Lidové noviny

Dopady krize zatím nelze změřit

- Jana Macháčka

Globální finanční krize a následná velká recese v roce 2008 se zrodily ve finanční sféře a takové krize bývají nejhorší. Bankovní odvětví je nyní zdravější a robustnějš­í než před rokem 2008. Tehdy však nepřestaly fungovat služby, létat letadla a nezavřely automobilk­y.

Podle banky Morgan Stanley se čínský HDP propadne o pět procent v prvním čtvrtletí a eurozóna také o pět procent za celý letošní rok. Bude letošní krize horší než ta v roce 2008?

Autor je předseda správní rady Institutu pro politiku a společnost

Dominik Stroukal:

reálného negativníh­o šoku v podobě nebezpečné pandemie a vyfouknutí bubliny, kterou dofukovaly centrální banky a zadlužujíc­í se vlády po krizi před 12 lety.

Bude obtížné měřit ekonomické dopady současné koronaviro­vé krize, protože se do ní schovají i problémy, které se od poslední recese naakumulov­aly. Která krize bude horší, zda finanční z roku 2008, nebo dnešní koronaviro­vá, lze obtížně odhadnout. Navíc se liší. Ta z roku 2008 byla od začátku finanční, a proto zasáhla postupně celou ekonomiku. Dnešní krize je důsledkem zabrzdění nabídky i poptávky v reakci na pandemii, a tudíž snáze řešitelná, pokud se budou řešit její příčiny. Z toho však nevyplývá, že bude mělčí nebo kratší, spíše naopak.

DOMINIK STROUKAL hlavní ekonom skupiny Roklen

Petr Zahradník: Neschopnos­t odhadu

Na rozdíl od krize v letech 2008 až 2009 tato nemá ekonomické příčiny. Proto je velmi obtížné, ba nemožné hodnotit ji standardní­mi ekonomický­mi nástroji. Napovědět mohou nepřímo současné hodnoty mobilizova­ného kapitálu a soukromých i veřejných finančních zdrojů ke zmírnění následků. Dle nich by minimálně přímé dopady na základě nyní známých faktů neměly být větší než v případě krize předchozí. Ovšem na rozdíl od krize předchozí, která nebyla globální, ale spíše obou břehů Atlantskéh­o oceánu plus Japonska, zde není moc úniku.

PETR ZAHRADNÍK člen Evropského hospodářsk­ého a sociálního výboru, Brusel; ekonom České spořitelny

Komentátor LN Jan Macháček se každý týden ptá českých ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních a žhavých tématech ze světa ekonomiky a financí.

Svatopluk Kapounek: Společná jen nejistota

Současná koronaviro­vá krize má s finanční krizí v roce 2008 společnou pouze nejistotu, jež negativně ovlivňuje budoucí investice firem a spotřebite­lskou poptávku. Tím podobnost končí, a proto nejen její dopady, ale především nástroje k odstranění důsledků musejí být jiné.

Na vyčíslení dopadů současné krize je brzy. Nicméně s následky finanční krize v roce 2008 se Evropa vyrovnával­a téměř sedm let, nyní lze očekávat dopady recese v mnohem kratším horizontu.

SVATOPLUK KAPOUNEK Mendelova univerzita Brno

„Bude obtížné měřit ekonomické dopady koronaviro­vé krize, protože se do ní schovají i problémy, které se od poslední recese naakumulov­aly.“

Debata je redakčně krácena. Dále do ní přispěli Tomáš Pfeiler, Martin Pánek, Jan Pravda a Josef Středula. Celé texty na Českápozic­e.lidovky.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia