Lidové noviny

Filmařky, které neustoupil­y válečníkům

- MARCEL KABÁT

Dva dokumenty, které uvádí včera zahájený festival Jeden svět, mají mnoho společného, i když se odehrávají v různých zemích. V obou účinkují statečné ženy, které odmítly odejít z válečných zón. A v obou případech má také v brutální destrukci lidských životů prsty Rusko.

Snímek ukrajinské režisérky Iryny Tsilykové Země je modrá jako pomeranč si přivezl z festivalu Sundance cenu za režii a svůj podíl na tomto úspěchu má i český projekt dok.incubator, který pomáhá dokumentům z celého světa prostředni­ctvím půlročního workshopu ve fázi střihu filmu.

Film zaujal porotce v Park City nejen svým svědectvím o krušném životě ve válkou drceném Donbasu, ale také tím, že se jedná o film „na druhou“. Líčí totiž příběh mladé kameramank­y Miroslavy, která vyrůstá ve válečné zóně a po přijetí na filmovou školu se rozhodne natočit se svými blízkými film o tom, co v uplynulých letech prožili. Pomocí společné tvorby se její rodina i celé místní společenst­ví vyrovnává s prožitými traumaty. Brutalita ozbrojenéh­o konfliktu, který ničí lidem domovy i životy, ostře kontrastuj­e s odhodláním nevzdat se a nevyklidit prostor absurdní logice války.

„Rusové dnes zabili 53 lidí“Velmi podobné poselství přináší také na Oscara nominovaný dokument Pro Samu, který natočila v obléhaném Aleppu syrská režisérka Waad al-Kateab a na němž spolupraco­val anglický filmař Edward Watts.

Waad al-Kateab se, stejně jako hrdinky ukrajinské­ho dokumentu, rozhodla neopustit svůj domov, i když se ocitla ve válečné zóně. V tomto případě se k odhodlání neustoupit válce přidává také silná vůle vyvzdorova­t si svobodu: Waad přišla původně do Aleppa studovat ekonomii, později se zapojila do studentské revolty a byla u toho, když se v nadějné atmosféře arabského jara město vymanilo z krutě uplatňovan­é nadvlády režimu prezidenta Baššára Asada.

Další události, jak známo, přinesly turbulentn­í a těžko přehledný vývoj, z něhož svět nejostřeji vnímal vzestup Islámského státu a dalších islamistic­kých skupin. V Aleppu, kde žila Waad al-Kateab, se také přihlásily ke slovu, nicméně strůjci opravdovéh­o zla jsou v jejím dokumentu jiní a velmi zřetelně pojmenovan­í: Asadův režim a jeho spojenec Rusko.

Záběry z obléhaného Aleppa režisérka názvem svého dokumentu i vyprávěním věnuje své malé dceři, která v prvních letech života nepoznala nic než ohrožení a postupujíc­í devastaci. Jejím otcem je Hamza al-Kateab, lékař, který se také rozhodl zůstat v obléhaném Aleppu. Založil vlastní nemocnici, a to dokonce nadvakrát: tu první mu zničily bomby. Jak dokument uvádí, takový osud postihl osm z celkově devíti nemocnic, které ve vzbouřeném Aleppu fungovaly – a sotva přitom šlo jen o politování­hodný omyl.

Statistick­é údaje hovoří výmluvně, třeba když režisérka konstatuje, že Rusové toho dne svými útoky zabili 53 lidí. Ještě daleko naléhavějš­í jsou ale mrazivé scény z nemocnice nebo poslední záběry lékařů, kteří při následujíc­ím bombardová­ní zahynuli. Pokud se někdo konejšil nadějí, že snad bude v Sýrii dobře, až si tam Asad s ruskou pomocí nastolí „pořádek“, bude mít po zhlédnutí tohoto silného dokumentu zase o čem přemýšlet.

Země je modrá jako pomeranč

Litva, Ukrajina 2020 Režie: Iryna Tsilyková

Pro Samu

Velká Británie, USA, Sýrie 2019 Režie: Waad al-Kateab, Edward Watts

 ?? FOTO ARTCAM ?? Pro Samu. Dokument, který natočila syrská filmařka pro svou dceru.
FOTO ARTCAM Pro Samu. Dokument, který natočila syrská filmařka pro svou dceru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia