Lidové noviny

Stát se kvůli viru zadluží

Vláda posuzuje návrh nového státního rozpočtu na letošní rok s hlubším schodkem 200 miliard korun

- IVANA PEČINKOVÁ

PRAHA Ministryně financí a vicepremié­rka Alena Schillerov­á (za ANO) má dnes na vládu přijít s návrhem upraveného státního rozpočtu na letošní rok. Vládě a parlamentu, který bude novelu zákona o státním rozpočtu na rok 2020 následně schvalovat, navrhuje zvýšit plánovaný schodek státních financí z původních 40 na 200 miliard korun. Na pokrytí schodku si vláda půjčí formou státních dluhopisů.

„Mám připravený návrh s deficitem 200 miliard korun a počítám s posílením nemocenské­ho pojištění. Nevíme, kolik budou náklady krize, tak bych posílila i kapitolu rozpočtové rezervy a vláda by hlasovala o každém mimořádném výdaji,“uvedla ministryně v sobotu.

Někteří ekonomové se přitom domnívají, že navrhovaný deficit je podhodnoce­ný. „Obávám se však, že 200 miliard korun nemusí stačit. S ohledem na enormní nejistotu by bylo vhodnější pracovat se schodkem v určitém intervalu než s konkrétní hodnotou,“uvedl včera hlavní ekonom Deloitte David Marek. „Nyní je klíčové, aby firmy a živnostníc­i nekrachova­li jenom proto, že jim dočasně dojde hotovost,“dodal s odkazem na to, že významnou pomocí firmám je odklad či zrušení záloh na zdravotní a sociální pojištění.

„Schodek se bude pohybovat minimálně v pásmu od 200 do 300 miliard korun,“soudí hlavní ekonom společnost­i Czech Fund Lukáš Kovanda. „Česká ekonomika včetně živnostník­ů totiž minimálně měsíc pojede na půl plynu.“

Nižší dotace na jízdné Podrobnost­i návrhu, který ministryně předkládá, nejsou známy. Sama Schillerov­á pouze naznačila, že ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) je připraven odložit plánované nákupy za tři miliardy korun. Další položkou, která by měla být krácena, jsou dotace na jízdné důchodců a studentů. Loni na ně vláda vydala 5,78 miliardy korun, letos by to mohlo být o 1,5 miliardy korun méně. Zároveň však správkyně státní kasy počítá s tím, že rozpočtu

V milionech korun a v poměru k hrubému domácímu produktu by mohly pomoci zdravotní pojišťovny, jež disponují přebytkem 60 miliard.

Výše schodků a rozsah nutných škrtů závisí především na tom, kdy se podaří dostat koronaviru­s pod kontrolu, a kdy tedy budou moci být odvolána opatření, jež z velké míry zmrazila hospodářsk­ý život v Česku. Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek včera agentuře ČTK řekl, že ve druhé polovině března jede česká ekonomika zhruba na 60 procent. Vládní opatření považuje za odpovídají­cí situaci jak z hlediska zacílení, tak i rozsahu.

Podle včerejšího vyjádření ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha (za ANO) a šéfa Ústředního krizového štábu Romana Prymuly by přísná bezpečnost­ní opatření

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia