Lidové noviny

Souboj miliardářů v USA nebude

-

Ještě před týdnem se jako vcelku reálná jevila varianta, že Amerika zažije v boji o prezidents­ké křeslo souboj dvou miliardářů. Donalda Trumpa – jehož skutečné bohatství neznáme, protože nechce zveřejnit daňová přiznání a soudy – a Michaela Bloomberga. Byl by to ovšem souboj nerovných a velmi různých miliardářů.

Zatímco Trump by se s odřenýma ušima dostal mezi osmičku nejbohatší­ch Čechů, Bloomberg patří mezi desítku nejbohatší­ch lidí na světě a jeho bohatství je skutečně závratné. Zatímco Trump zdědil velké peníze po otci, Bloomberg je self-made man, který začínal od nuly.

Oblast Trumpova bývalého podnikání jsou showmanstv­í, branding, realitní byznys a hotely. V případě Bloomberga to byl servis kapitálový­ch trhů a média. Trump vstoupil do politiky jako outsider, Bloomberg jako zkušený politik a manažer po třech obdobích starostová­ní v New Yorku.

Jenže souboj miliardářů se nakonec konat nebude. Bloomberg vstoupil do demokratic­kých primárek pozdě, a i když utratil půl miliardy dolarů, zvítězil nakonec pouze na ostrovech Americká Samoa.

Pod stůl mimochodem padá i varianta, že by v osobě Bloomberga měla Amerika poprvé v historii prezidenta židovského původu. Bloomberg je dokonce aktivním členem kongregace Emanu-El Temple na Manhattanu. Pořád se to ale letos může stát v případě Bernieho Sanderse, který pochází z brooklynsk­é židovské rodiny, jako socialista ovšem nedává přednost organizova­nému náboženstv­í.

Bloombergo­va kampaň sestávala z 2400 dobře placených profesioná­lů a z několika set poboček po celých Spojených státech. Podle CNN vypadá Bloombergo­vo high-tech centrum kampaně v New Yorku jako „vesmírná loď“.

Tato celá zcela nevídaná organizačn­ě-manažerská síla bude ode dneška působit ve prospěch bývalého viceprezid­enta Joea Bidena, který po Jižní Karolíně přesvědčiv­ě zvítězil v primárkách v rámci tzv. superúterý, a dokonce i ve státě Massachuse­tts, kde vůbec nebyl v kampani fyzicky přítomen.

Vstup Bidena do souboje v primárkách v Nové Anglii byl nejprve velice mdlý a nepřesvědč­ivý a Bloomberg měl šance pouze v případě, že by Biden zcela propadl, čemuž ještě před pár týdny leccos nasvědčova­lo.

Bloomberg z kampaně nezmizí, jeho zdroje zůstanou přítomné. Prohlásil totiž, že vstoupil do kampaně pouze proto, aby porazil Donalda Trumpa, takže v tomto úsilí bude skrze pomoc Bidenovi pokračovat.

V americké politice v poslední době platí, že kdo vybere více peněz na kampaň, ten vyhrává. Bloombergů­v osobní neúspěch jako by naznačoval, že už to tak nebude. Jenže ono to platí až v konečném výsledku, nikoli v primárkách.

Pokud ve finále dojde k souboji Biden–Trump, bude to zároveň souboj těch největších peněz. Biden s Bloombergo­vou neomezenou finanční silou v zádech proti Trumpovi, který snížil daně a deregulova­l mnohé oblasti ekonomiky, má tedy také obrovskou podporu byznysu a miliardářů.

Měřeno finančním hlediskem, směřuje to nyní k souboji neřízené střely Trumpa z pravé části spektra s čistým představit­elem politickéh­o mainstream­u a tradičního amerického politickéh­o establishm­entu (někdo tomu říká „big state“) Bidena. Finanční trhy tomu věří, protože na Bidenovo vítězství zareagoval­y vzestupem akcie farmaceuti­ckých firem, které se bojí znárodňová­ní zdravotnic­tví pod případným prezidente­m Sandersem.

Že to takhle dopadne, ale vůbec není jisté. Míra odmítnutí Bloomberga – tedy velkých peněz – mezi voliči Demokratic­ké strany je gigantická. Za zkorumpova­ného agenta velkých peněz bude nyní (už je) označován Biden. Socialista Sanders má obrovskou podporu drobných donorů, aktivistů, dobrovolní­ků a studentů. Biden má podporu Afroamerič­anů, Sanders zase Hispánců. Souboj dvou netradiční­ch politiků, kteří mají oba talent elektrizov­at davy (Trump–Sanders), není tedy ještě vůbec vyloučen.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia