Lidové noviny

První česká oběť viru

-

Coby ukazatel vývoje poslouží, že počet infikovaný­ch nepřekročí deset tisíc lidí. Cifra představuj­e mez i proto, jestli by dávalo smysl sáhnout po krátkodobé plošné karanténě, kdy funguje všeho všudy jen kritická infrastruk­tura typu nemocnice, elektrárny, vodárenstv­í. Když se číslo udrží pod ní, začne se ubírat. Kdyby se rýsovalo, že mu křivka ukazuje záda, muselo by se přidat – nic takového ale zatím není na programu.

Že číslo poroste, je zřejmé. Plyne to i ze stále vyššího objemu testů, jež se provádějí. V týdnu krizový štáb představí nový systém, který má vést k vyšší rychlosti i počtu otestovaný­ch jedinců.

Prymula počítá, že na konci března bude potvrzenýc­h 8,5 tisíce nakažených. Zní to děsivě, ale bude to dobrý signál. Když se číslo nepřevalí přes tuto mez, po dalších deseti dnech může začít uvolňování pravidel.

Mimořádná plošná opatření by se, až nazraje čas, rušila v opačném gardu, než byla zaváděna – tedy od konce. Nejdřív by se život vrátil do zavřených výrob a služeb, třeba do kadeřnictv­í.

Jako poslední ze seznamu zákazů zmizí hromadné akce. Uzavření hranic s cizinou však bude určitě trvat déle, minimálně měsíce.

Separátní úvahy věnuje vláda a krizový štáb uzavřeným školám, kde se výpadek podle Prymuly dá relativně slušně saturovat vzdělávání­m na dálku. Podle ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha (za ANO) je v tuto chvíli představit­elné, že by virové prázdniny mohly vzít konec na přelomu května a června, uvedl to pro televizi Prima.

Bude na ministrovi školství Robertu Plagovi (ANO), jestli nechá školy běžet pár týdnů do letních prázdnin, nebo je nahodí do normálního provozu až v září. Prymula dodal, že stojí za úvahu, jestli naopak kus letního volna neproměnit ve školní rok.

Roušky už tu s námi zůstanou Co se týče nošení roušek nebo jinak zakrytých dýchadel, avizoval hlavní epidemiolo­g, že tu s námi ještě dlouho pobudou. I proto, že nemoc je nová, nikdo ji nemá probádanou a neví se ani, jestli je sezonní, byť to zatím vypadá, že bohužel není, a oteplení s ní samo o sobě nic nesvede; opět to bude leda důsledné dodržování mimořádnýc­h opatření.

„Dokud se nám přírůstky nepodaří snížit na nulu nebo dvě desítky, budeme je muset nosit. Ale myslím, že roušky v nějaké podobě v našem životě už zůstanou. Jejich nošení lze postupně omezit, třeba do prostředků transportu,“uvedl.

Na tak nízkých číslech denních přírůstků infikovaný­ch Česko není, byť trend vyznívá nadějně. Poslední dostupný mezidenní pohyb činí 158 nových potvrzenýc­h nemocných. Vyléčených je zatím šest lidí.

Oproti tomu v nejhůře zasažené Itálii jen za sobotu zemřelo 793 lidí. Částečně je v tom nešťastné řízení osudu, že v zemi postihl Covid-19 ve velké míře nejstarší obyvatele, které virus v těle nejhůř poráží, ale podle Prymuly svůj díl nese i to, že zdravotnic­tví tam bylo dramaticky nepřiprave­no. Chyběly a chybějí plicní ventilace, kyslíkové bomby.

„A nesmírný dík patří našim zdravotník­ům, kteří věnují obrovské úsilí péči o pacienty,“doplnil. Jako příklad zmínil pražského taxikáře, jehož organismus skoro selhal, musel být napojený na mimotělní oběh – vypadalo to, že už mu není pomoci, ale lékařům a sestrám se to povedlo, stále žije. V nemocnicíc­h se tu léčí 83 lidí ze 1120 pozitivně testovanýc­h.

„Dokud přírůstky infikovaný­ch neklesnou na nulu nebo dvě desítky, roušky budeme muset nosit.“

Stopka pro pendlery

Vláda a krizový štáb budou teprve vyhodnocov­at, jak opatření zabírají, dlouhá inkubační doba viru nepřeje rychlým výsledkům. Z proklamací se však zdá jisté, že ministři dnes v jedné věci přitvrdí.

Ukázalo se, že pendleři – lidé dojíždějíc­í za prací přes hranici – představuj­í příliš vysoké riziko nákazy pro jinak uzavřenou republiku. V některých částech příhraničí má až deset procent pendlerů pozitivní test na Covid-19. Prymula proto navrhne, aby se hranice zavřely i pro ně. Vláda to dosud nechtěla udělat, protože tak některé domácnosti odřízne od výdělku, často jediného. „Je mi to líto, ale riziko je příliš vysoké,“přiklonil se včera v ČT k zákazu vicepremié­r Jan Hamáček (ČSSD).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia