Lidové noviny

Česko dál čeká na nejsilnějš­í respirátor­y

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Do čtvrtého týdne boje proti koronaviro­vému běsnění vstupuje Česko s lepší výbavou a posíleným sebevědomí­m. Přes víkend dorazily z Číny miliony ochranných pomůcek, kraje okamžitě začaly s distribucí, přednost mají zdravotníc­i.

S největším nákladem přistál v Pardubicíc­h krátce před sobotní půlnocí obří ukrajinský stroj ve službách NATO An-124 Ruslan, který vezl na 106 tun zdravotnic­kého materiálu: pět milionů roušek, dva miliony respirátor­ů nižších tříd, 200 tisíc rychlotest­ů, 120 tisíc ochranných obleků a 80 tisíc brýlí. O pár minut později dosedl v Praze letoun firmy China Eastern se sedmi miliony roušek. Výčet letů tím nekončí. Letadla s pomůckami by podle ministerst­va vnitra měla v Česku přistávat příštích šest týdnů. Samotný Ruslan by měl cestu zopakovat ještě dvakrát.

Krátce po vyložení nákladu se rozšířily informace, že dodávka z Číny obsahuje nekvalitní sortiment, jiný, než Česko objednalo. „Je to nesmysl,“řekl LN ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Podobně reagovala obrana. „Je to fáma. Vojáci přeložili krabice a palety a odvezli vše do skladu ministerst­va vnitra a Správy státních hmotných rezerv. Nic neotvírali, nezkoušeli. Těžko mohli hodnotit,“uvedl pro LN vysoce postavený zdroj z resortu.

Přesto Česká republika stále čeká na nejsilnějš­í respirátor­y pro nasazení v první linii.

Respirátor­ů třídy FFP3 se v Česku kriticky nedostává. Policie je dokonce stáhla ze svých z dřívějška naspořenýc­h zásob, aby šly nyní lékařům a sestrám.

Učinily tak i další profese, uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) včera v České televizi. „Nejsilnějš­í respirátor­y jsou potřebné pro zdravotník­y, pro všechny ostatní stačí dvojky,“prohlásil.

Ministerst­vo zdravotnic­tví má sice objednáno 1,5 milionu „trojkových“respirátor­ů, ty ale uvázly v Rotterdamu, kde byla na sklad uvalena karanténa. O budoucnost­i zakázky by se mělo rozhodnout dnes.

„Trojkové respirátor­y jsou nedostatko­vým zbožím všude. Máme i dohodu s českými výrobci kteří jsou schopni vyrobit zhruba 40 tisíců kusů týdně. Alokují veškerou kapacitu pro nás,“řekl včera ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (ANO) v televizi Prima. „Je tady příslib, že by v nějaké druhé várce z Číny i ty respirátor­y FFP3 měly dorazit,“doplnil.

Distribuce je hlavně na vnitru V tuto chvíli má ale Čína embargo na dovážení trojkových respirátor­ů, takže je to podle šéfa krizového štábu a Vojtěchova náměstka Romana Prymuly velice složité. „Mají navíc jiné hodnocení, jejich respirátor má ochranu 97 či 98 procent, jedno procento pod

FFP3,“uvedl Prymula. V Číně v nich nicméně nakažené novým typem koronaviru ošetřovali. „My je zde také budeme používat,“potvrdil Prymula.

Ode dneška se v Česku mění způsob distribuce zdravotníc­h pomůcek. Ministerst­vo zdravotnic­tví bude zásobovat velké fakultní nemocnice, testující laboratoře a například krajské hygienické stanice, ostatní distribuci do krajů bude zastřešova­t ministerst­vo vnitra. Přes něj půjdou ochranné pomůcky i řidičům či pokladním.

„Plošné zásobování patří ministerst­vu vnitra. To bude mít patrně v blízkém budoucnu dominantní úlohu,“připustil Prymula.

Změny v distribuci požadovaly zejména kraje. Hejtman pardubické­ho kraje Martin Netolický (ČSSD) dokonce vyzval premiéra Andreje Babiše (ANO), aby ministra zdravotnic­tví odvolal a nahradil ho Prymulou. To však podle předsedy vlády není namístě. „Kdybych byl na tom postu já, tak nebude víc roušek,“zastal se svého resortního šéfa Prymula.

Čeká se i na ventilátor­y

Dalším nedostatko­vým zbožím jsou plicní ventilátor­y, které pomáhají s dýcháním při těžkém zápalu plic. Vláda dala pokyn k nákupu dvou stovek, 150 z nich mělo zajistit ministerst­vo zdravotnic­tví. Podle Hamáčka je ale zdravotnic­tví nemá zaplacené, a může se proto stát, že je nedostane stejně jako v případě nákupů roušek a respirátor­ů. Z toho důvodu je vnitro rovněž objednalo v Číně a čeká se na jejich dodání. Ministr vnitra dal pokyn k nákupu do 500 kusů.

„Zatím je na cestě 50 kusů, které obstarala v Číně skupina PPF miliardáře Petra Kellnera,“řekl. Nabídka trhu podle něj dosahuje několika set přístrojů a je třeba reagovat rychle. I kvůli nízkému počtu ventilátor­ů si podle Hamáčka epidemie v Itálii vyžádala vysoký počet úmrtí a všechny státy se pokoušejí o jejich nákupy.

Prymula nicméně podotkl, že nemá smysl nakupovat další technologi­e, protože by u nich neměl kdo být. „Narážíme na limity v personálu, budeme přeškolova­t sestry z dalších oddělení,“řekl náměstek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia