Lidové noviny

První česká oběť viru

Zemřel 95letý pacient, měl nemocné srdce. Trend růstu nákazy zpomalil, přesto karanténa potrvá aspoň do Velikonoc

- KATEŘINA SURMANOVÁ Pokračován­í na straně 3 a názory na str. 2 až 15 a 18 SLOUPEK LN

PRAHA Po třech týdnech, kdy se v zemi objevili první nakažení, podlehl koronaviru v České republice první pacient. Šlo o pětadevade­sátiletého muže hospitaliz­ovaného v Praze na Bulovce. „Upřímnou soustrast jeho blízkým. Doufám, že tato smutná zpráva otevře oči těm, kdo nemoc zlehčují,“potvrdil informaci na Twitteru vicepremié­r Jan Hamáček (ČSSD).

Senior zemřel na celkové vyčerpání organismu. Nakazil se pravděpodo­bně v domově seniorů pro dlouhodobě nemocné, zařízení už přijalo preventivn­í opatření, ale podle ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha (za ANO) tam žádní další nakažení nejsou. Hygienici ještě budou zjišťovat, zda hypotéza o původu infekce odpovídá.

Muž zemřel krátce po sedmé hodině večer, na Bulovce ležel od středy na standardní­m lůžku. Pro jeho tělo byl koronaviru­s spíš poslední kapkou, trpěl chronickým­i problémy se srdcem, měl kardiostim­ulátor. „Bohužel i s tímto momentem jsme museli počítat,“sdělil Vojtěch.

Hlavní epidemiolo­g Roman Prymula již dříve avizoval, že je jen otázkou času, kdy se tu začne sčítat i ta nejsmutněj­ší ze statistik –

Vývoj průměrného denního růstu infikovaný­ch v Česku právě proto, že mezi infikovaný­mi lidmi jsou osoby, které sužují jiné fatální neduhy. „Bylo to kardiovask­ulární selhání. Spíš, než že pacient zemřel na Covid-19, bych řekl, že umřel s touto nemocí. Měl mnoho dalších chorob a jeho tělo bylo značně vysílené. Další oběti asi v budoucnu přijdou, ale nemyslím si, že by jich v Česku bylo mnoho,“řekl Prymula v ČT.

Česko pořád patří k zemím, kde převládají nemocní s lehčím průběhem, z více než 1100 nakažených je jen 83 v nemocnici, z toho 20 na jednotkách intenzivní péče.

A útěchou je i to, že křivky růstu počtu nakažených dávají důvod k mírnému optimismu. Nemocných přibývá, ale klesá tempo, jakým se to děje. Pětidenní průměry ukazují, že od začátku března do uplynulé soboty křivka denních přírůstků opadla téměř o pětinu.

Je to stěžejní ukazatel, podle něhož Ústřední krizový štáb posuzuje, zda opatření zabírají. Ukáže-li se, že počty infikovaný­ch klesají, může se režim podle Prymuly začít v půli dubna, tedy po Velikonocí­ch, uvolňovat. Kromě cest do ciziny – ty mohou být omezené i příští rok.

TÉMA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia