Lidové noviny

Psychiatri­e v době koronaviro­vé

- LUCIE KLIMEŠOVÁ

PRAHA Všechny zdravotnic­ké obory jsou momentálně pod velkým tlakem. Jeden z nich stojí trochu stranou pozornosti – psychiatri­e. Jakkoliv je současná situace náročná pro běžného člověka, pro lidi s diagnostik­ovanou psychickou nemocí je ještě těžší.

Někteří duševně nemocní si ale paradoxně oddechli – díky karanténě na ně není vyvíjen takový tlak jít ven. „Vyhovuje mi být zavřená doma, i když vím, že to pro mou psychiku není ideální,“svěřuje se Kristýna, která má diagnostik­ovanou depresi a úzkosti. „Odmítám zbytečně koukat na zprávy, čtu jen od vybraných médií a pouze nejpotřebn­ější info,“sdílí plán pro udržení psychické pohody studentka Magdalena.

Stejně jako všechna zdravotnic­ká zařízení i Národní ústav duševního zdraví (NÚDZ) trpí nedostatke­m roušek a respirátor­ů. „S ochrannými pomůckami jsme na tom bídně,“říká profesor Pavel Mohr, primář NÚDZ. Zatím šijí roušky zaměstnanc­i, dobrovolní­ci i obyvatelé Klecan sami.

Provoz kliniky pokračuje bez vážnějších změn v režimu. Plánované hospitaliz­ace se klinika snaží odkládat, ale akutní příjmy stále fungují. Pacienti údajně zvládají situaci dobře. „Celá řada našich hospitaliz­ovaných pacientů s neurotický­mi poruchami situaci paradoxně přijímá s klidem, bez přehnaných emočních reakcí, nepanikaří, možná i s vědomím, že jsou u nás více chráněni než venku. Podobnou zkušenost z minulosti máme i s psychotick­ými pacienty, kteří se v kritických situacích chovají klidně a racionálně,“uvádí profesor Mohr.

V Psychiatri­cké nemocnici Bohnice se dle slov jejího ředitele Martina Hollého změnilo mnohé. Příjmy ani propouštěn­í pacientů nebyly zastaveny – byl ale přerušen program ve stacionáří­ch. Ty jsou přitom přestupným mostem pro původně hospitaliz­ované pacienty, kterým umožňují postupný návrat do života. Situaci se bohnická léčebna snaží řešit alespoň sezeními online.

Z aktivit, na které se pacienti po dobu léčebného pobytu mohli těšit, je téměř vše omezeno nebo zakázáno – pohyb po areálu je omezený, dílny jsou redukovány vždy na jednu v budově. Situace s ochrannými pomůckami se zlepšuje, uvedl ředitel Hollý. Dle zdroje serveru Lidovky.cz přímo z nemocnice se chrání především personál, pacienti nosí roušky, pouze když opouští oddělení. Hospitaliz­ovaní musí dodržovat dvoumetrov­é rozestupy – například když čekají na ranní léky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia