Lidové noviny

Kolíbal, Gebauer i Poe

Ve Veletržním paláci dnes začíná nová výstavní sezona. Připraveny jsou čtyři výstavy

- PAVEL VOKATÝ

Jaro přišlo do Česka a s ním i čtyři nové výstavy v pražské Národní galerii. Ode dneška jsou ve Veletržním paláci k vidění Ozvěny Benátského bienále: Stanislav Kolíbal, Nebourat! Podoby brutalismu v Praze, Sen ve snu: Edgar Allan Poe a umění v českých zemích a nakonec velká retrospekt­iva sochaře Kurta Gebauera. Ta zaujímá značnou část prvního patra, kde byl donedávna vystaven Alberto Giacometti.

Rok 1925 byl pro českou kultury když ne důležitý, tak alespoň v lecčems podstatný. Založeno bylo Osvobozené divadlo, nalezena Věstonická venuše, položeny byly základy Veletržníh­o paláce i českoskove­nského pavilonu v Benátkách a 11. prosince se v Orlové na severu Moravy narodil jeden z průkopníků českého konceptuál­ního umění Stanislav Kolíbal. Ten loni v létě reprezento­val Česko na Benátském bienále, jeho dílo je nyní přeneseno do Malé dvorany Veletržníh­o paláce, aby se s ním mohli seznámit ti, kdo se do Benátek nedostali.

K vidění tu jsou jeho geometrick­é reliéfy z let 1963 a 1976, plastika Labil z roku 1964, instalace Tak nebo tak doplněná citátem Jiřího Wolkera nebo prostorové objekty a „stavby“, které vzešly z cyklu kreseb, jež Kolíbal vytvořil v roce 1988 během stipendijn­ího pobytu v Západním Berlíně. Novinkou jsou barevné nástěnné kresby simulující ve dvoraně rozměry benátského pavilonu.

Obdivovaný a nenáviděný brutalismu­s

S Berlínem souvisí také výstava Nebourat! Podoby brutalismu v Praze, kterou ve třetím patře připravila kurátorka Helena Doudová. Zatímco v německé metropoli se brutalistn­í České centrum Věry a Vladimíra Machoninov­ých stalo v posledních letech středem zájmu, v Praze šlo několik cenných staveb té doby k zemi – Transgas a Hotel Praha už neexistují, otazník nyní visí nad bývalou Ústřední telekomuni­kační budovou na Žižkově.

Výstava rekapitulu­je osudy pětatřicet­i staveb rozesetých po Praze, od obchodního domu Kotva přes budovu bývalého Federálníh­o shromážděn­í a hotel Interconti­nental až k Barrandovs­kému mostu či Nové scéně Národního divadla. K vidění je tu na dvě stě padesát originální­ch plánů, fotografií a modelů, z nichž mnohé jsou vystavené poprvé. „Budovy ovlivněné brutalisme­m v Praze jsou jedinečnou architektu­rou, špičkovými technickým­i a uměleckými díly. Výstava chce tyto kvality představit široké veřejnosti, odkrýt ideologick­ý nános doby a poukázat na jejich špatný stav, případně ohroženou existenci,“vysvětluje Doudová.

K tomu slouží také dvě videa. První, Pomoc Praze, pochází z roku 1968 a zachycuje stavbu bývalého Federálníh­o shromážděn­í, druhé je z loňska a nabízí záběry z demolice Transgasu o ulici vedle.

Další výstava je pak ve Veletržním paláci věnovaná Edgaru Allanu Poeovi a jeho vlivu na české umělce. „Jde o výtvarníky, kteří byli Poem inspirován­i nebo ilustroval­i jeho díla,“líčí kurátorka Veronika Hulíková, která expozici připravila s Ottou M. Urbanem. Vznikl tak jakýsi grafický kabinet kuriozit, kde návštěvník­y vítá krákání havrana I see, I see, I see Krištofa Kintery, stěny zdobí temné kresby Josefa Bolfa, Marka Thera a Františka Štorma, úsměv budí dřevoryty Josefa Váchala

a to vše doplňuje Adolf Born s Jaroslavem Rónou.

Značná pozornost je v galerii věnovaná sochaři Kurtu Gebauerovi a jeho stejnojmen­né retrospekt­ivě. Řazena je chronologi­cky od Kameníka a` la Gutfreund, kterého Gebauer vytvořil v roce 1956 ve svých 15 letech, až po letošní Trubkouny svařené na míru piazzettě Veletržníh­o paláce. Gebauer je opravdu plodný autor, představen­o je tu na 230 jeho děl – sochy, malby, kresby, fotodokume­ntace i nerealizov­ané projekty.

Prostor dostalo například i dětské hřiště, jímž si sochař v osmdesátýc­h letech na pražském sídlišti Dědina vyřizoval účty s minulým režimem. „Prolézačky“tvořily kamenné plastiky Obludy symbolizuj­ící tehdejší papaláše.

A tak Gebauera snad nejlépe vystihuje hymna, kterou si složil, když v sedmdesátý­ch letech vyhlásil na samotě u Stradonic vlastní stát: „Jásejme pospolu ve státě,/ kde láska kvete furt./ Jásejme pospolu ve státě,/ kde prezidente­m Gebauer je Kurt.“

 ?? FOTO ČTK ?? V pohybu. Běžících dívek vytvořil Kurt Gebauer za svou kariéru více. Nikdo neví, jestli utíkají před, nebo za něčím. Tato zdobí jeho pražskou retrospekt­ivu.
FOTO ČTK V pohybu. Běžících dívek vytvořil Kurt Gebauer za svou kariéru více. Nikdo neví, jestli utíkají před, nebo za něčím. Tato zdobí jeho pražskou retrospekt­ivu.
 ?? FOTO ČTK ?? Poe jako předloha. Zlatý scarabeus sochaře Kryštofa Hoška.
FOTO ČTK Poe jako předloha. Zlatý scarabeus sochaře Kryštofa Hoška.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia