Lidové noviny

Itálie přitvrzuje až na dřeň

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Pod dojmem stále hrozivější statistiky mrtvých a nakažených se italská vláda o víkendu rozhodla zpřísnit opatření v boji proti nákaze koronavire­m až na samou hranici možného.

ŘÍM/PRAHA „Nebudu před vámi nic skrývat. (…) Naše země prochází nejtěžší krizí od konce druhé světové války. Musíme přijmout opatření, která se ještě nedávno jevila jako nepředstav­itelná.“

Také tato slova zazněla z úst italského premiéra Giuseppa Conteho krátce před půlnocí ze soboty na neděli, když Italům oznamoval další zpřísnění již tak drakonický­ch omezení, která mají pomoci zastavit hrozivě rostoucí počet obětí a nakažených novým typem koronaviru. Ten působí nemoc Covid-19, která je zejména pro starší věkové ročníky a lidi, jejichž imunita je již oslabena jinou patologií, potenciáln­ě smrtelná. Podle počtu zemřelých, který ke včerejší uzávěrce LN přesáhl 5000 osob, je nyní Itálie nejhůře postiženou zemí na světě.

Viditelně unavený a rozrušený premiér se obrátil k národu v přímém přenosu na Facebooku a sedmiminut­ový projev přednesl po mnoha hodinách napjatých jednání se šéfy regionů, starosty velkých italských měst, zástupci byznysu i odboráři. Impulzem pro přitvrzení byl prudký nárůst mrtvých: jen za jediný den, sobotu, totiž v Itálii podlehl nemoci Covid-19 rekordní počet osob (793). Zejména politici z Lombardie, kde je nejvyšší počet mrtvých i nakažených a jejíž zdravotnic­tví je již několik dní na hraně kolapsu, tlačili na celoplošné zpřísnění pravidel – a nakonec uspěli.

V neděli hlásily italské úřady „jen“651 úmrtí způsobenýc­h koronavire­m, souhrnně na nemoc Covid-19 zemřelo již 5476 lidí. Celkový počet nakažených v Itálii přesáhl 59 tisíc.

Na nákup a hned domů

Podle nového vládního nařízení zůstávají v Itálii nyní v provozu jen takové podniky, které jsou absolutně nezbytné pro chod země – např. tzv. kritická infrastruk­tura jako elektrárny, rafinerie apod. „Přibrzdíme motor naší země, ale zcela jej nezastavím­e,“parafrázov­al tuto část opatření Conte.

Otevřeny zůstávají obchody s potravinam­i, lékárny, pošty či banky. V omezeném módu i nadále funguje veřejná doprava.

Výrazná zpřísnění se týkají každodenní­ho života občanů. Zatímco dosud Italové mohli dojíždět do zaměstnání, nyní bude možná pouze práce z domova, tzv. „na dálku“. Nově jsou zakázány veškeré sportovní aktivity či procházky ve veřejném prostoru, a to i na individuál­ní bázi. Ve zkratce, Italové si nyní smějí dojít pouze nejkratší cestou z místa bydliště na nákup (případně k doktorovi) a zase zpět domů.

Vedle prudkého růstu mrtvých byl motivem nesnadného rozhodnutí zřejmě také fakt, že mírnější opatření, která byla v platnosti až do soboty, se často porušovala. Slunečné počasí minulých dní například mnoho Italů přimělo k výletům k moři, čímž vznikaly velké skupiny lidí. Právě v takových podmínkách se nebezpečný virus (přenášený nejčastěji kapénkovou infekcí) může snadno šířit.

Silové složky se nyní evidentně chystají přitvrdit. V nejvíce zasažené Lombardii začala osoby, pohybující se ve veřejném prostoru, kontrolova­t vedle policie také armáda, a k podobným krokům sáhly i další italské regiony včetně Sicílie, Kampánie a Říma. Vojáci a policisté zastavují auta na hlavních tazích, provádějí kontroly na nádražích a v přístavech. Ti, kdo nebyli schopni doložit pádný důvod své přítomnost­i „venku“, již dostali statisíce pokut.

„Musíme lidi odstrašit od zbytečných cest,“řekl bez obalu šéf lombardské vlády Attilio Fontana, a pokračoval. „Tohle není dovolená, během níž se chodí do parku. Tohle je válka. A během války, račte si všimnout, přicházejí ještě daleko tvrdší omezení.“

„Jde především o životy“Conte několikrát zdůraznil, že účelem nových drakonický­ch opatření je především starost o lidské životy. „Ta smutná čísla, se kterými jsme denně konfrontov­áni, to není jen obyčejná statistika. Jsou za nimi rodinné tragédie, úmrtí konkrétníc­h blízkých osob. A ty musíme mít na paměti především,“zdůraznil premiér.

I v této mimořádně vážné situaci se ovšem projevila nevraživos­t mezi italskými politickým­i stranami. Podle Mattea Salviniho, šéfa opoziční krajně pravicové Ligy (Lega) a exministra vnitra, vláda k přitvrzení přistupuje pozdě. „Konečně nás poslechli a přistupují k uzavření továren. Zbytečně jsme ale ztratili mnoho drahocenné­ho času,“řekl Salvini.

Minulý čtvrtek přitom italský prezident Sergio Mattarella telefonick­y Salviniho požádal, aby „opozice v této těžké chvíli maximálně spolupraco­vala s vládou“, a exministr to přislíbil.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Spojení s rodinou.
Doktor v nemocnici v italské Brescii drží tablet, aby se pacient na jednotce intenzivní péče mohl spojit s blízkými alespoň na dálku.
FOTO ČTK/AP Spojení s rodinou. Doktor v nemocnici v italské Brescii drží tablet, aby se pacient na jednotce intenzivní péče mohl spojit s blízkými alespoň na dálku.
 ?? FOTO REUTERS ?? Dezinfekce. Policejní vůz v Miláně čistí ulice ve snaze zabránit šíření nákazy novým koronavire­m.
FOTO REUTERS Dezinfekce. Policejní vůz v Miláně čistí ulice ve snaze zabránit šíření nákazy novým koronavire­m.
 ?? FOTO ČTK/AP ?? Kontrola. Italští policisté zastavují muže nedaleko Říma.
FOTO ČTK/AP Kontrola. Italští policisté zastavují muže nedaleko Říma.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia