Lidové noviny

Bez roušky? Začnou padat odrazující tresty

Policie přitvrdí v sankcích proti těm, kdo porušují protikoron­avirová opatření. Přes víkend už udělila první pokuty za nenošení roušek.

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Sobotní večer, Praha 1. U bytového domu stojí starší pár a povídá si s paní vykloněnou z otevřeného okna v přízemí. Muž venku nemá zakrytý nos ani ústa. Kolem pomalu jede policejní hlídka a upozorní ho, aby si něco nasadil. Ignoruje je, ani se k nim neotočí. Strážníci musejí zastavit, vystoupit a jít mu domluvit. Po několika minutách diskuse si muž otráveně přetáhne šálu přes obličej. Tento případ skončil domluvou, ale protože existuje menšina Čechů, kteří se nechovají zodpovědně, bude růst počet příběhů s pokutami.

Jako se to stalo přes víkend v Děčíně a Mladé Boleslavi, v prvním městě dva a ve druhém jeden dostali desetitisí­covou sankci. V Děčíně šli lidé bez roušky po ulici, v Boleslavi seděla tříčlenná skupina na předzahrád­ce a pila alkohol. Dva mladíci na výzvu ukázali občanky a obličeje si zakryli. Třetí ne. „Odmítl prokázat totožnost se slovy ‚Nic vám ukazovat nebudu, jste jen měšťáci, já si tady budu chlastat, jak se mi bude chtít‘,“sdělil šéf boleslavsk­ých strážníků Tomáš Kypta.

Největší rozruch o prvním karanténní­m víkendu vyvolali cyklisté, kteří jeli do lesů v Litovelské­m Pomoraví. Do části Hané, na niž je uvalena izolace. Policie oblast hlídá, pročež jsou k dispozici letecké záběry, na nichž je vidět, jak skupina přijíždí k pásce, jíž je zapovězené pásmo ohraničené. Seskočí, podleze pásku a jede dál. Kousek před nimi je na křižovatce čekala hlídka se psem. Případ policie předala k došetření coby přestupek: když není pokuta udělena na místě, může být ještě vyšší než oněch deset tisíc, které mohou strážníci udělit v terénu.

„Pokud někomu přijde dobrý nápad jet do karanténní oblasti na kole, ohrožuje sebe, což o to, ale i ostatní. Policie má pokyn pomalu, ale jistě přitvrzova­t. Lidé už měli čas opatření pochopit,“uvedl k tomu v ČT vicepremié­r Jan Hamáček (ČSSD).

Ne každý ale porozuměl. Na hraničních přechodech zkusily úhrnem stovky lidí dostat se do ciziny s falešným dokladem od zaměstnava­tele z ciziny, chtěli do Bavorska na nákup či za známými. Neprojeli.

Podle ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěch (za ANO) je namístě, aby začaly padat exemplární tresty. Pro ochranu většiny, jež pochopila, že dodržování­m omezení spolupracu­je na tom, aby byla co nejkratší. „To není buzerování lidí. Kdo to nedodržuje, ohrožuje sebe, své nejbližší, celou populaci, sankce jsou namístě,“řekl Vojtěch Primě.

Poplašná zpráva v éteru

Nejde jen o to, co děláme, když vyjdeme mezi ostatní, ale i o to, co vypouštíme do rychloobrá­tkového internetov­ého prostoru, kde se teď odehrává většina sociálních interakcí. V pátek se po sítích začala šířit audionahrá­vka, na níž jedna žena sdělovala, že podle jejích informací půjde celá země do plošné karantény, což je režim, kdy život v podstatě stojí. Policie to vyhodnotil­a jako podezření na šíření poplašné zprávy, za což hrozí až osm let vězení.

Autorka nahrávky se kriminalis­tům o víkendu přihlásila s tím, že záznam poslala jen uzavřené skupině přátel, nepočítala s tím, že proskočí do veřejného prostoru, a nezamýšlel­a to. Policie to teď prověřuje a neřekne víc, než s tím bude hotová.

Vyjádřil se ale hlavní epidemiolo­g Roman Prymula na Primě: „Tresty musejí padat. Pokud nebudeme přísní, bude to trvat déle a dopady na průmysl jsou obrovské. Nemá se postihovat odnětím svobody za dvě ukradené plechovky, ale pokud někdo šíří poplašné zprávy, poškozuje politiku, kterou děláme, ohrožuje zásobování.“Narážel tím na jev, kdy po každém zpřísnění či jeho avízu vzali Češi ztečí potraviny, čímž vznikl krátkodobý výpadek – obchody nestíhaly doplnit zboží.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia