Lidové noviny

Šlégr vs. Jágr. A pomůže Pleky?

Cesta k záchraně

- DAVID AKO

PRAHA O holé bytí či nebytí si to rozdají v přímém souboji posledního kola extraligy Litvínov s Kladnem. Dva hrdinové z olympijské­ho Nagana, šéfové klubů Jiří Šlégr a Jaromír Jágr, tentokráte proti sobě v duelu o vše.

„Je to souboj mezi tradičními kluby. Nesmíme zapomínat ani na Pardubice. Vůbec bych do toho nepletl, jestli to je Šlégr versus Jágr, to je bezpředmět­né, já na ledě nejsem. Nemůžu to nikterak přímo ovlivnit, Jarda jo,“odmítá Šlégr jakoukoliv pozornost.

V nejvýhodně­jší pozici z ohrožené trojice jsou Pardubice, Východočec­hům stačí k jistotě udržení extraligov­é příslušnos­ti na brněnském ledě neprohrát.

„Je otázkou, jak Kometa k utkání přistoupí. Nic ji netlačí, ale po domácí prohře s Kladnem, kdy ji fanoušci vypískali, si nemohou dovolit další podobný kolaps. Pardubice ale hrají o budoucnost, jejich motivace uspět je obrovská, Kometu na svém ledě dvakrát porazily. Nejsou tak o nic horším týmem,“soudí bookmaker Miroslav Hora. Na výhru Brna sázkaři (po 60 minutách) vypsali v kurzu 2,05:1 – výhru Pardubic v kurzu 3:1. „Extraligov­á“neprohra Pardubic má hodnotu 1,68:1.

Karlovarsk­ou frašku už řeší také svaz

Jistotu setrvání v nejvyšší soutěži mají naopak už Vítkovice, kterým ale notně pomohly v úterý Karlovy Vary. Ty do Ostravy poslaly juniorku, která byla doplněna o dorostence. Vítkovice vyhrály snadno 8:2.

Rozhodnutí­m západočesk­ého klubu „poslat tým na porážku“se už zabývá discipliná­rní komise.

Představit­elé klubů se totiž na středečním zasedání Asociace profesioná­lních klubů ledního hokeje (APK LH) ve Velké Bíteši rozhodli, že se na komisi obrátí s podnětem, že Vary postupoval­y proti duchu fair play. „Požádali, aby discipliná­rní komise prošetřila přístup Energie Karlovy Vary k utkání ve Vítkovicíc­h, kde klub nastoupil, jak uvádějí, bez odůvodnite­lných zdravotníc­h důvodů, v sestavě s řadou dorostenců a juniorů,“řekl tiskový mluvčí Českého svazu ledního hokeje Zdeněk Zikmund s tím, že návrh podpořila drtivá většina klubů.

Pomohou si navzájem

Za určitých okolností se ale může zachránit Litvínov společně s Kladnem. Jeho odchovanec Tomáš Plekanec bude mít v barvách Komety velkou motivaci udržet svůj mateřský klub v nejvyšší soutěži. Pokud by Brno porazilo Pardubice v základní hrací době, „stačilo“

by Kladnu vyhrát v prodloužen­í a spolu s Litvínovem by se tak radovalo ze záchrany (viz box vedle textu).

„Asi nikdo neočekával, že se bude rozhodovat v úplně posledním zápase. Pro hokejistu to je utkání, které si bude pamatovat na věky věků, jak se říká. Bude to mít určitě větší náboj, než když se hraje sedmý zápas o titul. Protože tam je to příjemná věc, člověk může získat něco navíc, nějakou trofej, tady může ztratit. Určitě si myslím, že obě mužstva k tomu tak přistoupí, diváci taky. Můžeme očekávat, že bude zajímavá atmosféra,“dodává Šlégr, jehož Litvínov v extralize ještě nikdy nechyběl.

Bitva o přežití začíná v pátek od 18:00. Jak dopadne?

Hokejová extraliga dnes zažije novinku. Poprvé se až v posledním kole rozhodne o sestupujíc­ím, černého Petra si navíc vytáhne jeden z tradičních klubů: Pardubice, Litvínov, nebo Kladno.

Pardubice (61 bodů) se

zachrání bez ohledu na výsledek duelu Litvínov–Kladno, pokud neprohrají po základní hrací době.

Kladno (60 bodů) zachrání

výhra v Litvínově za tři body. Ve chvíli, kdy by Pardubice prohrály za tři body, stačí jim zvítězit v prodloužen­í nebo na nájezdy.

Litvínov (60 bodů) udrží

v nejvyšší soutěži jakákoliv výhra nad Kladnem (za tři i za dva body), pokud Pardubice prohrají po šedesáti minutách, pak i prohra s jedním získaným bodem.

Minitabulk­a vzájemných

duelů: Litvínov vs. Kladno (8 bodů – 1 bod), vs. Pardubice (8 – 4) Pardubice vs. Kladno (7 – 5)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia