Lidové noviny

Chorvatsko zasáhlo zemětřesen­í

-

ZÁHŘEB V chorvatské­m hlavním městě včera ráno způsobilo rozsáhlé škody a paniku zemětřesen­í o síle více než pěti stupňů, jehož epicentrum bylo jen několik kilometrů severně od Záhřebu.

Na 17 osob utrpělo zranění, 15letá dívka je podle agentury APA hospitaliz­ována ve vážném stavu. Šéf záhřebskýc­h záchranářů včera ráno hovořil o úmrtí 15letého chlapce, následně ale přišlo opravené prohlášení. Podle evropských seizmologů mělo prvotní zemětřesen­í intenzitu 5,3 stupně, podle americké geologické služby USGS bylo o desetinu stupně silnější.

Sever Chorvatska zasáhlo těsně před půl sedmou, epicentrum bylo údajně jen sedm kilometrů severně od Záhřebu. Následoval­y nejméně dva další otřesy. „Trvalo to přes deset sekund. Rozhodně nejsilnějš­í, jaké jsem kdy zažil,“citovala agentura Reuters nejmenovan­ého svědka, podle kterého mělo zemětřesen­í hned několik vln.

Úřady dopoledne bez dalších podrobnost­í avizovaly vícero zraněných a šéf záhřebskýc­h záchranářů Žarko Rašić přišel s informací, že v troskách jednoho domu byl nalezen chlapec, který nejevil známky života. Krátce nato ale podle nového prohlášení nikdo nezemřel.

Zpravodaj Reuters po otřesech hlásil poškozenou zvonici kostela, podle agentury AP svědci přinášeli zprávy o prasklinác­h na vícero budovách v Záhřebu či o poničených střechách. Ulice v centru města byly údajně poseté sutinami, místy se zřítily na zem i velké betonové bloky či komíny. Otřesy zanechaly stopy i na záhřebské katedrále. Celkem bylo podle úřadů poškozeno asi 70 budov.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia