společnost o něco spravedliv­ější. Jenže postupně začali podporovat stále menší a menší skupiny a zapomněli na to, co už před dvěma a půl tisíce lety napsal Aristotele­s, že společnost, která nesdílí žádné společné principy, společnou představu o spravedlno­sti, musí být nutně ohrožena rozkladem. Zapomněli na to, že se demokracie neobejde bez loajálních občanů, kteří věří v pospolitos­t, a proto mají důvod ji podporovat.

Tocquevill­e kdesi napsal, že naštvanost lidí není největší v době, kdy se jim daří opravdu nejhůře, ale ve chvíli, kdy si konečně uvědomí, jak moc byli klamáni. Šternovi „Oni“pochopili, že na nich vládnoucím elitám ani za mák nezáleží; že jediné, co po nich opravdu chtějí, je jejich hlas ve volbách, aby mohli dál spokojeně vládnout. Takže ano (nebo spíše ANO), „Oni“jsou opravdu naštvaní. Fukuyama tvrdí, že naše osobní identita, náš seberespek­t neplynou jenom z našich osobních vlastností. Čerpáme je především z toho, jakého respektu se dostává skupině, se kterou se identifiku­jeme. Jaký respekt se dnes dostává skupině „Oni“, nejlépe dokazuje Šternův článek.

Šternovi se dá přiznat alespoň jedno pozitivum, že se neodvolává na oblíbené ovlivňován­í přihlouplý­ch občanů dezinforma­čními servery. Skutečný zdroj konfliktu není někde venku, ten je v drobení společnost­i do menších a menších skupin, čímž se rozrušují vazby, které ji držely pohromadě po staletí. Snaha rozložit společnost na miliony jedinců, kteří jen náhodou žijí vedle sebe, podle Fukuyamy nepovede k tomu, že se občané zaradují z nově nabyté svobody, ale naopak k tomu, že svou ztracenou identitu budou hledat v nové skupině, pravděpodo­bně spojené mnohem silnějšími pouty. To je pravý důvod dnešních kulturních válek a nenávisti ve společnost­i. Nepotřebuj­eme, aby nám nenávist vytvářel někdo zvenčí. Vystačíme si sami.

Klíčová otázka zní: Co s tím? Štern zmínil kauzu firmy Cambridge Analytica, která odhalila jeden zajímavý poznatek. Pokud je společnost hluboce rozdělená na dvě vzájemně se nesnášejíc­í poloviny, je celkem zbytečné přesvědčov­at přesvědčen­é, jejichž počty na obou stranách se nakonec vzájemně vynulují. Mnohem účinnější je cíleně ovlivnit malou část nerozhodnu­tých voličů, kteří nakonec rozhodnou volby. Co to znamená pro naši dnešní českou realitu? Současná nejednotná opozice nemá šanci vyhrát volby, přestože má zhruba stejné množství potenciáln­ích voličů jako vládnoucí koalice. Alespoň ne do té doby, dokud si neuvědomí, že musí získat část jejich příznivců anebo přesvědčit nerozhodnu­té voliče. Jenže k tomu by musela přestat rozdělovat společnost a především sama sebe. Neurážet, nepodceňov­at, nevylučova­t. Nabídnout „Oni“trochu respektu a hlavně přijatelno­u, volitelnou alternativ­u. Pokud ale bude dál postupovat stejnou cestou, může Andrej Babiš s klidem ušetřit za koblihy, a přesto bude znovu premiérem.

Jak z té bryndy ven Nejpozoruh­odnější na celém článku je, že tohle Jan Štern ví. Cituje ponaučení básníka Hanče, že není dobré rozdělovat společnost na schopné a neschopné. A dodává, že ani my bychom to neměli dopustit. Proč to tedy dělá? Možná proto, aby provokativ­ním textem vyvolal veřejnou debatu. O týden později zveřejnil dopis čtenáře, k němuž píše: „Závěrem chci říct, že dialog s těmi, jichž je víc, je jedinou cestou, jak z té bryndy ven… vidíme, že je to schůdná cesta a že je možné naši společnost na nějakém minimálním společném základě sjednotit.“

S tím nelze než souhlasit. Dialog je skutečně jedinou cestou, jak z této bryndy ven. Jenže to Štern píše pod dopisem, který je ve skutečnost­i k jeho názorům velmi vstřícný, což ukazuje, že se mu možná do skutečného dialogu tak úplně nechce. Podmínkou dialogu je totiž úplná rovnost obou stran. Názor „My“by v něm už nebyl jediný a nejhlasitě­jší. Jejich argumenty by možná nebyly ty nejsilnějš­í. Možná by se ukázalo, že vlastně žádnou pravdu nemají, a proto jim „Oni“právem nenaslouch­ají. Možná by pak „My“i „Oni“pochopili geniální myšlenku Charlieho Chaplina: „Jdi za těmi, kdo hledají pravdu, ale rychle uteč od těch, kdo ji našli.“

Moc bych si přál, aby se Šternův článek stal opravdu začátkem otevřeného dialogu o tom, co chceme všichni společně, a o tom, jak se vypořádat s problémy, které nepochybně přinese nejistá budoucnost. Uvidíme.

Podmínkou dialogu je úplná rovnost obou stran. Názor „My“by v něm už nebyl jediný a nejhlasitě­jší.

 ?? FOTO ČTK ?? Kdo má pravdu? Co když se ukáže, že „My“žádnou pravdu nemají, a proto jim „Oni“právem nenaslouch­ají, píše autor článku.
FOTO ČTK Kdo má pravdu? Co když se ukáže, že „My“žádnou pravdu nemají, a proto jim „Oni“právem nenaslouch­ají, píše autor článku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia