Lidové noviny

Válka, kterou lidstvu vyhlásila Příroda

- SEMJON BYČKOV šéfdirigen­t a hudební ředitel České filharmoni­e

Procházíme velmi zvláštním a neznámým životním obdobím. Většina z nás najednou nemůže dělat to, co děláváme běžně. Zatímco se zdravotníc­i vystavují obrovskému riziku a bojují za záchranu lidských životů, přičemž se jim mnohdy nedostává základního vybavení, nám muzikantům je zapovězeno tou nejpřímějš­í cestou sdílet lék pro duši: hudbu.

Nic nemůže nahradit živá vystoupení, druh mezilidské komunikace, způsob, jak se dotknout srdcí a mysli ostatních lidí a propojit je tak, že nikdo není sám a nikdo se necítí opomíjen. Právě to je nám nyní odpíráno. A přece, lze tohle srovnávat s hrůzami jiného druhu války, v níž jedna část lidstva bojuje za zničení té druhé? Takovou válku zažila generace našich rodičů, přežila ji se ztrátami, které si vůbec nedovedeme představit. Mnoho lidí z naší generace se i nyní musí den za dnem snažit hledat způsob, jak takovou válku přežít. Mnoho z nich nepřežije.

Hrozba koronaviru je válkou, kterou lidstvu vyhlásila Příroda. Nehledí na hranice, na sociální třídy, na rasu nebo barvu pleti. Napadá a zabíjí ty nejslabší. Všem z nás tak hlásá jasnou zprávu: nutnost přestat se vzdalovat Přírodě a znovu si uvědomit, že jsme její součástí. Stejně jako se nám ve vztahu s ostatními lidmi vrací to, co dáváme, funguje i vztah mezi námi a Přírodou.

Tak dlouho jsme se k ní chovali otřesně, využívali toho, co nabízí, a zapomínali poděkovat. To se musí změnit.

Když před pouhými třemi desetiletí­mi padla berlínská zeď, naplňovala nás naděje. Nepřítel už nebyl na druhé straně zdi. Kde tedy? Odpověď byla stejná tenkrát jako nyní: nepřítel je uvnitř nás samých, v tom, čemu říkáme lidská přirozenos­t, schopná tvořit i ničit. V týž okamžik.

Poučili jsme se z černobylsk­é tragédie? Poučili jsme se ze změn klimatu? Poučili jsme se ze znečištění půdy a oceánů? Odpověď známe všichni. Popírání skutečnost­i nic nezmění. Budeme-li odmítat přijmout osobní a společnou odpovědnos­t, Příroda nám odpoví ještě razantněji. Řekne nám: vy, lidé, jste mojí součástí. Chovejte se ke mně s úctou a já vám dám blahobyt, na němž tak lpíte.

Když jako muzikanti tvoříme hudbu, musíme neustále naslouchat zvukům, které vytváříme my i naši spoluhráči. Jako lidé musíme naslouchat zvukům Přírody, jedině tak nalezneme v našem bytí harmonii.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia