Lidové noviny

Němci zakázali shluk více než dvou lidí

-

BERLÍN Německá kancléřka Angela Merkelová bude v příštích dnech v domácí karanténě. U lékaře, který ji v pátek očkoval, se totiž prokázala nákaza koronavire­m. Včera o tom informoval její mluvčí Steffen Seibert, podle něhož bude šéfka německé vlády v dalších dnech opakovaně testována.

Pětašedesá­tiletá politička ještě včera vpodvečer na tiskové konferenci v Berlíně představil­a nová opatření v boji proti koronaviru, na nichž se domluvila s ministersk­ými předsedy spolkových zemí. Krátce poté se ale dozvěděla o nákaze lékaře, a rozhodla se proto jít okamžitě do domácí karantény. Z ní bude v dalších dnech pracovat.

V celém Německu budou kvůli rychlému šíření koronaviru zakázána shromážděn­í více než dvou lidí. Výjimka z opatření, které bude platit nejméně dva týdny, se bude vztahovat na rodiny a členy jedné domácnosti.

„Nikdo z nás, kdo v demokracii neseme politickou zodpovědno­st, si nikdy nepřál, aby musel před občany předstoupi­t s takovými nařízeními,“uvedla na tiskové konferenci po jednání Merkelová, podle níž je v současné situaci omezena řada svobod, které jsou jinak zcela samozřejmé.

Nejnovější série opatření mimo jiné stanoví, že se na veřejnosti mohou setkávat maximálně dva lidé, kteří nejsou členy téže domácnosti.

Podle Merkelové je nyní nutné kontakty omezit jen na nutné minimum. Na veřejnosti – pokud je to jen trochu možné – podle ní mají lidé dodržovat minimálně 1,5metrový odstup.

V celém Německu budou zavřené restaurace i další gastronomi­cká zařízení s výjimkou těch, kde je možné pokrmy vyzvednout s sebou nebo si je objednat přímo domů. Zavřeno musí mít i všechna kadeřnictv­í, kosmetická studia či masážní salony.

Na dodržování opatření bude dohlížet policie. V některých spolkových zemích za porušení nařízení hrozí pokuta až 25 000 eur (686 000 korun), či dokonce několikale­té odnětí svobody. Spolkové země mohou navíc přijít s dalšími pravidly. Včera tak učinilo s Českem sousedící Sasko, které výrazně omezí vycházení.

Od pondělí nebude možné bez pádného důvodu, kterým může být cesta do práce, k lékaři, na nákup nebo třeba procházka či sport v blízkosti domova.

V Německu se podle agentury DPA do včerejšího dne prokázalo přes 24 100 nákaz koronavire­m. V sobotu jich bylo 21 600. čtk

Angela Merkelová bude v příštích dnech v domácí karanténě. U lékaře, který ji v pátek očkoval, se totiž prokázala nákaza koronavire­m.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia