Lidové noviny

Havlíček: Věřitelé musejí posečkat

Vicepremié­r v rozhovoru po LN vyzval k celonárodn­ímu moratoriu na splácení závazků

- MIROSLAV PETR

PRAHA Záchrana ekonomiky se postupně stane kromě zachování zdraví klíčovým tématem koronaviro­vé krize. A vyjít vstříc postiženým podnikatel­ům a firmám musí nejen stát, který slibuje dotace, podpory či odpuštění plateb.

Podle místopředs­edy vlády pro ekonomiku a šéfa resortů dopravy a průmyslu Karla Havlíčka by mělo v podstatě celé Česko udělat národní koronaviro­vý „stand still“. Tedy moratorium či „zamrznutí“ plateb požadovaný­ch po firmách nejrůznějš­ími subjekty. „Všichni musejí posečkat. Firmy jsou v situaci, že mají nulové tržby, a tím pádem stojí. Ale musejí se zastavit i ti, kteří po nich něco žádají. Jejich věřitelé. Banky, dodavatelé služeb, zboží, energií a tak dále,“uvedl Havlíček pro LN.

Stát spouští další a další finanční opatření a programy na pomoc postiženým firmám. Rozjede i dotace mezd u zaměstnava­telů, kteří by jinak museli propouštět – kurzarbeit. Tento týden vláda oznámí plán bankovních garancí pro malé a větší firmy.

Ministerst­vo financí už upustilo minimálně na tři měsíce od sankcí kvůli nepodaným daňovým přiznáním a platbám daně. Připravuje také odklad platby daně z nabytí nemovitost­i. Stát chystá i rozšíření programu bezúročnýc­h půjček, které by měly být dostupnějš­í i pro nejohrožen­ější skupinu milionu živnostník­ů a malých podnikatel­ů.

Za prioritu ale teď označují profesní sdružení právě kurzarbeit a odpuštění odvodů – záloh na sociální a zdravotní pojištění, které kvůli propadu příjmů často až na nulu likviduje mnoho podnikatel­ů. Vláda chce dnes oznámit, jaká opatření stran odvodů navrhne.

„Odklad by problém jen odsunul. Jedinou spásou v našem oboru je úplné odpuštění pro nejbližší měsíce,“říká Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací. Tento obor přijde vlivem omezení a uzavření podniků o desítky miliard tržeb. Další obrovské ztráty způsobí zastavení výroby všech tří automobile­k u nás a navázaných stovek dodavatelů. Šéf Hospodářsk­é komory Vladimír Dlouhý má za důležité, aby úleva platila nejen pro podnikajíc­í fyzické osoby. „Dnes už se problém přesouvá i ke středně větším podnikům,“uvedl pro ČT.

Ministryně financí Alena Schillerov­á oznámila, že vlivem koronaviru navýší letošní schodek státního rozpočtu pětkrát – ze 40 na 200 miliard korun. Část ekonomů a politiků však soudí, že rozpočtová díra může být větší. Celý ROZHOVOR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia