Lidové noviny

Bronz Davidové bez radosti tribun

Světový pohár v Novém Městě na Moravě

- MICHAL KOUBEK NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ

Hned první závod Světového poháru na Vysočině přinesl českému biatlonu medaili. Markéta Davidová doběhla ve sprintu na 7,5 kilometru třetí a vybojovala v této disciplíně letos už třetí bronz. Tentokrát jej však neměla s kým slavit, závod se kvůli obavám ze šíření koronaviru uskutečnil před prázdnými tribunami.

Sympatický potlesk pořadatelů a dobrovolní­ků při květinovém ceremoniál­u zdaleka nemohl nahradit bouřlivou atmosféru zaplněných tribun. Ale medaile je medaile! Markéta Davidová dosáhla v domácím areálu na skvělý výsledek, a to i navzdory jednomu trestnému kolu.

Počáteční chyba na střelnici českou biatlonist­ku nerozhodil­a. Sice minula hned první terč, v dalším pokračován­í závodu však byla bezchybná. A co je důležité – byla také velmi rychlá! S puškou i na trati.

Ze druhé desítky průběžného pořadí, kde po první položce figurovala, se díky čisté stojce vyhoupla na medailové pozice. V cíli dokonce chvíli držela stříbro, než se před ni dostala Francouzka Anais Bescondová.

Žádná další soupeřka už ale rychlejší nebyla.

Mladá Češka tak potřetí v sezoně bere ve sprintu bronzovou medaili. Ze všech českých reprezenta­ntů je letos nejúspěšně­jší.

„Letos mám nějakou bronzovou sezonu. Jsem samozřejmě ráda, že to jsou medaile. Ale jo, myslím si, že to bylo boží, a o to víc mě mrzí, že to je před prázdnými tribunami,“vyprávěla po závodě s odstupem 1,5 metrů od novinářů.

Z vítězství se radovala Denise

Herrmanová. Němka startovala do závodu jako třetí v pořadí a předvedla suverénní výkon. Nejrychlej­ší běh podpořila bezchybnou střelbou a laťku v cíli nastavila velmi vysoko. Nejvýše, žádná soupeřka už se jí ani nepřiblíži­la.

Základem úspěchu bylo vyrovnat se s náročnými podmínkami na střelnici. Silný vítr dělal biatlonist­kám problémy.

Tiril Eckhoffová z Norska doběhla se dvěma chybami pátá, hvězdná Italka Dorothea Wiererová skončila se třemi chybami dokonce až ve třetí desítce.

Až na 39. pozici se umístila druhá nejlepší Češka Lucie Charvátová, která absolvoval­a tři trestná kola. „Takový průměrný výsledek,“hodnotila smířlivě v cíli bronzová medailistk­a v této disciplíně na nedávno skončeném mistrovstv­í světa.

Ještě hůře dopadla Eva Kristejn Puskarčíko­vá, která ztratila naději na dobré umístění hned na první položce.

„První dvě rány mi nevystřeli­ly. Bohužel mě to strašně zdrželo, pak jsem dobíjela. Kromě těch dvou chyb, které jsem na střelnici špatně nechala, jsem tam manipulací vlastně nechala i tu třetí,“litovala 57. biatlonist­ka závodu. Sedm míst před Jessikou Jislovou.

Včera, ženy - sprint (7,5 km): ■

1. Herrmannov­á (Něm.) 18:51,0 (0 trest. okruhů), 2. Bescondová (Fr.) -27,2 (0), 3. DAVIDOVÁ -49,7 (1), 4. Ederová (Fin.) -59,0 (1), 5. Eckhoffová (Nor.) -1:11,1 (2), 6. H. Öbergová (Švéd.) -1:11,7 (1), 7. Vittozziov­á (It.) -1:13,7 (2),

8. E. Öbergová (Švéd.) -1:22,4 (0), 9. Hojniszová-Staregová (Pol.) -1:24,4 (2), 10. Braisazová (Fr.) -1:24,6 (3), ...39. CHARVÁTOVÁ -2:15,7 (3), 57. KRISTEJN PUSKARČÍKO­VÁ -2:45,8 (2), 64. JISLOVÁ -2:59,1 (3).

Dnes je na programu sprint mužů ■ na 10 km, startuje se v 17.30, online přenos můžete sledovat opět na

www.lidovky.cz/sport.

 ?? FOTO MAFRA – PETR LEMBERK ?? Vlajky v hledišti stadionu v biatlonové­m areálu v Novém Městě na Moravě nechyběly, fanoušci ale ano. Z obav vlády ze šíření koronaviru.
FOTO MAFRA – PETR LEMBERK Vlajky v hledišti stadionu v biatlonové­m areálu v Novém Městě na Moravě nechyběly, fanoušci ale ano. Z obav vlády ze šíření koronaviru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia